Wandelroute

klik hier voor Route

opening wandelroute 12 april 2006

 

DE WANDELROUTE AANGEPAST AAN DE GEWIJZIGDE OMSTANDIGHEDEN

In 2006 werd er op initiatief van de GGD Zuid Holland Noord, Libertas, Het Sportbedrijf Leiden, Fysiotherapie Pieter Corver en de lv Roodenburg een wandelroute uitgezet door de wijk. Het vertrekpunt voor deze route is de Zijlpoort of het parkeerterrein van de lv Roodenburg. Inmiddels is de Kooitunnel verdwenen en is de route vanaf het startpunt Roodenburg aangepast. De wandelroute is ongeveer 6, 5 kilometer lang en wie op dinsdagmiddag vertrekt vanaf het parkeerterrein van de lv. Roodenburg weet, dat tijdens het seizoen dan het clubgebouw open is. Dan wordt er door de oudere buurtbewoners, de clubleden geklaverjast en gesjoeld van 14.00 uur tot 17.00 uur. De route is iets langer geworden, maar tijdens de route is er veel meer te doen. Het is een wandel - en doe route geworden voor jong en oud. Een route langs de sportclubs van Noord, langs de speeltuinen, langs kerken en de moskee en door drie parken. En in die parken is er voor jong en oud van alles te beleven.

Roodenburg is een wijkclub en stimuleert het bewegen. Wandelen is een goede manier van bewegen en de komende tijd gaan wij nog meer prachtige routes aanbieden met vertrekpunt Roodenburg.

WANDELROUTE MOOI NOORD anno 2014

STARTPUNT HET PARKEERTERREIN VAN ROODENBURG

Pieter Bothstraat 27, 2315 AP LEIDEN.

De lv. Roodenburg bespeelt al sinds 1962 de velden van sportpark Noord. De voetbalclub is in 1927 opgericht in de buurt van de Kanaalweg. De club is een "echte wijkclub". Veel wijkbewoners spelen hier op zaterdag en zondag hun wedstrijd en het kunstgrasveld is bedoeld voor recreatief medegebruik. De naam Roodenburg is herleid van de plek waar de club is opgericht en dat was in het Roodenburg district. Een plek waar het kasteel Roodenburg heeft gestaan. Het clubgebouw met twee torens doet om die reden denken aan dit kasteel. Meer informatie over de vereniging treft u aan op de website www.lvroodenburg.nl.

test foto 023test foto 007

 

Vanaf de ingang gaat u direct links af het Joop Vervoornpad op. U volgt daarbij de gele bordjes van de wandelroute. Na te zijn gelopen langs de achterzijde van het clubgebouw slaat u linksaf en komt terecht bij de volkstuinen van Volkstuinvereniging Ons Buiten. Het is de grootste volkstuinvereniging van Leiden. U wandelt langs de kantine van deze volkstuinvereniging. Geopend op zaterdagmorgen voor een stop? Voor nieuws over deze vereniging kunt u de website www.leidennoord.nl/Ons-Buiten raadplegen. Het bordje "Verboden Toegang" bij ons Buiten kunt u negeren!
U slaat bij het bordje met het gele pijltje linksaf en wandelt nu door de tuintjes. Dit gebied wordt ook wel beschouwd als " de Groene Longen van Noord ".
Vlak voor het einde slaat u bij de gele pijltjes linksaf en aan het eind bent u terug op het Joop Vervoornpad. Aan de linkerkant van u liggen de schooltuinen en de korfbalvelden van Pernix.
Bij Pernix bestaat de gelegenheid om te korfballen en te tennissen. Meer informatie over deze vereniging treft u aan op de website www.pernix.nl/
Vanaf het Joop Vervoornpad gaat u rechtsaf. Aan de linkerkant ligt de Waterspeeltuin. Een speelplek voor kinderen en voor u misschien een stop?
Wanneer u het park uit wandelt, dan verschijnt aan uw rechterzijde de nieuwbouw van het Stedelijk Gymnasium. Het gebouw heeft de naam Socrates gekregen. Het is een open gebouw met veel glas.
Na de school treft u in een soort kuil de volgende doe activiteit tegen. Hier ligt de skatebaan van het park. De bedoeling is om straks aan de linkerkant van het park een horecagelegenheid te bouwen. Dit wordt dan een theehuis.

P1010287P1010288

 

Inmiddels bent u aangekomen aan de Nieuwe Marnixstraat en staat recht voor de nieuw gebouwde moskee. Dit gebouw is eigendom van de vereniging Islamitisch Centrum Iman Malik. Iman Malik was een van de belangrijke geleerden in de Soennitische Islam en naamgever van de Malikitische stroming. De moskee is in 2012 in gebruik genomen. We passeren deze moskee aan de rechterkant , op het moskeeplein neemt u een vijftal platanen waar. De boom heet officieel : Platanus oriëntaals Minaret. De 5 bomen accentueren de 5 zuilen van de Islam.

P1010289P1010292

 

Daarna steken wij de Willem de Zwijgerlaan over via de overkluizing en wandelen een nieuwe woonwijk binnen, genaamd Nieuw Leyden. Kenmerkend voor deze wijk, dat er wordt gesproken over eigenzinnig wonen in hartje Leiden. De meeste huizen zijn door de bewoners zelf ontworpen, u treft hier vele architectonische hoogstandjes aan en auto's zijn in deze wijk verbannen uit het straatbeeld.
We wandelen aan de linkerkant van de Driemanschapskade en slaan linksaf bij de brug. We bevinden ons in de Limburg van Stirumstraat.

P1010293P1010296


Aan het eind steken we de Marnixstraat over en gaan de Anna van Saksenstraat in. Wij zijn nu aangekomen in de wijk Noorderkwartier. Een echte arbeiderswijk, gebouwd in de 20er en 30er jaren, de flats in de 60er jaren. Halverwege deze straat ligt aan de linkerkant achter de poort de speeltuinvereniging Noorderkwartier, Anna van Saksenstraat 8, 2316 PW Leiden. Meer informatie over deze speeltuinvereniging via website www.speeltuinenleiden.nl/

We slaan rechtsaf en komen in de Waldeck Pyrmontstraat terecht. U bent hier weer op de oude route en treft op de hoek de gele bordjes van de wandelroute weer aan. Deze buurt stond vroeger bekend als "Roomsche wijk, omdat de RK woningbouwvereniging hier veel woningen bouwde. In Roomse kringen werd de hoek van de Waldeckpyrmontstraat met Anna van Saksenstraat ook wel Vaticaanstad genoemd, omdat veel kinderen van vaak grote gezinnen toe traden tot de geestelijkheid.
We lopen de Waldeck Pyrmontstraat uit en aan de linkerkant komt u op de Herensingel de grote katholieke kerk tegen. Een kerk gebouwd in 1925 en staat vooral bekend als de Josef kerk. Sint Joseph was namelijk de patroon van de arbeiders en in deze wijk woonden vele Katholieke arbeiders.

P1010298P1010300


U steekt nu de brug over en daarna direct naar links naar het Blekerspark. U heeft vanaf deze plaats een mooi uitzicht op de woonboten, huizen, en kerk van de Herensingel.
In dit park treft u een kleine speeltuin aan. Via de begraafplaats komt u uit bij de Zijlpoort.
De begraafplaats, waar u langs komt is de Katholieke begraafplaats. In 1828 is er voor katholieken uit Leiden een aparte begraafplaats beschikbaar gekomen op het bolwerk bij de Zijlpoort.

De Zijlpoort is het tweede startpunt van de route. In de buurt van de Zijlpoort en Haven bevinden zich vele horecagelegenheden.

 

STARTPUNT ZIJLPOORT
Haven 100, 2312 ML Leiden.

Het zeventiende eeuwse Leiden werd letterlijk omsingeld door stadswallen. Acht poorten gaven toegang tot de stad. Twee poorten bestaan nog steeds: de Morspoort en de Zijlpoort, gebouwd van 1667-1669. Beide poorten zijn ontworpen door stadsarchitect Willem van der Helm. 

Poorten bepaalden de eerste indruk, die een reiziger kreeg, wanneer hij de stad betrad. De Zijlpoort moest daarom een Romeinse Triomfpoort zijn. Zij voorzagen de poort van decoraties, die verwezen naar de overwinningen, macht en aanzien van de keizer. De decoraties op deze poort zijn ontworpen door de bekende beeldhouwer Rombout Verhulst.

P1010303P1010305


Nadat u de brug bent gepasseerd en bent overgestoken komt u terecht op de Lage Rijndijk. Dit was van oudsher de verbindingsweg tussen Leiderdorp en Leiden. Op de Lage Rijndijk staan nog enkele oude panden. ( Lage Rijndijk 18-20 was vroeger een boerderij).
In de 20er jaren kocht de gemeente Leiden grond van Leiderdorp en startte de bouw van de wijk de Kooi , de wijk is zo genoemd omdat op de plek van het huidige Kooipark er een eendenkooi was.

In het gebied Decimastraat/Sieboldstraat had von Siebold , levend van 1796 tot 1866 een buitenhuis. Ter ere van hem werd er een Japanse tuin aangelegd in de Hortus en is er een museum naar hem vernoemd. Japanmuseum Sieboldhuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
We wandelen vanaf de Lage Rijndijk de Decimastraat in, slaan aan het eind rechtsaf de Medusastraat in en vervolgens linksaf de Sieboldstraat in.
Via de Sieboldstraat komen we terecht in het Kooipark. Het Kooipark is in 2014 gerenoveerd en is terug gebracht in de oude staat. Het is weer een volkspark. Dat werd aangelegd om zoveel mogelijk mensen van groen en frisse lucht te laten genieten.
Nu kunt u hier genieten , want naast een waterpartij is er een voetbalveld en zijn er diverse speelattributen voor de kinderen. Het Kooipark en veel huurhuizen in de Kooi zijn ontworpen door de beroemde architect Dudok. Dit is te zien aan de poorten en leuke hoekjes en details zoals gedraaide pilaren en raampjes.

P1010306P1010309


De Kooi was de rooiewijk, gebouwd voor de betere arbeider, die graag weg wilde uit de overvolle en bedompte binnenstad binnen de stadswallen. Hier trof men grote en lichte huizen met een tuintje en veel voorzieningen in de wijk aan.

Vanuit het Kooipark wandelt u onder de poort door van de Parkstraat ( De Eendracht ) de Ambonstraat in en vervolgt u weg richting de Scheepswerf. Aan uw rechterhand komt u weer een kerk tegen. Deze kerk draagt de naam Kooikapel . Het is een kerk met een wijkgebouw en een kosterwoning. Het gebouw is ontworpen door de architect Gijs van Hoogevest. Het gebouw is geopend op 12/7/1934 en is gebouwd als Hervormde Kerk. Sinds 1987 huist de Baptistengemeente in dit gebouw.

P1010314P1010315


Aan de linkerzijde van de Ambonstraat komt u een andere wijkvoorziening tegen.
Speeltuinvereniging Oosterkwartier is gevestigd Ambonstraat 28a, 2315 GH Leiden. Meer informatie over deze speeltuinvereniging via de website www.speeltuinenleiden.nl/

Aan het einde van de Ambonstraat gekomen steekt u de Sumastrastraat over en komt u terecht in het Zijloevergebied. Dit zijn huizen, die gebouwd zijn in de jaren 80. Voor die tijd was er op deze plek de Scheepswerf Boot en enkele andere bedrijven gevestigd. Schepen, loggers werden vanaf de scheepswerf te water gelaten en wie aan de overzijde van de Zijl stond te kijken, kwam niet met droge voetjes thuis. De eigenaar Boot verkocht de grond goedkoop aan de gemeente op voorwaarde dat er sociale woningbouw gerealiseerd zou worden.

Het resultaat ( redelijke) goedkope huurwoningen in een prachtig stukje Leiden. We wandelen via het Steneveltpark richting de Zijl. De route loopt langs de Zijl, de grens van Leiden. Al in de 30er jaren was er hier een zwembad; gezwommen werd er in de Zijl op twee gescheiden plekken, één voor de mannen en één voor de vrouwen.

P1010316P1010318

 

Aan de linkerkant ligt Zwembad de Zijl. Zwembad de Zijl behoort nu tot een sportcomplex. Dit complex bestaat uit een wedstrijdbad, een sporthal, een recreatiebad met buitenbad. Er zijn volop mogelijkheden voor ontspanning en ( water) vermaak. Een glijbaan van 54 meter lang, een whirlpool, een apart baby badje, een recreatiebassin met stroomversnelling, een bubble-bank en fonteinen.
Meer informatie treft u aan op de website www.sportbedrijfleiden.nl.
De Zijlzwemsport is de sportvereniging, die huist bij dit zwembad. U kunt hier terecht voor zwemles, zwemmen, waterpolo en thriatlon. Meer informatie treft u aan op deze website: www.dezijlzwemsport.nl.

Na het viaduct onder de Willem de Zwijgerlaan beginnen de volkstuinen van "Ons Buiten".
Aan het eind aangekomen steken we de Ijsselmeerlaan over en gaan rechtsaf de Abraham Crijnssenstraat in. Na ongeveer 100 meter wandelen we linksaf het Joop Vervoornpad op.
Vlak voordat u het clubgebouw van Roodenburg bereikt, treft u een geel teken aan dat u rechtsaf moet gaan. U vervolgt dan het tweede gedeelte van de route vanaf Roodenburg.
Loopt u 100 meter door dan komt u aan bij het parkeerterrein van Roodenburg. Het startpunt van het eerste gedeelte van de route.

Veel wandel en speelplezier toegewenst.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.