Roodenburg Actueel 2018 - week 11

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 11

ALS DE KAT VAN HUIS IS

Als de kat van huis is, dan dansen de muizen op tafel, luidt het spreekwoord. Bij Roodenburg zou ik spreken over: Als de Kat van Huis is, dan nemen de moeders hun kans waar. En daardoor kom je op woensdagmiddag bij opening van de corner voor verrassingen te staan.

De inrichting van de corner heeft een metamorfose ondergaan. Tot deze week stonden er tafels van verschillend formaat. Rechthoekig, rond, maar in de gang stond een partij tafels van hetzelfde formaat.

In plaats van een Zumba dansje werden deze middag vooral de armen gestrekt. Alles werd schoongemaakt, werd opnieuw gerangschikt. Want, dat mag gezegd worden: vrouwen ogen kijken anders naar het gebeuren, dan die van mannen. Die hebben nog wel eens het idee "het komt wel".

De nieuwe tafels bieden wel mogelijkheden voor de bezoekers. Ze zijn uitstekend geschikt, om er gezelschapspelen op uit te voeren. In de corner liggen er kaartspelen, maar men kan er ook dammen en schaken.

Op de keukenkast staan de bekers. Alles ziet er nu keurig uit en het is dus zaak, dat het netjes blijft.

corner1

corner2

 

DE SNELWEG OP (3)

Door middel van een aantal artikelen beschrijf ik het nieuwe leerplan van de Duitse voetbalbond. Daarbij worden er een aantal richtlijnen verstrekt, die dienen als oriëntatiehulp voor spelers en coaches.

In twee eerdere artikelen heb ik het gehad over de persoonlijkheidsvorming van de jeugdspeler en over richtlijnen, die voor alle spelers van een team gelden. In deel 3 gaat het om richtlijnen, als we de bal niet hebben.

Ook dan gaat het er om dat we dominant zijn tegen de bal. Wanneer een ploeg compact verdedigt, dan doet men dit niet alleen door de ruimten klein te maken voor het eigen doel, waardoor de kans, dat men een doelpunt tegen krijgt, sterk wordt verminderd. Maar als men compact staat, met veel mensen in de buurt van de bal, dan heb je wel de formatie staan, om de bal snel terug te veroveren. In verdedigen gaat het er dus om de bal tegen te houden en snel de bal weer terug te veroveren. De richtlijnen bij het verdedigen gaan daarom hoe je gaat spelen "tegen de bal".

Om goed te kunnen verdedigen heb je de juiste instelling nodig. Je moet net als bij aanvallen, laten zien dat je dominant bent. De Marokkaan is graag dominant aan de bal. Dan kan hij laten zien, wie hij is. Dominant tegen de bal vraagt, hoe ben je verdedigend georganiseerd? Ben je bereid hard te werken om de bal terug te veroveren? Door middel van richtlijnen kan dit onderdeel verbeterd worden.

RICHTLIJN 1. CONSEQENT VANUIT EEN COMPACTE ORGANISATIE VERDEDIGEN.

Steeds georganiseerd en gecontroleerd handelen, met kleine afstanden in de diepte en in de breedte.

Laat ik een paar situaties noemen , waarbij de tegenpartij de bal heeft.

Is de gehele ploeg aangesloten, zijn de linies dicht bij elkaar, dan moet er een signaal komen uit de groep om druk te zetten op de verdediging van de tegenstander. Het beste gebeurt dit door een speler, die het spelgebeuren voor zich heeft en daardoor spelers voor hem en op zij van hem kan waarnemen. Bij druk zetten op de bal, mag de balbezitter van de tegenpartij geen afspeelmogelijkheden hebben, omdat er spelers verzaken.

Zijn er grote ruimten tussen onze linies, is de organisatie niet in orde, dan zullen we moeten terugzakken, proberen het tempo te drukken van de tegenpartij, en zal iedereen moeten terug sprinten om de verdedigende organisatie te herstellen. Welke spelers geven het signaal en hoort men dit signaal in de wedstrijd? Of is het alleen de trainer, die komt met een aanwijzing?

Kleine afstanden in de diepte betekent dat de afstanden tussen voorhoede, middenveld en achterhoede klein moeten zijn. 10, maximaal 15 meter mag er tussen elke linie zijn.

Wat je in het lagere voetbal ziet, is dat als de tegenpartij aanvalt, de spitsen uitrusten op de middellijn. Hoe meer spelers zich echter achter de bal bevinden, des te kleiner wordt de ruimte van de tegenpartij. Dat verdedigen met zijn allen, vraagt opoffering en kunnen onze spelers dit? Het betekent als coach, dat je niet kijkt hoe de achterhoede zich heeft georganiseerd, maar je let alleen op waar de aanvallers mee bezig zijn. Als coach volg je dus niet steeds de bal! Je kijkt hoe aanvallers vooraf al positie gaan kiezen. De aanvallers moeten helpen om de verdediging weer compact te krijgen. Ze moeten door hun sprint de actieruimte van de tegenstander kleiner maken. Welke spelers geven aan, dat er moet worden doorgesprint of komt alleen de trainer met een aanwijzing?

Er moet verder met kleine afstanden gehandeld worden in de breedte. Is de bal bij de vleugelspits van de tegenpartij, dan zal de speler die het dichtst bij de vleugelspits is, druk moeten gaan zetten op de bal. Dat kan pas als andere spelers, dicht in zijn buurt hem kunnen gaan helpen. Daarbij gelden weer onderlinge afstanden van 10 meter. Dat geldt voor centrale verdedigers, die opschuiven richting de bal, maar ook voor middenvelders en aanvallers, die zich bewegen richting de eigen vleugelverdediger. De vraag, die ik daarbij stel: Wie organiseert het druk zetten en schuiven in de richting van de bal? Wie manifesteert zich als leider van de verdediging? Begrijpt iedere speler, wat van hem verwacht wordt en accepteert hij de aanwijzingen van bijvoorbeeld de keeper of een centrale verdediger?

Het klein maken van het veld in de breedte, geldt natuurlijk ook als de bal in het midden van het veld is. Dan moeten de linies gaan knijpen. Het veld smal maken. Welke spelers zijn daar mee bezig? Begrijpen alle spelers het?

Ook in deze situatie heb je spelers nodig, die meer zien, dan dat ze zelf aan de bal zijn.

Bij regel 1 is dus het organiseren van groot belang en dat lukt alleen als de spelers van het team het zelf kunnen organiseren. De trainer heeft daarbij alleen maar een helpende hand.

In een volgende uitgave wil ik verder ingaan op richtlijnen voor verdedigen.

Verdedigen, dat voor menigeen niet zo leuk is als aanvallen. Maar wie niet kan verdedigen, kan in de toekomst niet meer mee met het voetbal.

 

DE STEEKWOORDEN

13 MAART / DE VOORPROEVER

Farao's, Romeinse keizers, gevluchte Russische spionnen. Regelmatig werden ze vergiftigd. Om te voorkomen, dat men het loodje legde, waren er voorproevers. Zij proefden de etenswaren, voordat de keizer aan een maaltijd begon. Dinsdagmiddag wordt er tijdens elke kaartronde een hapje geserveerd. Deze hapjes worden klaargemaakt door Bram. Maar voordat Lenie met haar schaal rond gaat heeft Bram al meerdere hapjes aan een keuring onderworpen. De leden van de kaartclub en sjoelclub behoeven op dinsdagmiddag niets te vrezen. Wanneer Bram na het proeven van de hapjes zijn plaats inneemt achter de tap, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

14 MAART / AAN DE KETTING

Op het kunstgrasveld staan er diverse jeugddoelen van Roodenburg. Het betreft de verplaatsbare doelen. Op het kunstgras is sprake van recreatief medegebruik. Dat houdt in, dat als er niet getraind wordt, de buurt het kunstgrasveld kan gebruiken. Tot voor kort gebeurde dit inclusief de doelen van de club. Gingen er doelen kapot door gebruik van de buurt, dan was de rekening voor de club. Dat gaat veranderen. De Roodenburg doelen zijn aan de ketting gegaan en kunnen vanaf heden alleen nog door clubleden gebruikt worden.

15 MAART / HUISREGELS

De corner is geen jeugdhonk voor de buurt. Als het leuk toeven is, dan wil iedereen naar binnen. Het zorgt ook voor overlast. Niet-leden willen er graag bij horen. De buurt heeft overlast van overmatig geluid bij vertrek. Om die reden zijn er door het nieuwe bestuur een aantal huisregels opgesteld, waaraan alle bezoekers en de leiding zich aan moeten houden. De huisregels hangen vanaf heden in de corner.

16 MAART / DE CROWDFUND ACTIE

Dit is de 2de actie en we willen nogmaals 2 doelen van 3 x 1 meter aanschaffen voor nog meer wandelvoetballers en mini pupillen.

Wilt u een gift doen? Dit is ons banknummer : NL92INGB0000088089 van LV Roodenburg. vermeld daarbij CFWD doeltjes.

We willen weer € 600 sparen en staan nu op € 171.

Deze week werd er € 47,25 bijgeschreven, zijnde 25% van deze maand gemaakte beleggingswinst.

 

ABDULLAH DAHMANI EN DE ZONDAG 1

Op het twitter account van leiden amateurvoetbal is een scan geplaatst van een interview dat Hennie Kanbier had met Abdullah Dahmani voor het Leidsche Dagblad.

De kop: Hij is een voorbeeld voor ons allemaal.

In de RB actueel de bijbehorende foto. We zien hier Abdullah het duel aangaan met oud Roodenburger en tegenwoordig trainer Arjen Linstra, die toen uitkwam voor Lugdunum.

Abdullah

 

HET VOETBALGEBEUREN

De KNVB had de jeugd tot onder de 11 in zijn geheel afgekeurd. Ouders van het bezoekend SJC onder de15, die zo lang mogelijk binnen bleven en de grote kantine opzochten. Stevige windvlagen. Niet het weer, wat trekt om naar het voetbal te gaan kijken. Eerder weer voor een kop soep. Onder deze omstandigheden werd er bij Roodenburg wel gespeeld.
De onder de 15 won van het tweede team van onder de 15 van SJC met 3-2

De Roodenburg JO17 nam het op tegen de leeftijdsgenoten van TAVV uit Ter Aar. Roodenburg liet er geen gras over groeien en won gedecideerd met 9-2.

De Roodenburg JO19 nam het op tegen Katwijk JO 19-2. Het oudste jeugdteam behaalde een krappe overwinning met 4-3.

Roodenburg za 1 ging op bezoek bij Football Factory van Trainer Youcef Boukhedmi. Dezelfde trainer van Roodenburg onder de 15. Als je twee clubs dient, dan is er maar 1 uitslag, waardoor je het minst last van hebt en dat is een gelijkspel. Roodenburg za speelde dus gelijk. Het werd 2-2. Gloire Kalangu maakte het wedstrijdverslag van deze wedstrijd. U treft het aan op de website van Leiden amateurvoetbal.

De zondag 2 moest zijn meerdere erkennen in ROAC 4. Het werd 2-3.

De zondag 1 was eigenlijk voor de rust al klaar. Erasmus profiteerde optimaal van de ruimte, die ontstond tussen de achterhoede en het middenveld van Roodenburg. Het Roodenburg middenveld dacht vooral aanvallend . De spitsen van Erasmus zochten de Roodenburg verdedigers op en als die spitsen werden aangespeeld, dan kregen de verdedigers te weinig steun van hun eigen middenvelders. Daardoor kon Erasmus voor de rust uitlopen naar 0-4. De einduitslag werd 2-6.

HET VOETBALPROGRAMMA

vrijdagavond 23 maart                    Op het veld van Rijnvogels 20 uur KNVB 35 plus toernooi met Roodenburg 35+1

zaterdag 24 maart

08.30 uur Roodenburg JO9 -1 - FC Lisse JO9 -1

08.30 uur Roodenburg JO11-2 - Blauw Zwart JO11-8

08.45 uur Roodenburg JO13-1 - Blauw Zwart JO13-2

09.00 uur Roodenburg JO9-2 - WVC JO9-2

09.30 uur ASC J08-4 - Roodenburg JO8-1

10.00 uur Roodenburg JO15-1 - WVC JO15-1

10.00 uur Rijnvogels JO11-4 - Roodenburg JO11-1

12.00 uur Roodenburg JO17-1 - Woubrugge JO17-1

12.30 uur Roodenburg 2 - Concordia 2

12.45 uur ROAC JO19-2 - Roodenburg JO19-1

14.30 uur Roodenburg 1 - Haagse Hout 1

15.00 uur UDO 4 - Roodenburg 3

zondag 25 maart

11.00 uur Roodenburg 2 - SJC 4

14.00 uur HMC - Roodenburg 1

 

DE ROODENBURG SUPERCUP

1ste ronde. De bal hooghouden met alleen het rechterbeen en met alleen het linkerbeen. Deze week gaan we tellen! De onder de 11-1 heeft deze week al geoefend. De onder 11-2 komt deze week aan de beurt. Tussendoor nemen we de test af en noteren de resultaten

DE WANDELING

A.s. donderdag 22 maart is er weer een wandeling gepland. We hebben nog een wandeling tegoed langs de gedempte grachten. De start is om 10.00 uur vanuit de corner

 

WAT IS ER KOMENDE WEEK TE DOEN

19 maart                           op het veld om 18.00 uur eerste ronde Roodenburg supercup

20 maart                                   in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen / sjoelen

                                            op het veld om 19.30 uur wandelvoetbal training

21 maart                                   op het veld om 13.00 - 15.00 uur voetbalspelletjes jeugd 4-12 jaar

                                            in het clubgebouw 13.30 uur zumba dansen

                                            in het jeugdhonk om 13.00 uur knutselen

                                            op het veld om 18.00 uur eerste ronde Roodenburg supercup

                                            op het veld om 19.30 uur Powerleague 7 tegen 7 voetbal

22 maart                                  vanuit de corner om 10.00 uur wandeling door wandelgroep

                                           in het clubgebouw vanaf 19.00 uur darten

23 maart                                 in het jeugdhonk om 20.00 uur klaverjassen

                                          in het clubgebouw om 20.45 uur LIVE VOETBAL. Nederland - Engeland.

24 maart                                zie competitieprogramma

25 maart                                zie competitieprogramma

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.