Roodenburg Actueel 2019 - week 6

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr 6
LV ROODENBURG Pieter Bothstraat 27, 2317 AP LEIDEN. 071- 5232157 (bestuurskamer) 071-5216900 (kantine)

HET OPLEIDEN VAN SPELERS, MET ZOWEL EEN STERK LINKER - ALS EEN RECHTERBEEN. (1)

Veel pupillentrainers krijgen mee om jonge kinderen te leren met beide benen te laten oefenen. Het staat in ieder opleidingsboek beschreven, de praktijk is vaak anders.
Het hangt veelal af van de persoonlijkheid van de pupillentrainer. De onder de 7-8 trainer geeft regelmatig trap- en schietoefeningen tijdens de les. De kinderen beginnen daarbij met hun goede been. Door vele herhalingen gaat het steeds beter en daardoor krijgen de kinderen zelfvertrouwen.
De kinderen maken steeds minder fouten en we zien een tevreden trainer. Dan is het tijd om het chocoladebeen te leren gebruiken. Het been, waarmee ze veel minder mee schieten. De bal gaat alle kanten op, de kinderen vinden het niet leuk, want er mislukt veel. We zijn aangekomen op een cruciaal moment.
Gaat de trainer de uitdaging aan en heeft hij het geduld om kinderen enthousiast te maken om met het zwakke been te gaan oefenen? Of keert de trainer zijn gezicht af van het stumperig gedoe, waar de kinderen mee bezig zijn? Veel trainers kiezen voor het laatste. Ze zijn niet in staat om de kinderen uit te dagen, met als gevolg dat het zwakke been minder ontwikkeld wordt.


Het heeft naar mijn mening te maken met het feit, dat fouten maken not done is. De maatschappij verlangt geen fouten en als je fouten ziet, dan kan je het aanpakken of wegkijken.
Kinderen, die jonger zijn dan 6 jaar gebruiken hun handen en voeten doorgaans evenwaardig. De bewegingen zijn elkaars spiegelbeeld. Het kind heeft nog geen besef van links en van rechts. Een mini F trainer daagt om deze reden de kinderen uit. Hij geeft de jonge kinderen opdrachten mee, die ze met links en met rechts moeten uitvoeren. Na het zesde treedt de lateralisatie in. Er ontwikkelt zich samenwerking tussen de beide handen / de beide benen. De voorkeur hand gaat steeds meer handelingen uitvoeren. Je krijgt kinderen, die het liefst met rechts of met links schrijven.

In het verleden kregen de kinderen een tik van de meester op de vingers, wanneer ze met de linkerhand schreven. Die tijd ligt ver achter ons. Spelers hebben een voorkeur van de voet, waarmee ze willen trappen. Dat zie je goed als er een vrije trap of een penalty genomen moeten worden. Zo'n trap wordt altijd uitgevoerd met het sterkste been. De trainer staat er op, dat een scoringskans benut wordt.

En dan kom je niet met je chocoladebeen aanzetten! Met een rollertje op doel, ga je alleen maar af. Om zuiver te kunnen schieten, moet een speler zich concentreren en het is dan ook logisch dat de speler kiest voor zijn goede been. Een trainer van mini F, F pupillen (kinderen onder de 9 jaar) , moet al jong beginnen met het trainen van de beide voeten. Als spelers goed zijn met de beide voeten, dan kunnen ze goed uit de weg met het passen /schieten op het doel of dribbelen van de bal. Het gaat op den duur, zonder dat ze nadenken, vanzelf.

HET BEPALEN OF EEN SPELER LINKS OF RECHTS IS

Of een kind linkshandig of rechtshandig is, wordt al bepaald in de baarmoeder. In de kindertijd (vanaf 6 jaar) wordt besloten of een kind linksbenig, rechtsbenig of tweebenig wordt. De trainer speelt daarbij een belangrijke rol. Is hij tevreden, als een kind een perfecte trap heeft met zijn goede been, waardoor het kind uit de voeten kan? Is hij is staat om kinderen uit te dagen om met het chocoladebeen te leren trappen?
Heeft de trainer het geduld om kinderen beter te maken, terwijl de uitvoering er niet uit ziet? Tweebenigheid geldt niet alleen voor het trappen/ schieten van de bal, maar ook voor het dribbelen van de bal.

Trainers en spelers kunnen de volgende dribbeloefeningen gebruiken voor hun komende lessen:
Ga naar You Tube Dan naar Training Beidfussigkeit am Deutschen Fussball internat.

Veel plezier met de uitvoering.

Dit is een bewerking van een artikel van www. fussballtraining.de In een volgend artikel ga ik verder in op het opleiden van tweebenige spelers.

 

VEEL BELANGSTELLING BIJ CREMATIE DIRK VAN DER ZWART

TIJD VOOR DE DIRK VAN DER ZWART MEMORIAAL?

Afgelopen woensdag nam een groot aantal mensen afscheid van Dirk van der Zwart. De rouwstoet kwam eerst aan op sportpark Noord, waar de Roodenburg vlag half stok hing. Hier hadden mensenzich verzameld om afscheid te nemen. De wagen reed zijn laatste ronde om het parkeerterrein. Daarna ging de stoet verder naar Rhijnhof, waar de zaal uitpuilde. Met muziek, woorden gesproken voor de kleinkinderen en Coby en de afscheidsspeech van Raymond Keur kwam er een einde aan de plechtige bijeenkomst.
We zullen Dirk nooit vergeten. 's Avonds was er bestuursvergadering en werd teruggekeken naar de gebeurtenis. Kwamen deze mensen op zaterdagmiddag eens langs, was de wens die onze bestuurders uitspraken. Misschien moet dit toch maar eens gebeuren?
Een toernooi 7 tegen 7, een soort reünie?
Spelen om de Dirk van der Zwart memoriaal?
Dirk, die zoveel mensen met zijn kookkunst gelukkig kon maken.

WANDELING LANGS HET VALKENBURGSE MEER

ValkenburgsMeer


Donderdag stond er veel wind, maar 8 personen waren present om te gaan wandelen in Valkenburg en Wassenaar. Henk en Mieke hadden de wandeling voorgelopen.
Het werd een wandeling, waarbij gestart werd met wind tegen. En lettend op de golven was dit een stevig windje. We liepen linksom het Valkenburgse meer, langs de Wassenaarse wetering, maakte een lus naar rechts en naar links en kwamen uit bij ons punt om koffie te drinken. Dat was de zorg- en kinderboerderij Wassenaar.
Het adres? Rodenburglaan 80, 2241 WT Wassenaar. De begeleiders waren razend enthousiast dat er een wandelgroep neerstreek. Vooraf hadden we aangegeven, met hoeveel personen we zouden neerstrijken. Na de koffie met marmercake met slagroom liepen we terug door een stukje Wassenaar, langs de Maaldrift en terug naar Valkenburg. De gelopen afstand 9,6 kilometer.
Een mooie wandeling, uitgezet door de eigen wandelaars. Over twee weken staat er weer een nieuwe wandeling op het programma.

RALPH KIJK IN DE VEGTE OP CURSUS

Aanstaande woensdag begint er op het terrein van Lugdunum een KNVB opleiding voor pupillentrainers. Ralph KijkindeVegte start woensdag met deze cursus en wij wensen hem veel succes toe. Roodenburg streeft er bij de jeugdopleiding naar, dat zoveel mogelijk trainers gediplomeerd zijn. Het behoort bij de traditie van de club. Veel trainers in de Leidse regio zijn gestart bij de jeugd van Roodenburg en zijn doorgegroeid.

 

HET VOETBALGEBEUREN

Er waren veel thuiswedstrijden op deze zaterdag. Vorige week was iedereen daar al op geattendeerd. Na een paar jaar ging het clubgebouw al om 8.00 uur open en kon de corner dicht blijven. In het clubgebouw is er veel meer ruimte en wanneer moeders tot 10.30 uur willen helpen (we zijn er mee bezig), dan kunnen we veel meer bezoekers voorzien van een hapje en een drankje. Veel wedstrijden betekent eveneens veel arbiters. Hier is de inzet van selectiespelers en spelers onder de 19 jaar meer dan gewenst. Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe sterker de club wordt. In de huiskamer zorgde Renzo en Fatiha voor de ontvangst, gesteund door Piet en nam Leon de kantine waar. Voor Jan breken er rustiger tijden aan.
De JO 8-2 speelde haar eerste wedstrijd en won met 2-0.
De JO 9-1 speelde uit en won zijn potje.
De JO 8-1 verloor nipt van RCL en JO 9-2 nam het op tegen Meerburg. De Rijndijkers gingen met de winst naar huis.
De JO 11 - 2 is van de zesde naar de vierde klasse gegaan en had niet al te veel moeite met tegenstander Quick Boys. De echte tegenstander voor de beide teams was de wind, die pal over het veld joeg. Roodenburg kwam met wind met op 6-0 voor en windje tegen werd het uiteindelijk 9-2.
Een opmerkelijke uitslag was er voor de onder 13 jaar. Ze spelen een klasse lager en wonnen hun eerste wedstrijd van het gehele seizoen tegen VVSB. Het werd 3-2.
De JO 15-1 nam het op tegen UVS JO 15-2. De eindstand 6-0.
Roodenburg zat 2 moest de meerdere kennen in ARC 9.
Roodenburg zat 3 was deze week in training gegaan, want het sterke FC Oegstgeest kwam op bezoek. Onder leiding van scheidsrechter Karel Groenendijk werd er een leuke pot voetbal op de mat gelegd. Roodenburg won met 2-1 en dat werd gevierd.
Roodenburg zat 1 ging op bezoek bij Meerburg. Bij Meerburg op de open vlakte is het de wind, die bepaalt, hoe er gespeeld gaat worden. In aanloop naar de wedstrijd stond het handbal kopbalspel op het trainingsprogramma. Moet dat nou, werd er gevraagd? Het moet, want je moet een bal met het hoofd kunnen uitverdedigen. En er moet geduelleerd worden. Het hoofd intrekken en schuilen past niet als de tegenpartij corners neemt. Roodenburg koos voor wind mee en kwam tegen Meerburg met 0-1 voor. In de tweede helft kreeg Meerburg de bal niet in de touwen en dat, terwijl er een Roodenburg speler, Saladin Elzoubai, noodgedwongen het doel moest verdedigen.
De spelers van zondag 1 speelden uit tegen Foreholte 9. Vorige week wonnen ze nipt van KDO met 6-5. Deze zondag doen ze er nog een schepje bovenop. In Voorhout weten ze de spanningsboog nog verder op te voeren. Ze winnen met 6-7.
Zondag 2 was afgelast.

PROGRAMMA WOENSDAG 13 FEBRUARI
18.00u Kagia JO 11-2 - Roodenburg JO 11-1

HET PROGRAMMA VOOR ZATERDAG 16 FEBRUARI
08.30u Roodenburg JO 8-1 - Meerburg JO 8-4
08.30u VVSB JO 11-2 - Roodenburg JO 11-1
08.45u Koudekerk JO 11-2 - Roodenburg JO 11-2
09.00u Roodenburg JO 9-1 - ASC JO 9-3
09.00u Roodenburg JO 8-2 - VELO JO 8-7
09.30u Ter Leede JO 9-3 - Roodenburg JO 9-2
10.00u Roodenburg JO 17-1 - Oegstgeest JO 17-3
10.00u Graaf W VAC Jo 15-2 - Roodenburg JO 15-1
12.00u Quick Boys 5 - Roodenburg 3
12.00u Roodenburg JO 19-1 - VUC JO 19-1
14.30u ROODENBURG - FLOREANT
14.30u Wilhelmus JO 13-6 - Roodenburg JO 13-1
15.00u FC Oegstgeest 4 - Roodenburg 2

PROGRAMMA 17 FEBRUARI
12.00U Roodenburg 2 - Blauw Zwart 2

ROODENBURG DOORDEWEEKS

maandag 11/2                 bijscholing jeugdtrainers onder 11 jaar verzonden. thema: ( nr 5)
                                      kindvriendelijk coachen en het stellen van vragen.
                                     tact gevraagd van trainer tijdens de wedstrijd.
                                     wat is voor ouders de ideale pupillentrainer?

dinsdag 12/2                   in het clubgebouw om 14.00 uur klaverjassen / sjoelen
                                     op het veld om 19.30 u wandelvoetbal
                                    CL LIVE: Manchester United - Paris SG

woensdag 13/2              op het veld van 13.00 - 15.00 uur voetbalspelletjes voor jeugd 6-13 jaar
                                    op het veld om 18.00 uur uitwedstrijd JO 11-1 in Buitenkaag
                                    CL LIVE : Ajax - Real Madrid

donderdag 14/2             op het veld om 19.00 uur recreatievoetbal
                                   
in het clubgebouw vanaf 19.00 uur clubavond en darten
                                    EL LIVE.

vrijdag 15/2                   in het jeugdhonk om 20.00 uur klaverjassen

zaterdag 16/2                in het clubgebouw om 20.30 uur Grote Hollandse Feestavond

vrijdag/zaterdag/           in Taroudant Marokko internationaal vriendschaptoernooi zondag 1
zondag

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.