Roodenburg Actueel 2018 - week 4

 

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 4

================================================================

DE SNELWEG OP (1)

Ieder zich respecterend voetballand is continue bezig met de ontwikkeling van het voetbal. En dat kan alleen via de jeugdvoetbalopleiding. Jonge spelers moeten worden voorbereid op het voetbalspel van de toekomst.

In Duitsland heeft men een nieuwe toekomstvisie ontwikkeld. Een visie, bestemd voor de jongste jeugd tot de spelers van het Nationale elftal.

Een visie, hoe je moet voetballen is afhankelijk van het fundament. Alleen spelers, die beschikken over deze eigenschappen, zullen in de toekomst de top halen.

Welke eigenschappen spelen daarbij een rol? Als je schrijft over een snelweg, waarover men beweegt om het doel te bereiken, dan begint dit met DISCIPLINE. Andere eigenschappen, waarover men moet beschikken zijn ZELFVERTROUWEN, DOORZETTINGSVERMOGEN, PLEZIER , WEERBAARHEID, TEAMGEEST, MAXIMALE INZET, JE MOET GOED KUNNEN COMMUNICEREN, RESPECT HEBBEN EN EEN OPTIMIST ZIJN. Het begint dus met discipline. Ben je als speler op tijd voor de training, voor de wedstrijd? Leef je naar een wedstrijd toe of kom je de kleedkamer binnen met de vraag: tegen wie spelen wij vandaag?

Zelfvertrouwen staat als nummer 2. Zelfvertrouwen ontstaat door het opdoen van ervaringen. Hoe meer je oefent op bepaalde bewegingen, des te beter leer je ze beheersen, waardoor je ze zonder nadenken kunt gebruiken. Zelfvertrouwen heb je nodig om onder druk de juiste beslissing te nemen en voetballen is een sport, waarbij de speler steeds zelf de beslissing neemt.

Als speler heb je als je ouder wordt een bepaald doel. Ik wil profvoetballer worden, ik wil een goede voetballer worden, maar dat wordt je niet zo maar. Daar moet je veel voor doen en soms moet je dingen laten. Voor je zelf extra trainen, als je geen zin hebt toch naar de training gaan, als je vrienden naar het buurthuis gaan, dan toch door de regen met je voetbaltas richting het trainingsveld fietsen. Je wilt iets bereiken en dat komt nimmer zo maar aanwaaien.

Als je voetbalt of traint, dan moet je dat doen met plezier. Je gaat beter spelen als je er lol in hebt. Spelers moeten worden uitgedaagd. Een uitbundige sfeer ontstaat als spelers betrokken zijn en mogen meedenken over het verloop van de oefening.

De trainer is daarbij de vragensteller en geeft de richting aan. Als het dan lukt, dan straalt de plezier af van de gezichten van de spelers.

Zonder weerbaarheid kom je niet ver. Een actie mislukt, de trainer wisselt je, het publiek staat te lachen, je loopt een blessure op.. Het zijn voorbeelden, waarbij een speler zich niet uit het veld moet laten slaan. Hoe reageert hij er op? Hoe komt hij terug? Alleen een speler, die kan omgaan met teleurstellingen, kan boven het maaiveld uitkomen.

Met teamgeest bedoel ik, hoe functioneert de speler in het team. Ben je een speler, die de anderen gaat bekritiseren als het niet loopt? Ben je de speler, die op dat moment juist een stapje harder loopt? Probeer je andere spelers te helpen in woord en daad? Vaak maskeren spelers hun eigen prestatie door te roddelen over anderen van het team en dat ondermijnt de teamsfeer. Het is dan geen team, maar het zijn 11 individuen.

Met maximale inzet, zou ik zeggen, alles geven om een wedstrijd zo goed mogelijk te spelen. Nooit opgeven, totdat het laatste fluitsignaal klinkt en met een "Duits doelpunt" de wedstrijd alsnog naar je toe trekken.

Goede communicatie heb je nodig. Je speelt niet alleen, maar met 11 spelers en eventueel ingevallen wisselspelers. Goede communicatie betekent, hoe spreek je elkaar aan tijdens de wedstrijd en hoe coach je de medespeler, die je bijvoorbeeld aanspeelt. Of hoe coach je elkaar als je samen verdedigt. Wie dekt, wie geeft rugdekking, wie neemt over. Goede communicatie is dus nodig bij het afstemmen van onderlinge taken. Niet de trainer bepaalt dit vanuit de dugout, maar spelers onderling in de wedstrijd.

Respect is een van de eigenschappen, die niet mag ontbreken. Respect voor de tegenstander, je medespeler, de trainer, het publiek, de scheidsrechter. Het zegt iets, hoe je bent opgevoed.

Tot slot heb ik geschreven, dat je een optimist moet zijn. Je moet vertrouwen hebben in de toekomst. Ook al verlies je, dan is het jammer, maar je gaat verder en de volgende keer ga je weer de wedstrijd in met het idee om het beter te doen. Een optimist ziet het altijd rooskleurig in de toekomst en laat zich niet uit het veld slaan.

De bovengenoemde eigenschappen bepalen de persoonlijkheid van een speler. Het is duidelijk, dat topclubs op zoek zijn naar spelers met persoonlijkheid. Spelers, die goed kunnen voetballen, maar die uit hun dak gaan als het tegenzit, gaan het niet redden op een hoger niveau.

Wil je dus als team een prestatie gaan leveren, dan moet je het eerst met elkaar eens worden over de eigenschappen om dit te bereiken. Een teamgesprek voor de oudere jeugd, zal vele ogen doen openen.

DE STEEKWOORDEN VAN DEZE WEEK

22 JANUARI STERREN VERDWENEN

In de corner hingen foto's aan de wand van alle Europese topspelers. In het verleden werd er iedere week een nieuwe ster toegevoegd. Jonge kinderen beschouwen deze spelers als hun idool. Wanneer een kind de corner binnen kwam, dan gingen ze op zoek naar hun idool. Cristiano Ronaldo, Arjan Robben enz. In de corner hing er ook een Feijenoord vlag, maar na de nederlaag tegen AJAX, is deze vlag gestreken. De veroorzakers zijn nu aan het nadenken, wat er in de plaats moet komen. Nu de ruimte 4,5 jaar dienst doet, is het toe aan een opknapbeurt. Wordt dus vervolgd.

23 JANUARI LEPELEN EN HENGELEN

Als het om drankjes gaat, dan zit daar wel een trend in. Dertig jaar geleden, zat iedereen nog aan de sherry en recenter waren de breezers niet aan te slepen. Op de kaartmiddag is sinds deze week het lepelen populair. We hebben het hier niet over de schoenlepel. De lepel wordt ergens anders voor gebruikt.

Op dinsdagavond wordt er veel gescoord en vooral tegen Roodenburg. De zaterdag verliest met 9-5 en de zondag met 0-12 Het zijn de keepers, die veel ballen uit het netje dienen te hengelen.

24 JANUARI STROMENDE REGEN

Op woensdagavond wordt er gevoetbald.

De onder de 15 speelt een verdienstelijke oefenwedstrijd tegen het eerste team van Blauw Zwart van onder de 15. Het team van Blauw Zwart, dat hoger speelt (1e klasse) wint de wedstrijd met 1-3. Na de wedstrijd is het trainingstijd voor de spelers van onder de 19. Geen weer om stilstaande te luisteren naar de uitleg van een oefening. Ook zij spelen een wedstrijd. Dit keer zijn het de ouderen, die op woensdagavond een balletje trappen, die fungeren als tegenstander.

25 JANUARI HELIUM LURKEN

In de corner ging het over het mogelijk geblesseerd raken door het snuiven van helium. Het betreft geen Roodenburg speler, maar toch deze waarschuwing. Ik kan u zeggen, dat ik heel wat oorzaken ken, waardoor spelers geblesseerd raken of in het ergste geval de voetbalschoenen aan de wilgen kunnen hangen. Helium snuiven behoort tegenwoordig tot de rituelen van het uitgaansleven. Het is lachgas en is te koop in de vorm van drukpatronen voor de slagroomspuit. Je ruikt het niet en je moet het gas laten leeglopen in ballonnen. Als je het gebruikt, dan ben je "even van de wereld" en dat geeft een kick. Het een en ander summier vastgesteld, maar nu komt het. Bij het gebruik wordt zuurstof verdreven door dit onruikbare gas. Zuurstof wordt via het bloed naar de hersenen gestuurd. Je hersenen kunnen bij overmatig gebruik dus te weinig zuurstof ontvangen. Het zenuwstel wordt aangetast en je raakt de controle over je spieren kwijt. En wie geen controle heeft over zijn spieren, kan het voetballen wel vergeten. Zorg dus, dat je de ballonnen links laat liggen. Wij bij Roodenburg gebruiken de spuit liever bij het lepelen.

26 JANUARI SCHRAAL MAKEN

Op vrijdag zijn de mannen van Stedelijk Beheer bezig op het hoofdveld. Er wordt zand gestrooid. De bovenlaag van het grasveld is vet geworden. Door er zand op te strooien, kan het water gemakkelijker richting de drainage. Daardoor wordt het veld ook droger.

27 JANUARI KINDCENTRUM DE TOVERTUIN

In Kindcentrum de Tovertuin worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het ligt aan de Albertine Agnesstraat 30 te Leiden. Het ligt aan de rand van het Noorderpark, dus direct aan het groen. De kinderen kijken aan de achterkant direct uit op de velden van Roodenburg. De begeleidsters van deze kinderopvang zijn in het bezit van een KNGU beweegdiploma. Voor kinderen van deze leeftijd is het zeer belangrijk, dat ze op de juiste wijze leren bewegen. Op deze leeftijd wordt de basis hiervoor gelegd. Als ze dan wat ouder zijn, kunnen ze naadloos aansluiten op bijvoorbeeld het spelprogramma van Roodenburg voor kinderen onder de 7 jaar. Die oefenen op woensdagavond vanaf 18.00 uur en op zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur.

Het Kindcentrum is deze dag de sponsor van de wedstrijdbal bij de wedstrijd van Roodenburg tegen UDO. Meer informatie treft u aan op de website van onze sponsor. www.floreokids.nl

 

 

koppelklaverjassen

Je hoort het vaak. Bij Roodenburg is het op dinsdagmiddag en vrijdagavond gezellig. Liefhebbers kunnen nog altijd aanschuiven. Er wordt op dinsdag vanaf 14.00 uur en op vrijdagavond vanaf 20.00 uur op zijn Rotterdams klaverjas gespeeld.

Maar zondag 25 februari is er de KOPPELKLAVERJAS MARATHON voor vaste koppels. De deelnamesom is € 15,00 per persoon. Dit is inclusief koffie, soep en een maaltijd aan het eind van het toernooi. Daarnaast zorgen de organisatoren Mat de Boer en Jean-Marc van Steenbergen voor fraaie prijzen. Een dagje Roodenburg met alles er op en er aan. Wie wil dat nou niet?

Vanaf heden kunnen de koppels inschrijven.

Inschrijven en inlichtingen bij: MAT DE BOER 06 - 162 147 85 JEAN-MARC VAN STEENBERGEN 06 - 293 932 90

 

ZIEKENBOEG

Deze week bericht over Henk Distelvelt. Henk is bijna dagelijks in de morgen op de club en doet daar allerlei hand en spandiensten. Henk heeft een operatie ondergaan en namens de club wensen wij hem een voorspoedig herstel toe. Afgelopen zaterdag was hij gelukkig weer present. Ger Schoonderwoerd gaat de komende week het ziekenhuis in en hij moet een buikwandoperatie ondergaan. Hij zal daardoor "even niet" op de club zijn. De schoonmaakploeg mist daardoor weer een mannetje.

HET VOETBALGEBEUREN

Zaterdag waren er 3 wedstrijden.

De onder de 13 jaar ging naar Gouda om te spelen tegen de JO 13 van Gouda. Het werd 6-2 voor de Goudenaren.

De JO onder de 17 had in Oliveo onder de 17 een leuke tegenstander. Het team bestond uit spelers van de hoofdklasse en eerste klasse. Roodenburg trok aan het langste eind. Er werd op Noord met 7-4 gewonnen.

Roodenburg zaterdag trok de lijn van onder de 17 door. In de thuiswedstrijd tegen UDO, de laatste keer dat deze wedstrijd gespeeld werd, werd met 4-0 gewonnen. Soms ging de wedstrijd gelijk op, maar op de beslissende momenten wisten de Nino pupillen het netje te vinden, waar de UDO voorhoedespelers faalden.

De zondag 1 komt niet in actie, vanwege een sterfgeval.

 

WAT IS ER VOLGENDE WEEK TE DOEN?

maandag 29 januari

dinsdag 30 januari              in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen / sjoelen

                                        op het veld om 19.30 uur wandelvoetbal.

woensdag 31 januari          op het veld van 13.00 - 15.00 uur voetbalspelletjes jeugd 4-12 jaar

                                       in het jeugdhonk om 13.00 uur knutselen

                                       in het clubgebouw om 13.30 uur zumbadansen voor vrouwen

                                       in de corner live voetbal op TV

donderdag 1 februari         vanuit de corner om 10.00 uur wandeling door wandelgroep

                                       in het clubgebouw om 19.00 uur darten

vrijdag 2 februari              in het jeugdhonk om 20.00 uur klaverjassen.

zaterdag 3 februari voetbalwedstrijden:

10.00 uur Roodenburg JO15 - HBS JO15-6 beker

12.30 uur Nootdorp 3 - Roodenburg 2

14.00 uur Valken 5 - Roodenburg 3

14.30 uur WVC - Roodenburg

zondag 4 februari voetbalwedstrijden:

10.00 uur Leidsche Boys 1 - Roodenburg 2

14.30 uur Roodenburg - Blankenburg.

Er hangt sinds 2 weken een mededelingen bord voor het raam in de corner. Daar staan zoveel mogelijk de activiteiten op van wat er thuis op sportpark Noord in de komende week plaatsvindt.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.