Roodenburg Actueel 2018 - week 18

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

        ROODENBURG ACTUEEL NR 18

                  

                                               

                          DE VOETBALCLUB VERLEDEN TIJD?

Deze week publiceren wij een interview met Paul Verweel van website Sportknowhow.
Paul Verweel was hoogleraar bestuurskunde en maatschappij en deed onderzoek naar de integratie in Nederland door middel van de sport. Hij was voorzitter van de voetbalclub Hooggraven en bestuurslid van de KNVB. Zijn visie, hoe clubs konden bijdragen aan het integreren, werd een aantal jaren scherp in de gaten gehouden. Een aantal jaren geleden werd kanker geconstateerd en moest Paul zijn voorzitterschap opgeven, alsmede zijn bestuurstaak. De club Hooggraven bestaat inmiddels niet meer.
Paul Verweel is een fervent voorstander van het verenigingsmodel. Deze week overleed hij op 66 jarige leeftijd. Zijn visie is echter springlevend. In dit interview de visie van Verweel.

Verweel ziet veranderingen in de sport en in de samenleving. Er is sprake van een toenemend economiseren en rationalisering van de samenleving en hij vraagt zich af of de mens daar wel gemaakt voor is?

"Er wordt een perceptie de wereld in geholpen dat het niet goed gaat en dat sportverenigingen ouderwets zijn, maar dat is helemaal niet waar"

“Die hang naar rationaliteit zit sinds de Verlichting diepgeworteld in onze westerse maatschappij. Er is te weinig durf. Iedereen is bang om afgerekend te worden. We veroorzaken het zelf. Je ziet het ook terug in de sportwereld. Er wordt een perceptie de wereld in geholpen dat het niet goed gaat en dat sportverenigingen ouderwets zijn, maar dat is helemaal niet waar. Ik vertel dit verhaal al tien jaar. We kijken bij organisaties altijd naar de tien procent die nieuw is en we vergeten dat het voor negentig procent hartstikke goed gaat. Een beleidsmedewerker sport bij een gemeente scoort niet als hij zegt dat die bestaande verenigingen eigenlijk best lekker draaien. Je scoort als je binnenkomt met een hip nieuw beweegprogramma.”

2. Jij bent altijd een pleitbezorger geweest van de sportvereniging in de oude vorm: niet of nauwelijks geprofessionaliseerd en geleid door vrijwilligers. Is dat model in jouw ogen nog steeds toekomstbestendig, ondanks dalende aantallen georganiseerde sporters en de toename van ongeorganiseerde sport?
“Ik heb in 1995 al eens in een project gezeten rondom de vraag of dit model nog toekomstbestendig was en iedereen dacht dat het in 2020 echt afgelopen zou zijn. Het bestaat nog altijd. Iedereen heeft het over die teruglopende ledentallen, maar er doen nog altijd zo’n vijf miljoen mensen aan georganiseerde sport, volgens de theorie zouden die eigenlijk al bijna verdwenen moeten zijn.”

“Ik ben een groot voorstander van het model van verenigen. In de georganiseerde sport gaat het niet alleen om beweging en gezondheid, het gaat juist om die vrijwillige vereniging, dat is het sociaal cultureel kapitaal van Nederland. Daar wordt veel te makkelijk over gedacht. Er zijn nog altijd meer dan een miljoen vrijwilligers actief in de sport. Dat model van de vereniging is bovendien heel goed in staat zich aan te passen." 

"We gooien veel te veel van het cultuurgoed weg. Het huidige model van sportverenigingen bestaat al 120 jaar, en altijd op basis van vrijwilligers"

"Ik heb bij de Stichting Meer dan Voetbal gezeten. Daar zag je dat meer dan vijftig procent van de clubs maatschappelijke projecten draait. Dat is toch juist wat de politiek roept, dat mensen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen? En aan de andere kant roepen we vervolgens dat het allemaal door professionals moet worden geleid. Ik ga tegen die stroming in. We gooien veel te veel van dat cultuurgoed weg. Het huidige model van sportverenigingen bestaat al 120 jaar, en altijd op basis van vrijwilligers. Natuurlijk verdwijnen ook verenigingen. Hoeveel bedrijven houden het zo lang vol?” 

Het proefschrift van Frank van Eekeren is helder. Hij onderscheidt verschillende waarden om je te organiseren: cultureel of zakelijk. Het een is niet beter dan het ander, maar het is anders. We leven in Nederland in een diverse samenleving, met allemaal verschillende clubjes die je niet op een hoop moet gooien. We zijn er met onze geschiedenis van verzuiling bovendien ook altijd in geslaagd om al die verschillen te overbruggen. We leven in nu een tijd van verwarring en we hebben het moeilijker met het onderlinge begrip. We denken steeds meer in wij en zij. En zij, dat zijn de allochtonen. Alsof die allemaal hetzelfde zijn. 

En die wij, dat zijn mensen die elkaar vroeger niet eens aankeken omdat ze van een andere gezindte waren. Zo kun je ook naar sportclubs kijken. RKSV Docos is ook niet meer de club van uitsluitend katholieken (aangepast)  !! Tegenwoordig speelt het niet meer. Laat die dingen nou gewoon gaan. Het ontwikkelt zich ook wel zonder dat je alles per se in dat professionele model gaat wringen. Laten we het nou bij de kern houden. Verenigen is het primaire product.”

4. Sportbonden maken zich ook zorgen om de ongebonden sporter. Waarom lukt het sportbonden maar niet om die ongebonden sporter aan zich te binden en moet ook de KNVB zich aanpassen aan de nieuwe tijd? 
“Dat is niet de vraag die ik zou willen stellen. Waarom willen die sportbonden die ongebonden sporter eigenlijk zo nodig aan zich binden? Dat gaat allemaal om geld. Hoe meer leden de bond heeft, hoe meer geld er vanuit NOC*NSF binnenkomt. Dat is een vreemde prikkel. Ik heb naast het voetbal altijd met vrienden heel Europa doorgefietst en ik ben later ook gaan hardlopen, maar ik ben nooit lid geweest van de wielerbond of van de atletiekunie. Ik kon prima zonder, waarom zou ik me bij zo’n bond aan moeten sluiten?”

“Laat mensen toch gewoon zichzelf organiseren, en laat de bond lekker zijn eigen ding doen. De bond organiseert competities en faciliteert clubs om mensen in georganiseerd verband te laten sporten. Ik heb altijd veel kritiek op de KNVB, maar op dat gebied zijn er de afgelopen twee à drie jaar wel enorme stappen voorwaarts gezet. Het beeld van de boetebond verdwijnt langzamerhand en het wordt steeds meer de bond die helpt en die kant moet je ook op.”

"Niemand in het amateurvoetbal heeft om herstructurering van het jeugdvoetbal gevraagd. Het komt voort uit een behoefte van het Betaalde Voetbal"

5. Er is de afgelopen jaren een nieuw bestuursmodel geïmplementeerd bij de KNVB. Jij was daar geen voorstander van. Waarom niet en hoe kijk je daar nu tegenaan?
“Ik was principieel tegen het nieuwe bestuursmodel. Dat heeft niets met de effectiviteit te maken. Ik denk niet dat de bond het in het huidige model slechter doet, maar het ging mij om de basis van het amateurvoetbal bij de KNVB, dat je meer dan een miljoen voetballers kan organiseren volgens het vrijwilligersprincipe. Daar denk ik nog altijd hetzelfde over.”

"Daarmee zeg ik niet dat de huidige structuur met een directeur -bestuurder bij de amateurs slechter is dan in onze tijd. Zoals ik al zei: de bond maakt grote stappen als het gaat om dienstverlening. De bond is een veel opzichten niet meer die verre instantie die de clubs allerlei zaken opdringt. Dat is nog wel gebeurd met de herstructurering van het jeugdvoetbal. Helaas is het nu een gelopen race, maar niemand in het amateurvoetbal heeft daarom gevraagd. Het komt voort uit een behoefte van het Betaalde Voetbal.”

“De visie richt zich op vijf procent van de voetballertjes die als vijfjarige bij een club binnenkomt. De vijf procent die goed genoeg is en ook echt voor de prestatiesport gaat. Er wordt niet gekeken naar de behoefte van die andere 95 procent. De jongetjes die naar de club komen voor de gezelligheid en de emotie van het spel. Je ziet vaak dat die jongens lang bij elkaar blijven, dat ook de ouders een band krijgen. Er wordt geroepen dat voetballertjes in de nieuwe opzet meer aan de bal komen. Ik zie op zaterdagochtend wedstrijdjes met jongens die twee keer een half uur niet aan de bal komen en toch blij van het veld stappen. Moeten we dat dan allemaal overboord gooien? Ik vind de analyse te beperkt.”

“De KNVB is altijd een schizofrene organisatie geweest met aan de ene kant het Betaalde Voetbal en aan de andere kant de amateurs. Het is belangrijk om te onderkennen dat de cultuur en de organisatievorm van die twee verschillende takken anders zijn. Wat goed is voor de een, is niet per se goed voor de ander.”

Tot zover de kijk van Paul Verweel

BESTUURSMEDEDELING

 

ROODENBURG OP ZOEK NAAR TRAINER VOOR ONDER 17

LV Roodenburg zoekt voor komend seizoen een bovenbouw coördinator die tevens de B-jeugd gaat trainen Interesse stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

MEDEDELING JEUGDBESTUUR

Overzicht uittoernooien Jeugd LV Roodenburg

JO17 op Vrijdagavond 25 mei aanvang 19:00 uur aanwezig 18:30 uur, locatie VV Leiden

JO13 - 1 op Zaterdag 19 mei aanvang 09:00 uur aanwezig 08:30 uur locatie VV Leiden (let op competitie moet verplaatst worden).

JO11 - 1 en 2, JO8 en JO9 (gemengd) op Zaterdag 2 juni aanvang 10:30 aanwezig 10:00 uur, locatie VV Leiden

JO9-1 op zaterdag 9 juni (aanvang volgt), locatie DOCOS

JO9-2 op zaterdag 9 juni(aanvang volgt), locatie Lugdunum

JO11- 1 en 2 op zaterdag 9 juni (aanvang volgt), locatie Lugdunum

Indien u als trainer zichzelf heeft opgegeven bij een ander uittoernooi graag even melden via de trainers app.

DE WANDELING OM KASTEEL ENDEGEEST

De wandelgroep is vanaf maart 2017 actief en tot nu toe zijn er al 18 verschillende wandelingen georganiseerd, waarvan er 17 zijn gestart vanaf Roodenburg. 10 personen waren afgelopen donderdag present voor een wandeling naar Kasteel Endegeest. Via het Noorderpark en wijk Groenoord werd er gewandeld naar de Kikkerpoldermolen. Langs Alrijne en Atletiekbaan kwam men aan in de Kempenaerstraat. In de Kempenaerstraat was aan de linkerkant een route achter de huizen om en waren we op het terrein van het zendinghuis, Teruggekomen op de Rijnsburgerweg kwam de groep terecht in het bos van Rhijngeest. Na het passeren van het Kasteel en de kweektuin volgde via de Geverstraat de route richting het Leidse Hout. Hier werd koffie gedronken. Na 2 1/2 uur was de groep weer bij het begin en bleek dat men 9,3 kilometer in een mooie omgeving had afgelegd.

De volgende wandeling is over twee weken. Mogelijk wordt het vertrekpunt station Voorschoten voor een wandeling door de Horsten. Op de fiets naar Voorschoten station en van daar uit wandelen. Dat wordt dan een wandeling van het Zuid Hollands landschap.

STEEKWOORDEN

30 april / WANDELINGEN ZOEKEN

De wandelclub probeert steeds nieuwe routes te vinden voor toekomstige wandelingen. Er zijn een paar criteria. De afstand moet maximaal 10 kilometer zijn. We moeten er makkelijk kunnen komen. Er moet een gelegenheid zijn om tussendoor koffie te kunnen drinken, want naast bewegen is het sociaal contact een drijfveer om er samen op uit te gaan. Op deze dag ontmoet ik Theo, die ons een drietal mogelijkheden aanbiedt van wandelingen die afkomstig zijn vanuit het Zuid Hollands Landschap. We hebben weer nieuwe brandstof.

3 mei / NIEUWE AANSPREEKTITELS

Wie contact zocht met personen in de club en dat per e-mail wilde doen, stuurde een e-mailbericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tegenwoordig is het mogelijk om direct de persoon te bereiken, die u wilt aanspreken. Heeft u een vraag aan de voorzitter Leon, dan kan hij bereikt worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op die manier is er ook contact mogelijk met de secretaris (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), de penningmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en de jeugdvoorzitter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dat heet korte lijnen in het vakjargon.

3 mei / PLASTICIFEREN

In de corner hangen sinds donderdagavond de nieuwe gedragsregels voor de corner. Zowel aan de binnenkant / buitenkant staan de regels, die gelden voor het bezoek van de corner. De regels zijn omhuld van een plastic laag, zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn.

GEVONDEN VOORWERPEN

Het is deze week druk op het kunstgrasveld en het is vakantietijd. Biet iedereen heeft een vakantie geboekt. De achterblijvers vermaken zich deze week op het kunstgraveld. 's middags en 's avonds is het druk. Bij bezoek aan het kunstgrasveld blijven er spullen achter, maar dat geldt eveneens voor de trainingen. Gevonden voorwerpen worden door leden van de club verzameld en sinds kort is er een bak in de huiskamer, waar men de verloren kleding / spullen kan komen terughalen.

HET VOETBALGEBEUREN

Om half negen is er maar 1 thuiswedstrijd. Rachid, Willem Jan en andere ouders maken het veld in orde. Tegenstander is Valken, die vergeefs wachten op 2 spelers, die de ploeg zullen aanvullen. Het wordt een wedstrijd 5 tegen 5. Roodenburg komt achter, maar weet toch nog gelijk te maken. Naarmate de wedstrijd spannend wordt, gaat ook het stemgeluid van de ouders omhoog. De eindstand wordt 5 tegen 5 . De kinderen winnen.

De zaterdag 3 ging op bezoek bij een naaste concurrent Oosterheem 4. Deze concurrent werd op zij gezet met 1-3 en over twee weken kan het gebeuren tegen Voorschoten 7. Thuis kampioen worden.

De JO19-1 nam het op tegen de leeftijdsgenoten van Warmunda.. Hoewel leeftijdsgenoten, de meeste spelers van Roodenburg zijn van onder de 17 jaar. Het team van Nouri Essaoui wist de partij op sportpark Overbos winnend af te sluiten met 2- 6.

De onder de 9-1 speelde uit bij Voorschoten. Uitslagen worden niet vermeld, maar een deel van de ploeg vertrok vanaf Roodenburg richting sportpark Adegeest.

Roodenburg 2 tenslotte nam het in Leidschendam op tegen RKAVV 1. De thuisclub won met 3-2.

HET VOETBALPROGRAMMA

PROGRAMMA 12 MEI

08.30 uur Roodenburg JO8-1 - Foreholte JO8-3

08.30 uur Docos JO11-9 - Roodenburg JO11-2

09.00 uur Roodenburg JO11-1 - Ter Leede JO11-3

09.25 uur FC Lisse JO9-5 - Roodenburg JO9-2

10.00 uur Roodenburg JO15-1 - VVSB JO15-2

10.00 uur Roodenburg JO13-1 - Teylingen JO13-2

12.00 uur Roodenburg JO17-1 - ARC JO17-3

12.30 uur Roodenburg 2 - DHL 1

14.30 uur Roodenburg 1 - Alphia 1

14.30 uur Ter Leede JO19-4 - Roodenburg JO19-1

ZONDAG 13 MEI

11.00 uur Roodenburg 2 - Foreholte 10

 

WAT IS ER KOMENDE WEEK TE DOEN

maandag 7 mei

dinsdag 8 mei                          in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen/ sjoelen 
                                             op het veld om 19.30 uur walking football 55 plus, mannen/vrouwen 45 plus

woensdag 9 mei                      op het veld van 13.00 - 15.00 uur voetbalspelletjes jeugd 4-12 jaar
                                             in het clubgebouw van 13.30 uur - 15.00 uur zumbadansen voor vrouwen/ meisjes

                                             op het veld vanaf 19.30 uur powerleague 7 tegen 7 voetbal

donderdag 10 mei                   in het clubgebouw van 19.00 - 23.00 uur clubavond

vrijdag 11 mei                        in het jeugdhonk klaverjassen

zaterdag 12 mei                     op het veld competitie voetbal.

TOELICHTING CLUBAVOND

Iedere donderdagavond trainen er diverse groepen, wordt er darts gespeeld en komen er een groot aantal Roodenburgers langs om oude bekenden te ontmoeten. Het is de doordeweekse ontmoetingsavond van de club.

 

   

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.