Roodenburg Actueel 2018 - week 46

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr   46

           

                                      HARTENKREET

 

Afgelopen maandag lees ik een verrassende hartenkreet van Peter van der Heyden.
Peter is wedstrijdsecretaris van Meerburg en als beginnend trainer was Peter mijn eerste keeper, die ik trainde vanaf de D tot de A jeugd bij Meerburg.. Hij schopte het tot keeper in het betaalde voetbal bij FC Den Haag, maar kwam niet verder dan het tweede team omdat hij Ton Thie voor zich moest dulden.

Peter slaakte zaterdag een kreet n.a.v. de wedstrijd Meerburg - Koudekerk.
Meerburg is van de zondag naar de zaterdag gegaan in de hoop, dat er meer jeugd betrokken zou zijn bij het eerste elftal., Maar de jeugd van Meerburg staat die zaterdag niet in grote getale langs de lijn. Peter signaleert dat het verenigingsgevoel steeds minder wordt. Vroeger was je het hele weekend op de voetbalclub. Je speelde op zaterdag en op zondag ging je naar het eerste elftal.
Destijds had  Meerburg een jeugdhonk in de oude landbouwschool. Na de wedstrijd ging de jeugd daarheen om te tafeltennissen of andere spellen te doen.
De club was je huis.

Dat was het geval voor de jeugd, maar net zo goed voor de oudere supporter.
Die ging op vrijdagavond klaverjassen, ging op zaterdagmiddag naar de regionalen kijken en op zondagmiddag naar het eerste.
De betrokkenheid was groot. Natuurlijk is er veel veranderd: het kerkgebruik is afgenomen, de winkels zijn op zondag open, de binnenstad trekt mensen en het voetbal op TV, waarbij men thuis het hele weekend naar sport op TV kan kijken, zorgen er voor dat mensen elkaar steeds minder gaan opzoeken.

Bij een club als Roodenburg heb je verder te maken met een cultuurverandering, waardoor de één zich niet meer herkend voelt. Het praatje maken met spelers in de kantine is verdwenen en dat stimuleert voor menigeen het verenigingsgevoel niet meer.

De grote vraag en tegelijkertijd uitdaging is: Hoe kan je dit ombuigen en weer aanzwengelen?

Maar voordat je die vraag kan beantwoorden, moet de eerste vraag luiden.
Wat is het Roodenburg verenigingsgevoel?

Daarbij moet je teruggaan naar de historie. Dan kom je weer terug dat je als club sporten en gezelligheid met elkaar moet combineren.
Je moet kunnen voetballen, je moet er je biertje kunnen drinken, je moet rekening houden met de andere culturen, allemaal met maar één hoofddoel:  binding maken.

Als mensen zich ergens aan verbonden voelen, dan gaan ze hun steentje bijdragen of nieuwe activiteiten ontwikkelen.

Recent las ik dat de moeder van Aymen Mizab voor 40 selectiespelers van Meerburg

een maaltijd had gekookt, die op een donderdagavond werd genuttigd.
Dan vraag ik mij af: Waarom lukt dit bij Roodenburg niet met  35 x meer allochtone moeders? Ik weet dat dit een prikkelende opmerking is, maar wil je binding dan moet je ergens beginnen. En wie moet dit regelen?  Een spelersraad, de trainers hebben andere zaken aan hun hoofd, spelers zelf kunnen sfeer bepalen.

Activiteiten zorgen voorts voor mensen, die samen wat willen doen. Vorig jaar  was er geen thuis jeugdtoernooi. Dit seizoen moet het mogelijk zijn om 1 of 2 toernooien te organiseren.

Maar ook zul je een band moeten creëren met de supporters. Wat kan jij als club voor hen betekenen?
Ik kijk met bewondering naar een club als Quick Boys, waar bijna wekelijks er iets gedaan wordt voor de diverse geledingen van de club. Het gevolg is dat je zo een grote achterban krijgt. Iets wat in Leiden verdwenen is.

Ik zou een vitale club willen omschrijven als een club met een gezonde jeugdafdeling, met senioren en een grote achterban.
Dat zorgt voor draagvlak en op mensen, waarop je kunt terugvallen.

 

DIOK ziet af van verhuizing naar Sportpark Noord

Leiden, 16 november 2018, 14:35 Door Chris de Waard Leiden, Politiek, Sport

De Leidse Rugbyclub DIOK streeft niet langer een verhuizing naar Sportpark Noord na. Dat bevestigt voorzitter Cees Ahsmann nadat de club zelf een landmeter aan het werk heeft gezet om het sportpark op te meten dat nu nog het domein van voetbalclub Roodenburg is.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Rugbyvelden zijn fors groter dan voetbalvelden en er blijkt in noord niet voldoende ruimte voor de drie velden die DIOK nodig heeft. Althans niet zonder een complete herinrichting van het park en het omleggen van fietspaden in de omgeving. Dat wil de gemeente niet of in ieder geval niet betalen. Ahsmann: “Je kunt niet in de toekomst kijken, maar vooralsnog is Sportpark Noord niet haalbaar door alle infrastructurele aanpassingen die nodig zijn”.

Eerder deze week hield DIOK een speciale ledenvergadering om de eventuele verhuizing naar Sportpark Noord aan de achterban voor te leggen. Zover kwam het uiteindelijk niet, het bestuur heeft de leden in plaats daarvan geadviseerd niet te opteren voor het terrein van Roodenburg, mocht dat überhaupt ter beschikking komen. De leden waren het daar mee eens.

De toekomst van DIOK lijkt nu toch in de Mors te liggen. Verhuizen naar een ander sportpark kan niet, want alleen de Boshuizerkade waar DIOK nu ook gebruik maakt van een oefenveld was groot genoeg. Daar wordt echter een veld opgeofferd voor de nieuwbouw van het Indoor Sportcentrum, waardoor er te weinig ruimte overblijft. Op de huidige locatie blijven, vindt de club daarom voorlopig de beste optie.

Dat vindt ook sportwethouder Dirkse: “Zoals in het contourenplan buitensportaccommodaties al door ons is aangegeven, ziet de gemeente de toekomst voor de rugbysport in de Mors. We maken dat op korte termijn ook mogelijk door extra kleedkamers te plaatsen en de trainingscapaciteit te vergroten door een extra kunstgrasveld dat er inmiddels ligt.
Voor de lange termijn zit DIOK als vitale club aan tafel bij plannen voor de herontwikkeling, net als Sporting Leiden en Docos.”

                                                           TON KAMPHUES

Van Lau Zitman, oud secretaris ontving ik de bevestiging, dat Ton Kamphues met zijn vader zich op een zaterdagmiddag heeft aangemeld bij Roodenburg.
In die tijd kwamen er wekelijks op zaterdag 10 nieuwe kinderen bij.
Ton verkaste na zijn pupillentijd naar UVS. Vanuit UVS ging hij betaald voetbal spelen bij Telstar, FC Amsterdam, wederom Telstar en hij bouwde af bij UVS.
Omdat  ook Ton dus een Roodenburg jeugd verleden heeft, zetten we de teller op 17.
Momenteel zien we ook bij Roodenburg het aantal jeugdleden toenemen. Wekelijks melden zich een paar kinderen met hun ouders zich aan.

                                          WANDELGROEP BREIDT ZICH UIT

 

Eens in de twee weken op donderdagmorgen om 10.00 uur organiseert de wandelgroep een wandeling van ongeveer 8-10 kilometer.
Werd er begonnen met 6 personen, inmiddels zijn er 15 personen actief en werden er al meer dan 25  wandelingen "gedaan ".

Afgelopen donderdag was er de Hofjeswandeling door Leiden. Martine had haar boekje bij zich en we deden een aantal hofjes aan in de buurt van de Steenstraat, achter de Haarlemmerstraat en de Middelstegracht.

In de groep, deelnemers die al 70 jaar in  Leiden wonen, maar van het bestaan van menig hofje geen weet hadden. Bij menig Hofje werd lang stilgestaan om een indruk te kunnen opnemen.

Hofjes

De groep ging in het Anna Aalmoeshofje aan de Middelstegracht op de foto. Er werd daarna koffie gedronken bij Einstein. De gelopen afstand was 8 kilometer.
De fotografe Trudy ontbreekt.

De volgende wandeling staat gepland op donderdag  29 november. Dan gaan we vanaf Roodenburg naar het Weteringpark in Leiderdorp
Meewandelen kan als men in een goede conditie is. Tijdens de wandeling wordt er ergens gezamenlijk koffie gedronken.

                                ACTIVITEITEN OP DE WOENSDAGMIDDAG

 

Op woensdagmiddag 21 november starten we weer met activiteiten voor de jeugd van 6 tot 13 jaar. Dit zijn gratis activiteiten, waarbij het gaat om sport  en spel.


De activiteiten vinden iedere woensdagmiddag plaats van 13.00 - 15.00 uur.


De buitenactiviteiten zijn op het kunstgrasveld, de binnenactiviteiten in het jeugdhonk.

Deze activiteiten zijn een initiatief van Roodenburg in samenwerking met de Ricardo van Rhijnfoundation.

 RvR Rb

                  


Doe jij ook mee?

 

                                   INSTANTIES SPORTEN OP NOORD.

 

Een groep handhavers traint een aantal weken op dinsdagmorgen op Noord.  Afgelopen dinsdag was er een weerstandstraining, waarbij de deelnemers een bokstraining kregen aangeboden. Later in de week vond er samen met de brandweer Leiden een oefening plaats.
De Brandweer zelf is een vaste gast op Noord. Dan weer 's morgens, dan weer in de middag trainen de beroepsmensen hun conditie. Dat gebeurt onder leiding van een sportdocent.
Het voordeel van het trainen door de brandweer, dat dan het  toezicht gegarandeerd is. Vreemde ogen dwingen.

 

                                   HET VOETBALPROGRAMMA

Dinsdagavond was er een LAV cup wedstrijd tussen Roodenburg en Alphia. Een goede oefenwedstrijd voor de wedstrijd van zaterdag. Alphia ging met een 3-4 overwinning naar huis

 

De bal rolde op vrijdagavond al op Noord. De onder 45 ging op bezoek bij Valken 68. De 35 plus speelde thuis. Het werden twee wedstrijden tegen verschillende teams van UVS.

Op zaterdagmorgen zag het er wit uit. De JO 9 (1) en JO 9 (2) hadden een thuiswedstrijd, terwijl de JO 8-1 naar Roelofarendsveen ging. De JO 8 verloor, de JO 9-2 won en de uitslag van JO 9-1 blijf ik u schuldig.

De oorzaak, het was druk in de corner. Het koude weer trok koffieklanten aan.
Na een uur was de warme chocolademelk op, net zo als de warme kaasbroodjes, die de beheerder gemaakt had.
De JO 17-1 nam het op tegen Rijnsburgse Boys. Het verschil was duidelijk merkbaar. Roodenburg won met 8-0.
De JO 19-1 nam het op tegen de leeftijdsgenoten van RCL. Het jonge team moest de meerdere erkennen in RCL Jo 19-1. De koploper won met 0-3.

De Jo 11-1 en JO 11-2 hadden later op de dag een uitwedstrijd. Beide teams komen met een overwinning naar huis.
De Jo 11-1 wint met 4-5 bij Rijnsburgse boys, de JO 11-2 met 1-7 bij ARC.
De JO 13 ging naar Lisse en daar hadden ze het zwaar, gezien de uitslag van 11-0.
De zaterdag 1 speelde om de hoek bij LSVV 70. Met een 4-1 overwinning kwam het team terug.

Roodenburg 3 speelde ook uit in Noordwijkerhout tegen VVSB 3. Einduitslag 1-1.
Op zondag speelt de zondag 2 een uitwedstrijd tegen SJC 6. Er wordt ruimschoots gewonnen met 1-6.

                                   HET VOETBALPROGRAMMA KOMENDE WEEK

 

woensdag 21 november
18.30 uur      Roodenburg JO 11-2        - RCL JO 11-5

 

zaterdag 24 november

08.30 uur      Roodenburg Jo 8-1          - TAVV Jo 8-2
08.30 uur      ARC jO 15-4                        - Roodenburg JO 15-1
08.30 uur      Rijnsb B Jo 9-6                  - Roodenburg JO 9-2
09.00 uur      Warmunda Jo 11-2            - Roodenburg JO 11-1
10.00 uur      Roodenburg Jo 13-1        - Van Nispen Jo 13-1
10.00 uur      SJC Jo 17-2                        - Roodenburg JO 17-1
10.15 uur      DOSR JO 11-2                    - Roodenburg JO 11-2
11.00 uur      Sporting Leiden 5             - Roodenburg 3
12.00 uur      Roodenburg JO 19-1        - Rijnsb Boys Jo 19-1
12.00 uur      Roodenburg 2                    - LSVV 2
14.30 uur      Roodenburg 1                    - Football Factory 1

 

zondag 25 november
10.00 uur      Roodenburg 2                    - Foreholte 10
12.00 uur      Roodenburg 1                    - Meerburg 2

 

 

                                   HET PROGRAMMA KOMENDE WEEK

 

MAANDAG 19 november             bijscholing jeugdtrainers onder 9 jaar           
                                               In deze bijscholing leren kinderen wat verschil is
                                               tussen passen en schieten. Welke oefeningen zijn
                                               geschikt voor F pupillen.
                                               Hoe ga je om met 2 kinderen, die ruzie krijgen?

 

                                               in de corner om 20.45 uur
                                               Duitsland  - Nederland.

 

 

dinsdag 20 november      om 14.00 uur in clubgebouw
                                               klaverjassen / sjoelen

                                               om 19.30 uur  op het veld
                                               wandelvoetbal

 

woensdag 21 november van 13.00 - 15.00 uur op het veld of jeugdhonk
                                               sport en spel voor de jeugd uit de wijk van 6 tot 13
                                               jaar

 

                                               op het veld om 18.30 uur

                                               Roodenburg JO 11-2 - RCL  JO 11-5


                                               in de bestuurskamer om 19.30 uur
                                               overleg jeugdbestuur en coördinatoren.

 

donderdag 22 november op het veld van 19.00 - 20.00 uur
                                               recreatie voetbal
                                               in het clubgebouw van 19.00 uur
                                               clubavond en darten

 

vrijdag 23 november        op het veld van 18.00 - 20.00 uur
                                               recreatievoetbal

                                               in het jeugdhonk om 20.00 uur

                                               klaverjassen.

 

zaterdag 24 november     competitie voetbal

                                               ROODENBURG - FOOTBALL FACTORY

 

zondag 25 november       competitievoetbal

                                  

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.