Roodenburg Actueel 2019 - week 2

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr  2

                            

                    

============================================================================

                        De lach van Paulien van Deutekom


In deze actueel een verhaal uit de Volkskrant van 7/1/2019. Het gaat over de recent overleden Pauline van Deutekom, die in haar schaatscarrière veel tegenslagen heeft ondervonden, maar die er toch in slaagde om een keer wereldkampioene te worden.
Het gaat ook over een jongen, die, gescout door PSV, het plezier in het voetballen verloor. De druk van het presteren werd hem teveel. Hij voetbalt weer bij zijn vrienden. Topvoetbal is hard, naast mooie dingen, kent de voetbalindustrie ook haar keerzijde. Alles bij de KNVB is bijna vastgelegd in reglementen. Alleen hoe jong mag je kinderen scouten valt daar niet onder.
De bedrijfstak voetbal (het betaalde voetbal) heeft de touwtjes stevig in handen en de rest (de amateurs, die toch de meeste 6 jarigen onder haar afdeling heeft) kijkt toe. Ter verduidelijking er zijn 30 stemgerechtigden van het betaalde voetbal en 30 van het amateurvoetbal.  Vroeger keken we met afschuw naar de Russische meisjes, die in internaten werden klaargestoomd voor die ene medaille.  In 1874 werd de Wet van Houten aangenomen, die kinderarbeid verbood voor kinderen jonger dan 12 jaar. In Duitsland stromen kinderen bij de meeste Bundesligaclubs pas in als ze 12 jaar zijn. Daarvoor krijgen ze wel eens per week training bij de Bundesligaclub, maar blijven ze voor de andere trainingen gewoon bij hun eigen amateurclub spelen. Wordt het niet tijd om regels op te stellen ter bescherming van het jonge kind, is de vraag die ik stel, door het op steeds jongere leeftijd scouten van steeds jongere kinderen?

Het artikel uit de Volkskrant.

Mark Tuitert voelde dat zijn stem ging breken toen hij op de radio zijn requiem voor de jong gestorven oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) uitsprak. Hij wist waar de laatste punt van zijn ode stond en versnelde lichtjes naar het einde toe, om emotioneel uitgeput de streep te passeren. Tegen de wind in, de wind die tranen in zijn ogen blies, sprak hij prachtige woorden. Vooral de strofe dat Van Deutekom de wereld tegemoet trad met een lach, bleef hangen. Het schaatsen had haar veel gebracht. Prijzen, maar vooral wijze lessen en vriendschappen.

Een mooi verhaal over jeugdvoetbal in NRC van zaterdag draait om Sven van Pijkeren, een jongetje van 10 dat langzaam zijn liefde voor voetbal verloor door alle verplichtingen bij PSV, dat hem als piepkuiken ontdekte en in de opleiding onderbracht.

      Sport niet voor trainers, ouders, mogelijke roem of geld. Doe het voor jezelf!!!

 

Wie zich geregeld op de amateurvelden begeeft, kent ze vast: ventjes van drie turven hoog, verdomd handig met de bal en al in de belangstelling van echte profclubs. Overal zijn scouts. Als iets in Nederland in kaart is gebracht, is het de staalkaart van talent. De Algemene Inlichtingen- en Voetbaldienst wil niets en niemand verloren laten gaan voor de industrie voetbal, hoe weinig op die leeftijd ook te zeggen valt over het rendement van de stroperij.

Ja natuurlijk, prof worden is de droom van al die drie-turven-hoog-jongetjes. De vraag is alleen welke de ideale weg is naar de voetbalhemel. Trainen bij een profclub. Weg bij vriendjes. Altijd serieus. Altijd op de tenen lopen, terwijl ze in emotioneel opzicht smurfen zijn. Een halve dag in de auto voor wedstrijden tegen andere profclubs. Huiswerk mee. De ouder maakt filmpjes in de tuin en stuurt ze naar de groepsapp van het team. Meedoen moet. Altijd meedoen.

Ouders ontkennen dat hun andere kinderen aandacht tekortkomen. Vervolgens de afvallers, de tranen, de mentale tik. Ook de kleine Sven zag het plezier in het spel langzaam doven. Hij ging met buikpijn naar de training. Hij vergat expres spullen in zijn tas te stoppen. Tegenwoordig voetbalt hij onbekommerd bij Arnhemse Boys, met belangstelling voor freerunnen.

Zo gaat het met duizenden kinderen. Menigeen is al verloren voor de sport, als de sport nog een spel is. En hoe vaak hoor je niet van de sporter op latere leeftijd die alles heeft opgeofferd voor dat ene, uiteindelijk mislukte toernooi, en zich hardop afvraagt of dit resultaat alle inspanningen waard is geweest?

Misschien is het bij het ochtendgloren van 2019 een voornemen, een les desnoods, voor al die miljoenen sporters in sportland Nederland, met zijn soms bijna ongezonde fixatie op medailles. Doe het niet voor trainers, ouders, mogelijke roem of geld. Doe het voor jezelf. Alleen voor jezelf, of althans, vooral voor jezelf. Gewoon, omdat sport leuk is of fijn, gezond en ontspannend.

Kijk af en toe in de spiegel, naar de gelukstrekken op je gezicht. Doe als Paulien van Deutekom deed, door de sportwereld tegemoet te treden met een lach.

 

                        MET JOUW TEAM MEEDOEN AAN 7 TEGEN 7 ?

 

Het is nog mogelijk om een teams in te schrijven voor 35+ en/of 45+ wedstrijden op de vrijdagavond. Interesse stuur even een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info 7 x 7 na- en voorjaarsreeks (vrijdagavond) seizoen 2018/’19
Reeks van toernooien op vrijdagavond


Veel voetballers stoppen met voetbal omdat ze niet meer iedere zaterdag en zondag actief willen zijn. Om te voorkomen dat deze liefhebbers de schoenen definitief aan de wilgen hangen biedt de KNVB verenigingen de mogelijkheid om deel te nemen aan de 7x7 35+/45+ (mannen) en 30+/18+ (vrouwen) na- en voorjaarsreeks. In deze vorm zal presteren niet centraal staan maar lekker voetballen op een recreatieve manier tegen leeftijdsgenoten.
Deze voetbalvorm kent een reeks van minimaal vier speelavonden op vrijdagavonden in het najaar, én minimaal vier speelavonden in het voorjaar. Een vereniging is tijdens de reeks (minimaal) éénmaal gastheer en speelt de overige momenten bij de andere verenigingen in de poule. Voor de voorjaarsreeks wordt er, indien mogelijk, een nieuwe indeling gemaakt en wordt er opnieuw gespeeld op (minimaal) vier vrijdagavonden.

voorjaarsreeks 2019
8/3, 22/3, 5/4, 10/5, 24/5 (inhaal)

7x7Voetbal

                                  

Het uitgangspunt van deze opzet is te zorgen voor een regionale indeling om zodoende de reisafstanden te beperken*.
De speelvorm
• In het najaar en voorjaar een reeks van toernooien.
• Een poule bestaat uit (minimaal) vier teams en een reeks uit (minimaal) vier speelronden.
• Per speelronde zijn meerdere wedstrijden op een complex en wordt er gespeeld in toernooivorm.
• De wedstrijden worden gespeeld in zeventallen, op een half veld, wedstrijdduur is afhankelijk van het aantal teams in de poule (3 teams: 30 minuten, 4 teams: 20 minuten, 5 teams 15 minuten).
• Een vereniging is per reeks (minimaal) éénmaal gastheer, speeldag is op vrijdagavond.

Dit is typisch iets voor oud voetbalvrienden, die eens of twee keer per maand elkaar willen ontmoeten en tegen een bal willen trappen.
Het mogen ook buurtbewoners zijn, die hun schoenen uit het vet halen.

 

                                                                              WANDELNIEUWS

 

Goede voornemens werden deze ochtend omgezet in daden.  Een Hofjeswandeling door Leiden werd vervolgd.  Vanaf Noord begon de wandelroute op de Kraaierstraat. Hofjes op de 4de Binnenvestgracht, de Doezastraat, Kloksteeg, Oude Varkensmarkt werden er bezocht. In totaal werden er 22 Leidse Hofjes aangedaan.
De gelopen afstand was 9 kilometer en bij van der Werf werd de koffie genuttigd.
Wat is Leiden mooi en hoe weinig weet de Leidenaar over de stiltegebieden, midden in de binnenstad?  De volgende wandeling staat gepland voor 24 januari a.s.

 

                                                      EEN RECORD BIJ DE KAARTCLUB

 

Afgelopen dinsdag waren er 41 deelnemers bij het klaverjassen en sjoelen. Tijdens de eerste ronde werd er een record gevestigd in één potje.
Het duo Teun van Iterson / Jan Kromwijk nam het op tegen André Ooijendijk en Bram de Roode.
4 pitten en 3 natten. Het gebeurde allemaal ten faveure van Teun en Jan.
De score 2740 punten voor Teun en Jan en 682 punten voor André en Bram.
Het lokte de opmerking uit: Gaan jullie maar direct je prijs uitzoeken!

U kunt er ook bij zijn?  Komende dinsdag beginnen we wederom klokslag 14.00 uur

 

                                     RIETJE NIEUWPOORT - BRANDT OVERLEDEN

 

Het bestuur ontving deze week bericht dat Rietje Nieuwpoort - Brandt is overleden. Rietje was een sjoelster van het eerste uur. Samen met haar zuster Nel was ze jarenlang wekelijks present op onze sjoelmiddagen. In de loop van de jaren ging haar gezondheid gestaag achteruit. Door longproblemen moest zij apparatuur bij zich hebben om te kunnen sjoelen.
Afgelopen vrijdagavond is er afscheid van Rietje genomen in het crematorium van Rhijnhof.

 

                                    ROODENBURG JO11-2 BEKERT VERDER

 

Om 10 voor negen was het team nog niet compleet, terwijl er om 9 uur begonnen moest worden.
De tegenstander was SEP JO11-3. Beide teams hadden in hun voorjaarscompetitie nog geen wedstrijd verloren en nu ging het er om.
Om 9.00 uur was het team van  Ralph en Richard compleet en ging de wedstrijd los. Het werd een echte bekerwedstrijd van 2 ploegen, die aan elkaar gewaagd waren. Sep kwam tweemaal voor 0-1 en 1-2, Roodenburg moest dus flink aan de bak. Daarbij werd ook nog eens driemaal de paal getroffen.
Vlak voor tijd was de stand nog 3-3 en leek het op een verlenging aan te komen.
Zover kwam het niet, want 1 minuut voor tijd werd de bal via een kopbal over de SEP spelers en hun keeper gekopt.
Voor Roodenburg en SEP was dit een uitstekende leerwedstrijd, waarbij beide teams konden laten zien, wat ze al in hun mars hebben. Scheidsrechter Hicham ten slotte floot een puike wedstrijd.

Roodenburg JO17-1 speelde een uitwedstrijd tegen Voorschoten JO17-3 en won die uitwedstrijd met 0-7.

 

                                                           DE KASCOMMISSIE

Zaterdagmorgen vond de controle plaats van de financiële administratie van de club. Een dergelijke actie is verplicht. Leden met een financiële achtergrond voeren een controle uit.
Op de jaarvergadering presenteert de penningmeester de jaarstukken en geeft de kascommissie aan de leden een oordeel van hun bevindingen.
Sommige spreken over weinig vrijwilligers bij Roodenburg.  In de actueel breng ik in kaart, wie er allemaal actief zijn voor de club. De een is dagelijks, wekelijks in de weer. De ander doet een project voor de club, zoals zitting nemen in bijvoorbeeld een kascommissie / toernooicommissie.
Hoe meer mensen er op die manier actief zijn of worden, des te meer vrijwilligers heeft de club.
We kunnen Eelke Hillebrandt en Ousama Bellaidi toevoegen aan ons bestand.

 

                                               ALGEMENE LEDENVERGADERING

BENT U ER BIJ?
De algemene jaarvergadering van de club is maandagavond, 14 januari om 20.00 uur
Het bestuur legt verantwoording af van de leden over het gevoerde beleid.

Tot morgen in het clubgebouw.

 

                               ZATERDAG SELECTIE SPEELT VOETVOLLEY EN VULT DE MAAG

 

Zaterdagavond vertrok de selectie om voetvolley te spelen in Aalsmeer. Daarna werd er gegeten.

 

 

 

                                   IEDERE WOENSDAGMIDDAG SPELMIDDAG

                                               van 13.00 uur tot 15.00 uur

SportSpel

                                   

 

Iedere woensdagmiddag kunnen kinderen van 6 tot 13 jaar meedoen aan spelvormen, die worden gegeven op het kunstgrasveld.
He gebeuren vindt plaats in samenwerking met het RICARDO VAN RHIJNFONDS.
De deelname is gratis en kinderen leren spelenderwijs kennis maken met sport.
Ben jij ook van de partij?

 

 

                        PROGRAMMA ZATERDAG 19 JANUARI


09.00 uur     Alphen JO 11-3                 - Roodenburg JO 11-2
10.00 uur     Roodenburg JO 17-1       - FC Oegstgeest JO 17-3
12.00 uur     Roodenburg 2                   - RCL 4 of tegen Blauw Zwart 2
12.00 uur     Roodenburg JO 19-1       - FC Oegstgeest JO 19-1
14.30 uur     ROODENBURG                  - SV KICKERS 1

                       

                                   ZONDAG 20 JANUARI
12.30 uur     ASC  5                                   - Roodenburg 1

 

                        WAT IS ER KOMENDE WEEK TE DOEN BIJ ROODENBURG?

 

maandag 14 januari         in het clubgebouw om 20.00 uur
                                               algemene ledenvergadering

 

dinsdag 15 januari           in het clubgebouw om 14.00 uur
                                               klaverjassen / sjoelen

 

woensdag 16 januari      op het veld van 13.00 - 15.00 uur
                                               sport en spel van jeugd 6-13 jaar


donderdag 17 januari     op het veld van 19.00 - 20.00 uur
                                               recreatievoetbal.

                                               in het clubgebouw vanaf 19.00 uur
                                               clubavond en darten

vrijdag 18 januari             in het jeugdhonk om 20.00 uur
                                               klaverjassen


zaterdag 19 januari         om 14.30 uur ROODENBURG - KICKERS 69

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.