Roodenburg Actueel 2018 - week 16

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 16

VOLGEND JAAR 200/250 TOESCHOUWERS OP ZONDAG!

Het zondagvoetbal zit in West 2 behoorlijk in het slop. Steeds meer clubs willen op zaterdag spelen, maar wat gebeurt er met de toeschouwers, die op zondag in Leiden naar het prestatievoetbal willen?

Clubs verkiezen in grote getale de zaterdagmiddag als speeldag in plaats van de zondagmiddag. Hoe anders was het 30 jaar geleden. In die tijd waren de winkels op zondagmiddag gesloten. De zondag was een rustdag en het gezinsuitje was de voetbalwedstrijd op zondagmiddag. Clubs als LFC, Lugdunum, UVS en Roodenburg behoorden tot de top van het amateurvoetbal. Een toeschouwersaantal van 1000 per wedstrijd was gebruikelijk en bij derby's liep dit aantal nog op. Een aantal jaren geleden was het gedaan met de zondagrust. De winkels gingen open, eerst was er de maandelijkse winkelzondag, maar uiteindelijk was het merendeel van de winkels iedere zondag open. Voetballers moesten ineens op zondag werken en het waren vaak de jongere werknemers, die wel een extra centje konden gebruiken. Maar ook de horecatijden veranderden. Ging met vroeger op zaterdagavond om 20.00 uur de deur uit en was men voor 01.00 weer thuis, de vertrektijd werd veel later en tot diep in de nacht kon men bij menige kroeg nog naar binnen. Voetballen op zondagmorgen in het tweede elftal veranderde van klaargestoomd worden voor het eerste elftal in een crime. Steeds minder Leidse spelers zagen het nog zitten om te gaan ballen bij Nieuwenhoorn of Altior uit op zondagmorgen 10.00 uur. Het aantal jeugdspelers nam sterk af en menig tweede elftal selectieteam werd opgedoekt. In plaats daarvan trok het zaterdagvoetbal steeds meer. Na het voetbal kon men daarna gaan stappen. Het zondagvoetbal hobbelde voort en kreeg te maken met de commerciële televisie. Eerst waren het de eredivisie wedstrijden, die allen om 14.30 uur begonnen, die live werden uitgezonden, maar vanwege het succes werd de zendtijd uitgebreid. Op zondag kan men nu continu naar voetbal kijken. Er is zoveel voetbal in het weekend, dat menigeen de deur niet meer uit gaat. Sociale contacten hebben nu behoorlijk te lijden door het live voetbal..

Een andere oorzaak, die zeker er voor heeft gezorgd dat de toeschouwersaantallen in Leiden zijn afgenomen, is de kwaliteit van het voetbal. Iedere talentvolle Leidse speler viel ten prooi aan clubs van buiten de stad. Leidse clubs konden ze niet vasthouden. Mag ik stellen, dat het respect voor verenigingen onderling enorm is afgenomen in vergelijking met 40 jaar geleden. Het geld is tegenwoordig een belangrijkere drijfveer om sport te beoefenen dan het respect voor de ander? Solidariteit bestaat niet meer. Maar men heeft het nog steeds over amateurs?

Hoe ging het er dan vroeger aan toe? Er was rivaliteit, maar er was ook solidariteit. De kantine van LFC brandde af en bij Roodenburg werd er geld ingezameld om LFC te helpen. De KNVB vraagt respect van haar leden, voor wat op het veld gebeurt, maar slaagt er niet in om regels op te stellen voor de omgang van verenigingen onderling. Het gevolg is een mentaliteit van ieder voor zich, terwijl iedereen het in wezen doet om de leden te behagen!

Ook de regionale TV deed een duit in het zakje. Die zenden alleen nog wedstrijden uit van 2de en 3de divisie. Op TV komen is aantrekkelijk voor sponsors, maar de afstand tussen 2de divisie en 4de klasse is heel groot geworden.

In de Leidse gemeenteraad merk je dat het reilen en zeilen van het Leids amateurvoetbal vooral gaat over vitaal maken. Maar 450 leden wil nog niet zeggen, dat je de beste spelers houdt. Nog steeds kunnen clubs uit de regio rustig hun gang gaan. Wordt het niet eens tijd, dat er een "Leidse Trump" opstaat in de gemeenteraad?. Een voorvechter voor het Leidse voetbal, die zijn tanden zet in KNVB regels en gaat letten op wat bedrijven in Leiden verdienen en wat ze hiervan laten terugvloeien voor de Leidse voetbalgemeenschap?

Volgend jaar kun je als toeschouwer van het Leids voetbal uitsluitend terecht bij FC Boshuizen of Sporting Leiden. Stel dat ze in een weekend allebei thuis spelen, dan levert dit een toeschouwersaantal op van 250 mensen. De week er op is er dan helemaal geen standaardteam, dat dan thuis speelt. En dat voor een stad met 123.000 inwoners. Het is belachelijk voor woorden, maar zeer waarschijnlijk de realiteit.

Vertaal het eens naar steden, waar betaald voetbal wordt gespeeld. Den Haag heeft 526.00 inwoners,. Dan zouden er volgens de Leidse norm 1400 bezoekers naar ADO gaan op zondag? Rotterdam 639.000. Slechts 1700 toeschouwers in de Kuip? Natuurlijk zijn deze cijfers vertekend. Maar één ding is wel duidelijk.

Leiden is leeg gevist en hoe krijg je dat weer vitaal? Hoe krijg je de visstand weer op peil?

Wat is de taak van de KNVB in dit proces? Met 450 leden ga je het niet redden. Het roven zal gestopt moeten worden. Hiervoor moeten regels komen. Opleidingskosten vergoeden, hoe lang duurt het nog voordat het er door is?

Blijf je roven, dan zullen de mensen, die opleiden hun motivatie verliezen en blijft het Leids amateurvoetbal zich in een neerwaartse spiraal ontwikkelen.

 

ROODENBURG KOMENDE 4 JAAR WEER LEERBEDRIJF

De komende 4 jaar is Roodenburg wederom een leerbedrijf. Het SBB is zeer verheugd dat Roodenburg weer MBO studenten zal opleiden voor in de praktijk. Er is een erkenning verleend voor de volgende richtingen.

Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport. Coördinator Sportinstructie, training en coaching. Sport en bewegingsleider. Medewerker Sport en Recreatie.

Op www.stagemarkt.nl staan de erkende opleidingen van Roodenburg.

Wie stage loopt bij Roodenburg komt in een uitdagende omgeving terecht. Hier moet men zijn / haar mannetje kunnen staan. Wie bij de club slaagt, kan overal aan de slag. Leon Kloos is de nieuwe contactpersoon voor SBB.

Heeft u interesse of wil u meer weten over stages, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

BESTUURSMEDEDELING ZONDAG 1

Het nieuwe bestuur is de afgelopen weken in gesprek geweest met de Zondag 1 n.a.v. het voldoen van contributie verplichtingen. Ondanks toezeggingen is de contributie niet voor de gestelde deadline voldaan.

Hierdoor waren we afgelopen zondag niet in staat om de Zondag 1 te laten spelen. Omdat dit de 2de keer was heeft de KNVB conform regelement de Zondag 1 uit de competitie genomen.

Als bestuur betreuren we het zeer dat het prestatie voetbal op zondag zo tot een eind komt. Ook zijn we er van bewust dat het uit de competitie nemen van de Zondag 1 vervelende consequenties kan hebben voor de andere teams in de poule.

Echter een streng contributie beleid is hetgeen dat de leden het nieuwe bestuur hebben meegegeven en is ook onderdeel van het beleidsplan dat door het nieuwe bestuur gemaakt is.

Met de spelers van de zondag 1 die wel hun contributie voldaan hebben worden individuele afspraken gemaakt.

Bestuur LV Roodenburg

 

WANDELVOETBAL GROEIT

Dinsdagavond bezoek ik een keer de training van de wandelvoetballer en bekijk een stuk van de wedstrijd Roodenburg 3 tegen Leiden 4. De wandelvoetballers, voetbalsters leven zich uit op het hoofdveld. Het is prachtig weer, het gaat er luidruchtig aan toe, maar er is veel plezier en beleving.

Ik tel maar liefst 12 deelnemende personen en Renzo Scanu is trots, dat steeds meer mensen meedoen. Wandelvoetbal is bestemd voor dames van 45 plus en heren van 55 plus en ouder. Men speelt van 19.30 uur tot 20.30 uur. Na de gedane arbeid zocht de groep het terras op. Want dat behoort er ook bij: de derde helft.

wandelvoetbal5

 

STEEKWOORDEN

 

17 APRIL / POTGROND

Op dinsdagmorgen is Hennie op de club. Hij loopt dan de afvalbakken na en zorgt dat er veel zwerfvuil van het complex verdwijnt. Deze week is er potgrond aangeschaft voor de bloembakken op het terras. Hennie heeft gezorgd voor een lente aanblik. De plantenbakken zijn door hem weer voorzien van de nodige bloemen, waarvoor hartelijk dank.

18 APRIL / CORNERVLAGGEN

Een wedstrijd 11 tegen 11 wordt gespeeld op een heel veld. Een scheidsrechter zal niet beginnen als de cornervlaggen er niet staan. Vanaf die plek moet immers de hoekschop worden getrapt. Trainers / leiders halen de cornervlaggen op vanuit het ballenhok. Maar wie brengt ze na de wedstrijd daar weer terug?

19 APRIL / EEN AANRADER

Het is donderdagmorgen en 5 leden van de wandelclub zijn in het land. Het startpunt van de wandeling is parkeerterrein Poelmeer. We lopen langs de Haarlemmertrekvaart, via de Sweilandstraat naar de gemeentehaven van Warmond naar Koudenhorn. In het Paviljoen drinken we koffie. Op de terugweg gaan we aan het eind van Sweilandstraat linksaf, gaan onder de Veerpolderbrug door en komen in het natuurgebied van de wijk Poelgeest. We volgen het pad met aan de rechterkant steeds de Leede. We zitten tegen de grens van Leiden, maar midden in de natuur. De totale wandeling had een lengte van 9,5 kilometer. In 2 uur en 10 minuten was de klus geklaard.

19 APRIL / RECREATIEF VOETBAL OP DONDERDAG

Op donderdag is Johan van Wieringen de grote animator van het recreatief voetbal op donderdagavond. Ik tel 12 mannen in de leeftijd van 67 tot 20 jaar. Er wordt gespeeld op een kwart veld met jeugddoelen. Na afloop is er de derde helft. Het verschil met de wandelvoetballers is dat hier wel gelopen mag worden. Meedoen? zorgen dat je omstreeks 18.45 uur aanwezig bent en melden bij Johan.

20 APRIL / KONINGSSPELEN

Het is een bont gezelschap, dat 's morgens op de vier velden van sportpark Noord in de weer is. Allerlei soorten pylonen, mensen doen hun best om het de kinderen naar hun zin te maken. Er is zelfs security. De ouders blijven vooral voor de ingang. Het spel is voor de kinderen.

CROWDFUNDACTIE GAAT ALS EEN SPEER

In februari zijn we gestart met een tweede actie om nog eens twee mindoelen van 3 x 1 meter te kunnen aanschaffen. Die worden gebruikt bij het wandelvoetbal en het voetbal van de mini F als zij in KNVB verband wedstrijden gaan spelen.

In de vorige uitgave was de stand € 387,50. Inmiddels is dat opgelopen naar € 534,50.  Dit is een toename van € 147, zijnde 25% van behaalde beleggingwinst. Alle 7 posities, ingenomen in de laatste 3 maanden werden met winst gesloten. Het streefbedrag is weer € 600 en we zitten op koers.

HET VOETBALGEBEUREN

Voetballen start met zelfdiscipline. Je moet er zelf voor zorgen, dat als je een verplichting hebt, dat men op tijd is en men op je kan rekenen. Het geldt voor spelers en voor trainers. De bal rolt al vroeg voor de onder 11 tweede team. Trainer Anass neemt de honneurs waar. Er wordt gewonnen met 8-1 van Warmunda.
De onder de 11 eerste team speelt uit en wint met 7-1 van SJC.
De onder de 9 eerste team zijn nog niet wakker als de wedstrijd tegen Rijnvogels begint. Na een 3-0 achterstand wordt de uitslag omgebogen in een 7-3 overwinning.
De onder de 9 tweede team wint ook. Zij staan met 2-0 achter en het wordt uiteindelijk 3-2 tegen Katwijk.
De onder de 15 gaat op bezoek bij ASC op sportpark Overveer. Roodenburg wint met 0-2.
De onder de 13 ging eveneens naar Oegstgeest en won met 1-2 van de JO 13-2 van de v.v. Oegstgeest.
De onder 19 speelde thuis tegen Rijnsburgse boys 4 en won met 6-1.
Zaterdag 2 ging op bezoek bij Semper Altius 3 en won met 2-4.
Zaterdag 3 speelde thuis tegen Koudekerk 4 en ook hier bleven de punten in blauw zwarte handen. Het werd 5-2.
De enige nederlaag kwam van het onder de 17 team. De spelers, die regelmatig meedoen bij de zaterdag 1, hadden nu te maken met een veegpartij. WVC won met duidelijke cijfers 9-1.
De uitslag van onder de 8 heb ik niet vernomen en zondag 2 heeft een uitwedstrijd gespeeld. Op moment dat RB actueel er is uitgegaan, was de uitslag niet bekend.

28 APRIL ROODENBURG 3 - SJZ 2

Komende zaterdag spelen de nummers 1 en 2 uit de 5de klasse tegen elkaar. Roodenburg 3 staat aan kop met 16 wedstrijden en 37 punten. SJZ 2 heeft 16 wedstrijden gespeeld en 32 punten. Er moeten 20 wedstrijden worden gespeeld. Een overwinning komende zaterdag zorgt dat er een brug wordt geslagen van 8 punten. Bent u er bij? De wedstrijd is om 14.30 uur op het kunstgras voor de kantine.

PROGRAMMA KOMENDE WEEK

WOENSDAG 25 APRIL 19.30 uur Roodenburg JO 19-1 - Rijnsb Boys JO 19-4

ZATERDAG 28 APRIL

08.30 uur Kickers JO9-5 - Roodenburg JO9-2
09.45 uur RKDEO JO8-3 - Roodenburg JO8-1
10.00 uur Lugdunum JO13-1 - Roodenburg JO13-1
12.30 uur Roodenburg 2 - Semper Altius 3
14.30 uur SEV 1 - ROODENBURG (restant)
14.30 UUR Roodenburg 3 - SJZ 2

 

Wat is er komende week te doen bij Roodenburg?

maandag 23 april                          in het clubgebouw om 20.00 uur Algemene Ledenvergadering van de LSF

                                                  Dit is een vergadering met alle bestuursleden van alle Leidse sportclubs

dinsdag 24 april                           in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen / sjoelen.
                                                 op het veld om 19.30 uur wandelvoetbal
                                                CL: 20.45 uur Liverpool - AS Roma

woensdag 25 april                       op het veld om 13.00 uur voetbalspelletjes jeugd 4-12 jaar
                                                 in het clubgebouw om 13.30 uur Zumbadansen voor vrouwen
                                                 op het veld om 19.30 uur Powerleague voetbal 7 tegen 7
                                                 op het veld om 19.30 uur Roodenburg JO19-1 - Rijnsburgse Boys JO19-4
                                                 CL 20.45 uur Bayern Munchen - Real Madrid

donderdag 26 april                      op het veld om 19.00 uur recreatief voetbal

                                                in het clubgebouw om 19.00 uur darten

vrijdag 27 april                           in het jeugdhonk om 20.00 uur klaverjassen.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.