Interview met Richard van Iterson

Stel je eens voor

Leeftijd: 38

Burgerlijke staat: gehuwd

Maatschappelijke carrière: voetbalverslaggever              

 

Wanneer ben je gaan voetballen bij Roodenburg?

Op m’n 8e.

 

Voor welke teams ben je uitgekomen?

Begonnen in de E5 en daarna in de E2, dacht ik. Vervolgens speelde ik vanaf de D-tjes wel in de hoogste teams dus de D1, C2, C1, B1 en A1. Na de jeugd bleef ik aanvankelijk een tijdje zweven tussen 1e en 2e bij de senioren en uiteindelijk heb ik toch wel een aantal duels voor ons vlaggenschip gespeeld.

 

Wie waren in de loop van de tijd jouw leiders/ trainers en met wie heb je gespeeld?

Ik heb in totaal 14 jaar bij Roodenburg gespeeld dus dat zijn er nogal wat.

 

Trainers: Jan Lovink, John van de Wetering (voetbalprofessor), Peter Slingerland, Per Crispijn, Bob van Bohemen, Eelco Filemon, Jan Reuring en Marco van Alphen niet te vergeten.

 

Leiders: diverse ouders in de jeugd en bij de senioren onder andere John Soudan en Arnold Barends.

 

Spelers: met name de A1 was een talentvolle groep met Edwin Huisman, Michael ten Brincke, Wouter Koet, Peter Kruit, Eric van Maanen, Wils van Oosten, Michel Buyn en uiteraard de toppers van dit elftal Patrick Heijmans en Ron van der Linden. Het is eeuwig zonde dat Ron zo zwaar geblesseerd raakte, want die had hoge ogen kunnen gaan gooien.

 

In de senioren kreeg ik te maken met oudgedienden zoals de gebroeders Pret, Richard Gottmer, Marcel van den Burg, Fred Ouwerkerk en jongens die ik ook in de jeugd had meegemaakt: Patrick Kamperveen, Henk Buyn, Ramon Barends en Maickel Verver.

 

Excuses trouwens aan de mensen die ik vergeten ben.

 

Welke bijzondere gebeurtenissen van je Roodenburgtijd zijn je bijgebleven?

De wedstrijden in de jeugd tegen BVO’s. We speelden in de B-jeugd tegen Sparta en Excelsior en in de A-jeugd tegen Volendam en Ajax A2. Bij Ajax speelden toen Olaf Lindenbergh, Clyde Wijnhard, Andre Ooijer en bij ons thuis viel ook nog Clarence Seedorf in. Op voorland, naast de Oude Meer, speelden we 1-1 en thuis 2-2. Na dat seizoen ging ik met 3 andere Roodenburgers (Ten Brincke, Buyn en Slegtenhorst) op vakantie naar Spanje en op schiphol liepen we 4 spelers uit die A2 van Ajax tegen het lijf die op dezelfde vlucht zaten en naar dezelfde bestemming en hotel gingen. Een van die Amsterdammers was Andre Ooijer. We hebben dus een week lang feest gevierd met een latere international. Nadien ben ik hem nog wel eens tegengekomen en kwam het Spaanse avontuur uiteraard ter sprake.

 

Bij de overgang van de C-junioren naar de B-junioren vroeg je aan trainer Jan Lovink of je dispensatie kon krijgen om in de C te blijven spelen. Jan weigerde en je ging voetballen in de B-junioren. Hoe kijk je hier nu op terug?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hiervan niet zo heel veel meer kan herinneren. Fysiek gezien waren de meeste directe tegenstanders een maatje te groot waardoor ik aanklopte bij Jan met deze vraag. Volgens mij accepteerde ik zonder protesteren die weigering en begonnen we dat seizoen in de B1 met een thuisduel tegen Feyenoord B1. Uitslag 0-16 met toen bij Feyenoord onder andere Remco Schol, Alfred Schreuder en in de spits Raymond Victoria die later nog bij Willem 2 als centrale verdediger speelde. Daar heb ik hem nog eens gevraagd naar deze wedstrijd maar hij kon zich er niks meer van herinneren. Ik nog steeds wel. Bij de return in Rotterdam hadden we minder ontzag en verloren we slechts met 4-1.

 

Op een gegeven moment ben je bij Alphense Boys gaan voetballen? Wat was de reden om te verkassen?

Na Roodenburg ging ik eerst naar Fc Lisse, ook vanwege mijn stage daar voor het CIOS. Vervolgens naar Alphense Boys, waar ik het trainen van een jeugdelftal kon combineren met spelen in het 1e. Net zo belangrijk was de aanwezigheid van Cees Jansma als voorzitter want een betere kruiwagen om in de televisiewereld binnen te komen is er niet.

 

Dankzij Cees Jansma ben je verslaggever geworden bij Eyeworks. Iedere week ben je te horen op Sport 1 of bij de Jupiler Divisie. Heb je nog een speciale opleiding moeten volgen om aan de slag te kunnen gaan?

Via Cees ben ik toendertijd binnengekomen bij Canal Plus en de opleiding moeten volgen tot beeldbandredacteur. Op die manier beginnen de meesten en vandaar kun je kijken of je de kant op wil gaan van regie, redactie of productie maar ik heb altijd de ambitie gehad om commentator te worden. Kortweg komt het erop neer dat je in de functie van beeldbandredacteur van een hele wedstrijd een samenvatting maakt. Op eigen initiatief ben ik toen ook in mijn vrije tijd samenvattingen gaan inspreken en heb die steeds op het bureau van Arno Vermeulen gedropt die toen onze chef was. Dat heb ik net zolang gedaan tot hij zei: “Laten we het maar eens proberen op tv“. En van het een kwam het ander. Eyeworks Sport, de sportaftak van Eyeworks, is inmiddels opgekocht door Infostrada Sports Group.

 

Hoe ziet jouw week er als verslaggever uit? Bezoek je veel buitenlandse wedstrijden? Hoe is het om op te trekken met Europese sterren?

Ik heb geen vaste werkweken of werktijden. Ons bedrijf heeft een aantal opdrachtgevers die je zou kunnen dienen. Op vrijdag zit ik meestal in een stadion voor de Jupiler League. Op zaterdag en zondag werk ik meestal voor Sport1. Op maandag of Sport1 of Jupiler League. En dan heb je ook genoeg weken dat Sport1 de Champions League uitzendt op dinsdag en woensdag en RTL de Europa League op donderdag. Degene die bij ons de indeling maakt, zorgt ervoor dat je gemiddeld uitkomt op een werkweek van 5 dagen. Het komt inderdaad ook wel eens voor dat je voor Sport1 of RTL7 naar het buitenland gaat. Het is niet de bedoeling om mensen jaloers te maken maar ik heb alle grote wedstrijden wel in het stadion gezien. Real Madrid - Barcelona, Inter - Milan, Celtic - Rangers, Dortmund – Schalke, Arsenal – Manchester United, Barcelona – Inter, Liverpool – Everton en dan vergeet ik er nog een paar. Als het kan maak je na de wedstrijd nog een interview en ik moet zeggen dat onze jongens in het buitenland ook van vlees en bloed zijn en je gewoon te woord staan. Of het nou om Wesley Sneijder gaat, Van der Vaart, Kuijt of Van Persie, ze vragen mij ook, als ik ze zie, hoe het gaat en wat ik van de wedstrijd vond en daarna gaat de camera aan en doen we het interview. Prima gasten dus die het leuk vinden dat er iemand uit Nederland is gekomen. Maar ik kom niet alleen bekende voetballers tegen. Laatst was ik bij Austria Wien tegen AZ voor RTL7 en kwam ik oud-Roodenburger Cees Verver tegen die videoanalist is bij de ploeg uit Alkmaar. Cees zie ik trouwens wel vaker in een stadion.

 

Tijdens grote wedstrijden wordt je wel eens begeleid door bekende Nederlandse trainers. Zij geven dan commentaar en analyseren spelsituaties. Welke trainer bewonder je om zijn analyse en waarom?

Van Gaal is heel helder en kan voor de wedstrijd al vertellen hoe het zal gaan. Van Basten en Ronald de Boer houden ook heel sterk de tactiek in de gaten en zien gelijk hoe teams spelen. Van Hanegem en Kieft zijn meer van de details. Ik ga toch voor Van Gaal die gedreven zijn visie overbrengt en dat helder doet waardoor je het ook gelijk snapt.

 

Je hebt meerdere trainersdiploma’s behaald. Welke teams heb je getraind en ben je nog van plan om weer eens op het veld te gaan staan?

Bij Fc Lisse de D1 en de C1. Na het ontslag van Bahlmann bij Lisse schoof de 2e trainer door naar het eerste en heb ik nog een paar weken het 2e getraind en gecoacht. Bij Alphense Boys de C1 en B1. Door wisselende werkweken en tijden ben ik niet van plan om op korte termijn weer op het veld te gaan staan.

 

Ben je Roodenburg altijd blijven volgen?

Natuurlijk. Roodenburg heeft lange tijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. In de jeugd op zaterdag zelf spelen en op zondag kijken bij het eerste en soms meegaan met de spelersbus naar uitduels. Altijd trainen, weer of geen weer. Allemaal dezelfde ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Via je omgeving hoor je wel hoe het gaat met de club. Mijn broer speelt op zaterdag en Bert Meijers zie ik ook wel eens. Verder kijk ik altijd wel even naar de uitslagen.

 

Is er nog iets wat niet is gevraagd, maar wat je toch kwijt wilt?

Wat ik wel jammer vind is dat van dat goeie A1 elftal dat we hadden zo weinig jongens samen gespeeld hebben in het 1e elftal.

 

Wanneer de reünie er in mei is, wie zou je dan weer eens de hand willen schudden?

Iedereen die ik ken uit het verleden en al een tijdje niet heb gezien.

 

E-elftal_RichardvanIterson

Richard kent niet alle spelers meer op de foto hierboven. Zijn vader Jan van Iterson was leider. Hij herkende Michel Houthof, Reinier Schoonderwoerd de Bezemer, Wouter Koet, Bert Habraken en Ron van der Linden. Wie heeft de namen van de overige spelers?

 

Zondag1_RichardvanIterson

Zondag 1-selectie, we zien op de foto:

Staande v.l.n.r.: Eelco Fielemon (assistent-trainer), Jan Reurings (hoofdtrainer), Marcel IJzendoorn, Peter Pret, Jan Kromwijk, Peter Kruit, Marcel Vink, Rob Pret, Marcel van der Burg, Marc Helder, Edwin Huisman, Henk Siera (grensrechter), Arie Fielemon (verzorger).

Zittend v.l.n.r.: Richard Gottmer, Richard van Iterson, Ron van der Linden, Henk Buyn, Patrick Heijmans, Fred Ouwerkerk, Maickel Verver, Maurice Barends, John van de Wetering en leider Arnold Barends.


Reacties:

Ha die Jan,

 

Dat is een tijdje geleden dat we elkaar tegenkwamen. Allereerst bedankt voor de brief die bij mijn moeder is aangekomen. Inmiddels is het toch alweer 20 jaar geleden dat ik mijn lidmaatschap heb opgezegd en dan is het altijd een verassing om ineens weer iets van je oude club te horen.

Erg leuk om de interviews te lezen met Richard en Marcel, met wie ik beide heb gevoetbald. Ik geloof niet dat Richard er in de F-jes al bij was, maar toch zeker in de E.

 

Bij het artikel van Richard zit een foto uit de jeugd waarvan ik mij de meeste namen nog kan herinneren. Let wel, ik kan het mis hebben en spelfouten daargelaten.

 

vlnr:

boven:  Ronald Zierikzee (volgens mij), Arjan Bavelaar, Richard v. Iterson, Michel Houthof, Reinier Schoonderwoerd de Bezemer, Jan v. Iterson (leider), Menno Poot

onder:  Dennis Ouwehand, Arthuro Bijl, Wouter Koet, Ron vd. Linden, Bert Habraken, Floris Fransen?

 

Met vriendelijke groet,

 

Wouter Koet

 

Wie is de tweede speler staande van links bij het E-pupillenteam?

Wouter koet heeft aangegeven, dat de tweede speler staande van links geen Arjan Bavelaar is

 

Wie is het wel?

U kunt reageren via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.