Roodenburg Actueel 2019 - week 8

KejoBVBijTanteJansSchlagwein

 

Roodenburg actueel nr  8

    VIA LUMMELEN LEREN SAMENSPELEN. GAAT DIT LUKKEN?

Het is een ritueel geworden, die vooraf gaat aan bijna iedere training van de senioren en de oudere jeugd. Ik heb het over het lummelen.
Spelers komen één voor één naar het trainingsveld, de een sprintend, de ander wandelt naar de plek waar het gaat gebeuren. Degene, die het laatst aankomt, gaat in het midden.
De spelers hebben een kring gevormd en spelen een bal naar elkaar. De speler in het midden moet de bal zien te veroveren. Als dat lukt, dan mag hij het midden verlaten en moet de veroorzaker van de fout zijn plaats innemen.
Er is ook nog een regel, waarbij men  in het midden blijft, als men bijvoorbeeld door de stokken is gespeeld. Lukt dit, dan gaat er gejuich op bij de kringspelers.


In dit spelletje herken je de volksaard. De spelers willen laten zien wat ze allemaal met de bal kunnen en zijn alleen gefocust op de speler in het midden. Hoe kan ik hem vernederen?

Hoe kan ik de middenman het bos in sturen, voor schut zetten. Voor vrijstaande spelers naast hem heeft hij geen oog. Dat is geen prioriteit !. Hem gaat het uitsluitend om de jagende verdediger het bos in de sturen.


De andere gedachte, die bij hem opkomt: Hoe kan ik een moeilijke bal geven aan een medespeler, waardoor hij mogelijk in de midden komt, omdat hij de door mij gespeelde bal moeilijk kan verwerken.
Je kan ook schrijven: de verantwoording afschuiven naar een medespeler. Laat hem het maar opknappen? Hij moet voor mij laten zien, wat hij in huis heeft en zo niet, dan is hij de klos.

 Kringvoetbal

Wat zie je er van terug in een wedstrijd? Veel spelers krijgen onverwacht een bal, moeten de bal vrij zien te maken, alvorens de bal verder gespeeld kan worden. Veel spelers moeten en willen graag een actie maken. Je ziet constant de trekjes van het lummelen terug.


Uitdagen, vernederen, je eigen superioriteit bevestigd zien.

Het doet mij terugdenken aan een speler van Roodenburg. Roodenburg stond voor en deze speler moest een inworp nemen. De inworp werd bewust op het achterhoofd van de tegenstander geworpen. Hij gebruikte de nietsvermoedende tegenstander om een 1 / 2 te maken. Zo superieur was zijn actie niet, want hij mocht direct inrukken en Roodenburg verloor kansloos de wedstrijd.
De vraag, die dan overblijft luidt: Hoe kan ik lummelen gebruiken, zodat het meer een teamspel wordt?  Een teamspel zonder haantjesgedrag?


Het lummelen is typisch een spel om het samenspelen te verbeteren. Doel is dat de speler, die de bal gaat ontvangen al heeft gezien, waarheen hij de bal verder zal gaan spelen, rekening houdende met de positie van de verdediger(s)


Via het provoceren kan je als trainer hieraan werken. Hoe?

1)  na ontvangst mag de bal niet worden teruggespeeld naar degene, die de ontvanger heeft aangespeeld. De ontvanger wordt hierdoor gedwongen om meer om zich heen te kijken en moet dit al doen, voordat hij de bal krijgt.

2) de bal mag niet worden gespeeld naar de speler, die links en rechts naast de ontvanger van de bal beweegt. Ook hier zal de ontvanger van de pass opgekeken moeten hebben en de bal verder spelen over een grotere afstand.

3) In de kring hebben de spelers een hesje van een verschillende kleur aan.
Een rode speler moet de volgende bal spelen naar een gele speler, geel weer naar rood.
De kans is dan groot, dat de bal kort rond gaat.

Je kan om het waarnemingsveld te vergroten stellen, dat nadat 2 rode spelers de bal naar elkaar toe hebben gespeeld, de bal dan naar een gele speler moet, die ook eerst weer een gele speler bij het lummelen betrekt, alvorens de bal weer naar een rode speler gaat.

Naast het snel passen is ook het zuiver en strak spelen van de bal een verantwoordelijkheid van de passgever. De ontvangende speler moet een hard ingespeelde bal  snel kunnen verwerken (over de grond!), waardoor de jagende verdediger hem niet bereiken kan.

Tot slot is het aannemen van de bal belangrijk. Bij het aannemen mag de bal niet van de voet springen en een speler moet de bal met dat been aannemen, zodanig dat hij steeds de verdediger in het zicht heeft. Noem het aannemen met het buitenste been.

Voor het teamspel kan men als trainer ook daar de nadruk op leggen.

Bij deze lummelopdrachten gaat het er dus om, dat de balbezitter gaat samenspelen. Hij wordt verantwoordelijk voor zijn medespeler.
Dominant zijn aan de bal en oog hebben voor de medespeler. Als je zo gaat werken, dan moet de uitwerking toch oogstrelend worden tijdens de wedstrijd?
Het zal niet na één dag ijs zichtbaar zijn, maar als je week in, week uit, op die manier het lummelen uitvoert, dan wordt het spel sneller en zuiverder. De bal komt immers eerder bij een bewegende medespeler aan.

Om de swung er in te houden, kan men,  nadat spelers veel hebben geoefend er een wedstrijdvorm van maken.
10 x samenspelen, zonder balverlies betekent, dat de verdediger een extra beurt krijgt.


Het stimuleert het snel samenspelen, mits het goed wordt uitgevoerd en de spelers vooral oog hebben voor hun medespelers !

PS:  Het artikel is deze week gestuurd naar de verschillende trainers. Een van de trainers heeft dit artikel geplaatst op de whattsapp van de zaterdagselectie.
Het kan nooit kwaad om mee te denken over het nu en doel van oefeningen. Voetballen doe je niet alleen met je benen, maar vooral met je hoofd. Als men dit doet, dan zit er mogelijk trainerstalent bij.

                                               WANDELING DOOR LEIDEN

Voor vertrek regende het en menig wandelaar had hier geen rekening mee gehouden. De start werd uitgesteld via een kop koffie in het clubgebouw. Toen de regen minder werd, klonk het startsein. Via het Boerhaavedistrict, het Poortgebouw van het AZL, Het Bos van Bosman ging het naar het Leide Hout, vervolgens naar Kasteel Oud Poelgeest en we eindigden bij de kinderboerderij in de Merenwijk. Hier werd nogmaals koffie met cake gebruikt.
Tijdens de wandeling bleef de meest ervaren wandelaar achter. De anderen moesten op hem wachten. Het ontlokte de opmerking , "..... moeten we even ergens gaan zitten?
Dat hoefde niet, want hij had al meer kilometers achter de rug dan de rest.
Teruggekomen op Noord stond er 11,3 kilometer op de teller en was er dus sprake van een flinke wandeling door de groep  van 10 personen.

                                               HET VOETBALGEBEUREN

Het is vakantietijd en de een is op wintersport en de ander blijft thuis. De thuisblijvers van de kinderen onder de 8 speelden onderling. Het was een gelijkopgaande wedstrijd met veel aanwijzingen van coaches en ouders.
De JO 17-1 had een oefenpot geregeld tegen de JO 17 van Sporting Leiden, Roodenburg trad aan met veel spelers, er werd met 5-3 gewonnen.
De zaterdag 2 speelde eveneens een thuiswedstrijd tegen Blauw zwart 2 en moest genoegen nemen met een 0-3 nederlaag
De zaterdag 3 ging op bezoek bij ARC. Tegen het vijfde van ARC werd er met 0-4 gewonnen.
De zaterdag 1 stond geruime tijd met 0-1 voor in en tegen Woubrugge. Woubrugge bleek echter over de langste adem te beschikken en boog vlak voor tijd de stand alsnog om in een 2-1 overwinning voor de thuisploeg.
Op zondag moet de zondag 1 in Hoogmade de meerdere erkennen in MMO 2.  Het wordt daar 3-1.

            HET PROGRAMMA KOMENDE ZATERDAG 2 maart

14.30 u            ROODENBURG  -    KICKERS 69
15.00 u            FC Oegstgeest 4        Roodenburg 2

Er zullen nog extra wedstrijdjes gepland worden. Dat kunnen onderlinge wedstrijden zijn.
Trainers informeren de spelers via de app.

Koppelklaverjassen

                                               ROODENBURG DEZE WEEK

maandag 25 /2          Een nieuwe bijscholing is er verstuurd voor de onder de 9
                                   trainers.
                                   Bijscholing 6 voor onder de 9 trainers. Daarin het duel 1 tegen 1
                                   aanvallend.
                                   Wat leren de kinderen?
                                   spelvormen om te leren duelleren
                                   de uitvalstap en de schijntrap
                                   Met de juiste toon de kinderen aanspreken.

dinsdag 26/2             in het clubgebouw om 14.00 uur
                                   klaverjassen / sjoelen


                                   op het veld om 19.30 uur
                                   wandelvoetbal training


donderdag 28/2        op het veld van 19.00 - 20.00 uur
                                   recreatievoetbal

                                   in het clubgebouw om 19.00 uur
                                   clubavond en darten


vrijdag 1 maart         in het jeugdhonk om 20.00 uur
                                   klaverjassen


zaterdag 2 maart      op het veld om 14.30 uur
                                   Roodenburg - Kickers 69

zondag 3 maart        in het clubgebouw vanaf 11.00 uur
                                   koppelklaverjas marathon

           

           

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.