Roodenburg Actueel 2018 - week 37

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr  37       

LV ROODENBURG

Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN.
071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

                                                               EN TOEN WAREN ER NOG ZES

Een aantal jaren geleden heb ik de noodklok geluid om aan te geven, dat het niet goed ging met het Leidse jeugdvoetbal. Ik meldde toen, dat er nog 10  A juniorenteams waren. En hoe minder A juniorenteams er zijn, des te minder spelers komen er beschikbaar voor de standaardteams. Dit heeft al geleid tot het opheffen van verenigingen. Het zijn er momenteel nog 9, waarvan er 4 geen jeugdafdeling hebben. Te weten Football Factory, LSVV 70, beide studentenverenigingen en FC Boshuizen en Leidse Boys.
Ik kan u meedelen, dat het verloop nog niet tot staan is gebracht. Momenteel zijn er nog 6 onder de 19 teams in heel Leiden, verdeeld over 2 bij UVS en Docos en 1 bij Sporting Leiden en Roodenburg.
De KNVB meldt eveneens een grote terugloop van leden en is een actie begonnen onder het mom van dat vooral jongere kinderen moeten gaan bewegen.
De oorzaak, waarom veel jongeren het voetbal vaarwel zeggen, wordt niet genoemd.
Ik beschrijf in dit verhaal vooral wat er binnen de voetbalteams gebeurt tijdens de voetballoopbaan van menig kind.

                                                               HOE VERLOOPT ZO'N PROCES?

Laat ik daarbij een onderscheid maken tussen de grote club met veel jeugdleden en de kleine club, die in iedere leeftijdsgroep met pijn en moeite maar 1 team op de been kan brengen.

Bij de kleine club zie je trainers, die ondanks het beperkte materiaal graag willen winnen. Ze gaan selecteren als ze 18 man hebben en selecteren  = afvoeren. De beste 15 spelen en de 3 overige spelers zijn voor hen meer een last, die de anderen in de weg lopen.
Bij profclubs worden immers ook de beste spelers opgesteld en ze conformeren zich aan dat gedrag, dat leidend is. Het gevolg is dat een aantal kinderen te weinig speelminuten krijgt, wordt verteld dat ze niet in het team passen en eigenlijk kunnen op bonjouren.
Een ander verschijnsel is dat men iedereen laat spelen, maar het niveau is zo laag, dat een dergelijk team wekelijks de pottenbak in gaat. Elke week met grote cijfers verliezen gaat voor spelers en trainer pijn doen en de motivatie verdwijnt.
Het zijn vaak goedwillende ouders, die met de groep optrekken, waar zoonlief zijn partijtje mee blaast en dat stopt als zoonlief er de brui aan geeft.
Het zijn 2 oorzaken, waardoor clubs klein blijven en velen afhaken.

Bij de grotere clubs zie je het piramide model. Denk maar eens aan de voetbalstart bij onze buurclub, waar 220 tot 350 kinderen op afkomen. Denk aan de 100 pupillen in iedere leeftijdsgroep, die al jarenlang enthousiast met voetballen starten op de Kikkerpolder.
Ook bij die clubs begint men te selecteren en selecteren = afvoeren.
Bij de grotere clubs zijn er gediplomeerde jeugdtrainers of oud voetballers voor de selectieteams en goedwillende ouders voor het restant of wat ook wel eens wordt geroepen  "het contributievee".
Enthousiaste oud voetballers melden zich met zoon lief aan. Die oud voetballers hebben een neus voor wie wat wel en wie niet wat met de bal kan. Het elftal gaat draaien als een lier en na een jaar of meerdere jaren verschijnen er kapers op de kust. De scouts van het betaalde en het amateurvoetbal.
De krenten worden uit de pap gevist, de opbouw is verstoord. Het winnend team begint te verliezen en ineens is voetbal niet meer zo leuk. Een afhaakmoment nadert! Spelers stoppen, maar net zo goed de enthousiast begonnen trainer, die een mooi team in gedachten heeft, waarmee het eerste elftal in de toekomst verder zou moeten kunnen. De harmonie binnen de groep is verstoord en de lol is er dan voor menigeen van af.

De selectieteams trainen op prime time. Het ontbreekt hen aan niets. Goede ballen, een trainer, een leider, een assistent-scheidsrechter, alles om het team zo goed mogelijk te laten presteren dient voorhanden te zijn.
Als tegenprestatie wordt er gekeken naar de stand op de ranglijst. Een jeugdtrainer, die met zijn team klinkende prestaties levert, mag blijven.
Het is de waan van de dag, want hoeveel van zijn opgeleide spelers belandden er straks in het eerste team?

De spelers, die de selectie niet halen, daar zie je vaak het volgende mee gebeuren.
Spelers, die jarenlang selectie hebben gespeeld en die hun plek kwijt raken aan gehaalde spelers van andere clubs, hangen de schoenen aan de wilgen of gaan in een lager vriendenteam ballen.
Spelers, die al op jongere leeftijd buiten de selectie vallen, hebben baat aan een gemotiveerde ouder, die voor deze jongens opkomt. Die van een dergelijke groep een team kan maken.
Zo'n  ouder moet vaak boksen tegen de jeugdbestuurders van de grote clubs. Hij moet strijden voor  passende trainingsruimte, trainingsuur en kleedkamer. Zijn onder de 17 jaar moet natuurlijk niet om 21.00 uur beginnen met de training of mag op vrijdagavond komen, als er geen selectiespeler meer te bekennen is?
Hij moet strijden voor zijn trainingsmateriaal en zal alleen succes hebben als hij de andere ouders als medestander kan meekrijgen.  Hij zal voor zijn team moeten opkomen voor het spelen van oefenwedstrijden, want selectieteams gaan maar al te vaak voor.
Dergelijke ouders krijgen vaak weinig aandacht van de jeugdbestuurders, want daar draait het vooral om wat het eerste team van de selectie gedaan heeft.

Gediplomeerde jeugdtrainers zie je zelden aan de gang gaan met een C 3, B 3. Daar is de KNVB opleiding niet voor. Komt het überhaupt voor dat een B3 wordt opgetrommeld om te fungeren als proefkonijnen bij een KNVB trainersexamen?
Er is een opleiding KNVB voor juniorentrainer, maar die is vooral geënt op voetbal. Om het plezier te behouden is misschien een opleiding recreatievoetbal jeugdtrainer een optie?
Iemand, die vooral aandacht heeft voor het spelelement van het voetbal?

De terugloop van jeugdleden heeft dus naar mijn mening veel meer te maken met de voetbalcultuur.
Een voetbalcultuur, die wordt opgedrongen door het betaalde voetbal en waarbij er bijna uitsluitend plaats is voor de zogenaamde "kanjer".  De mindere god lijkt afgeschreven !!!

Ga dat maar eens doorbreken?
Heeft u de oplossing?

           ENGERLINGEN TERUG OP HOOFDVELD EN LANGS WETRAVELD VAN ROODENBURG

 engerlingen

                                   

Gaat het hoofdveld van Roodenburg voor het tweede jaar veranderen in een omgeploegd stuk grasland?  Dat is de angstige vraag, die dinsdagmiddag opkwam, toen er ineens grote kraaien verschenen op het hoofdveld. Dinsdagmorgen is het hoofdveld door Stedelijk Beheer met een tractor geprikt. Pennen, die op en neer in en uit de grond gaan . De graszoden moeten lucht hebben, maar het ziet er naar uit dat daarmee ook de engerlingen zijn wakker geschud of in ieder geval de kraaien. Dinsdagmiddag werden de eerste vierkante meters door kraaien al omgewoeld.
In de zomer is de bovenlaag van de grasmat geschraapt, maar daarmee zijn de wortels er in gebleven. En juist die wortels zijn een lekkernij voor de engerling.
Op woensdag verschenen medewerkers van Stedelijk Beheer. Zij gaan het gevecht aan.
Ze willen zich niet laten  kennen door deze larven. Spannende tijden zijn er aangebroken.
Het gevolg van hun arbeid is wel, dat er op veel meer plaatsen, stukken veld zijn omgewoeld.
Inmiddels is door de consul Piet Labrujère  de KNVB ingelicht, want die laten alleen maar wedstrijden spelen op goedgekeurde velden.
Spannende weken komen er aan voor club en Stedelijk Beheer !

                                                                              ZIEKENBOEG


Collin van Velzen, keeper van onder de 19, heeft zijn kniebanden verrekt en zal 5 weken aan de kant moeten blijven. Wij wensen hem een snel herstel toe.

                               WANDELEN LANGS HET SPOOR EN OM DE KLINKENBERGERPLAS


Donderdag 20 september staat een nieuwe wandeling op het programma. Deze week is de wandeling al voorgelopen. We verzamelen om 10.00 uur op Noord en gaan per fiets naar het parkeerterrein van zwembad Poelmeer. Vanaf hier start de wandeling van ongeveer 8 kilometer.
Langs het spoor lopend komen we uit bij de Klinkenbergplas.
Na de wandeling drinken we koffie als afronding van de morgen.
Meedoen kan. Het wandelen is gratis. Men dient te beschikken over een redelijke conditie.

                                                               HET VOETBALGEBEUREN

De JO11-1 moest het met een mannetje minder opnemen tegen ROAC. De Rippers wonnen met 7-1
De JO11-2 speelde thuis tegen Meerburg JO11-5. Het team van Ralph en Richard legde Meerburg over de knie en won met 9-2.
De JO9-1 speelde eveneens tegen Meerburg. In Zoeterwoude werd het 3-4 voor de Blauw Zwarten
De JO9-2 spelers gingen naar Hoogmade. Tegen Met Moeite Opgericht tweede team werd het 3-6.
De JO13-1 speelde thuis tegen Voorschoten JO13-3. De eindstand was 2-6. 
JO19-1 nam het op tegen DSO JO19-1. Het werd 1-10. Roodenburg kwam duidelijk een maatje te kort.
Roodenburg 2 speelde uit tegen Alphia 2. De punten werden broederlijk gedeeld. Het werd 2-2, waardoor Roodenburg 2 doorgaat in de beker.
Roodenburg 1 deelde met stadsgenoot Lugdunum de punten. Het werd 0-0. Beide ploegen gingen aan het eind voor de winst, maar het vermogen om door te drukken ontbrak. Meerdere krampverschijnselen waren daarvan het bewijs. Het wedstrijdverslag van deze derby is te vinden op www.leidenamateurvoetbal.nl
Roodenburg zondag 2 won in een doelpuntrijk duel de uitwedstrijd tegen Overmaas 5 met  5-7.
Roodenburg zondag 1 liet de punten aan de tegenstander. Ze verloren met 2-3 van DWO 2.

                                                               HET VOETBALPROGRAMMA

vrijdagavond 21 september                        7 tegen 7 thuistoernooi van het 45 + team
                                                               het toernooi begint om 20.00 uur en de laatste wedstrijd is
                                                               om 22.00 uur. De derde helft ontbreekt niet en voorzitter Leon
                                                               is de barman.
                                                               Bent u er als supporter bij? Een ouderwetse vrijdagavond!

zaterdag 22 september


08.30 uur             FC Zoetermeer JO 7       -  Roodenburg JO 7
08.30 uur             SJC JO 9- 4                          -  Roodenburg JO 9 -2
08.30 uur             Oegstgeest JO 11-3`       -  Roodenburg JO 11-1
09.00 uur             Roodenburg JO 9-1        -  Meerburg JO 9-3
09.45 uur             Stompwijk JO 11 -2         -  Roodenburg JO 11-2
10.00 uur             Roodenburg JO 13-1      -  Teylingen JO 13-1
12.00 uur             Roodenburg 2                  -  ARC 9
12.00 uur             Roodenburg JO 17-1      -  Blauw Zwart JO 17-2
12.30 uur             FC Oegstgeest 5              -  Roodenburg 3
14.30 uur             ROODENBURG                 -  MEERBURG

zondag 23 september
10.00 uur             Roodenburg 2                  - Bernardus 6
12.00 uur             Roodenburg 1                  - Foreholte 9

                                               WAT IS ER KOMENDE WEEK TE DOEN?

 

maandag 17 september               interne bijscholing,  trainers JO onder de 13 jaar
                                                               systematische training van dribbelen / drijven

dinsdag 18 september                  in het clubgebouw om 14.00 uur
                                                               klaverjassen / sjoelen
                                                               op het veld om 19.30 uur
                                                               wandelvoetbal

woensdag 19 september

donderdag 20 september           vanuit de corner om 10.00 uur
                                                               vertrek wandeling Klinkenbergerplas, zie aankondiging
                                                               op het veld vanaf 19.00 uur
                                                               recreatievoetbal en clubavond

vrijdag 21 september                    op het veld van 18.00 - 20.00 uur
                                                               recreatievoetbal
                                                               in het jeugdhonk om 20.00 uur
                                                               klaverjassen
                                                               op het veld vanaf 20.00 uur
                                                               KNVB 45 plus toernooi 7 tegen 7


zaterdag 22 september                competitieprogramma

                                                               start competitie zaterdag 1
                                                               ROODENBURG  - MEERBURG

                                                               om 10.00 uur is er speluur voor kinderen onder 7 jaar.

zondag 23 september                   competitieprogramma
                                                              

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.