Interview met Ronald Jansen

Stel je eens voor: Ronald Jansen

Leeftijd: 50

Burgerlijke staat: getrouwd

Maatschappelijke carrière: goudsmid

 

Bij welke club ben je begonnen? Pas later heb je de overstap gemaakt. Je moet leuke herinneringen hebben overgehouden aan je begintijd als voetballer?

Ik ben bij Oranje Groen (Voor de huidige voetbalgeneratie: Oranje Groen was een kleine club die speelde op de Boshuizerkade. Deze club is gefuseerd met ZLC en heet tegenwoordig FC Rijnland) begonnen en dat was echt een mooie tijd. Bij Oranje Groen waren niet veel elftallen, dus groeide je ieder jaar met dezelfde spelers op en soms waren het ook wel gekke tijden, want je moest wel eens meedoen als C-tje bij de A1. Voor mij maakte het niets uit Ik vond het leuk en er liepen onwijs goede mensen rond die alles voor de club overhadden.

 

Je bent pas als A-junior bij Roodenburg begonnen. Wanneer je eerder bij Roodenburg begonnen was, zou dat je ontwikkeling als voetballer hebben geholpen?

Ik ben bij Roodenburg begonnen op 18-jarige leeftijd. Hiervoor speelde ik al in het eerste van Oranje Groen. het was een hele omschakeling. Ook omdat bij de A1 iedereen elkaar kende en ik alleen Arno Lancel. Maar ik werd snel opgenomen in de groep en dat jaar was het mooiste jaar van alle jaren dat ik heb gevoetbald. Gewoon omdat iedereen alles voor elkaar overhad en we altijd met elkaar omgingen in het uitgaansleven als dat mocht van de leider. Ik heb in dat jaar alles in moeten halen wat ik tekort kwam en het was soms niet makkelijk, maar door inzet en hulp heb ik het gered. Ik weet ook zeker dat als ik eerder naar Roodenburg zou zijn gegaan dat ik nog een stapje hoger had kunnen gaan. Ik miste de techniek die ik hard nodig had. Het publiek houdt ook van harde werkers en dat kon ik wel, maar achteraf had ik graag eerder willen gaan maar ik durfde het gewoon niet.

 

Voor welke Roodenburgteams ben je uitgekomen?

IK heb in de A1 en in het eerste gespeeld en ook het begin van de zaterdagafdeling toen Roodenburg daarmee begon. Het was een mix van oudere spelers en een stel jonkies die vooral afkomstig waren uit de A2.

 

Aan welke persoon (leider/trainer) heb je de beste herinneringen?

Zeker aan Jan Lovink en Nico in het eerste jaar bij Roodenburg. Alles klopte toen met trainer, leider en spelers. Dan is Laurens Mouter waar ik goede herinneringen aan heb en de beste aan Jan van Wezel omdat hij het toonbeeld was voor iemand die altijd raad wist op mijn impulsieve karakter en de beste leider die ik ooit heb mee gemaakt.

 

Welke bijzondere gebeurtenissen van je Roodenburgtijd zijn je bij gebleven?

Zeker het eerste seizoen bij het eerste elftal dat was voor mij het hoogtepunt. Niet ten nadele van de A1, maar we werden toen op een hele spannende manier kampioen in een beslissingswedstrijd tegen Lisse. Dat vergeet je gewoon niet meer. Als jongetje voetballen met Aad de Groot, Maarten van Kooperen, John van de Wetering, ik durfde toen niets te zeggen en zag echt tegen ze op en ik kan nog wel 100 dingen opnoemen, maar ik moet zeker het publiek van toen noemen, want dat stond er wel altijd, ook al ging het niet goed.

 

Je hebt een uitstapje gemaakt naar andere clubs. Bij welke clubs heb je gespeeld en hoe is dat bevallen?

Ik heb 1 jaar bij Wilhelmus in de hoofdklasse gespeeld, dat was mooi omdat Ruud de Groot altijd voor leuke wedstrijden zorgde, zoals Ajax, Feyenoord ,Fc Utrecht en Ado Den Haag. Ik had het daar niet zo naar mijn zin, gewoon omdat we geen team waren. Iedereen was voor zichzelf bezig en ik ben meer een teamspeler. Ik heb ook nog bij UDWS gevoetbald en ben daar kampioen geworden. Het was anders daar, maar ik heb wel mooie tijden mee gemaakt .

 

Je hebt een aantal jaren de jeugd getraind bij RCL. Naar jouw mening missen ze in Leiderdorp de Roodenburgmentaliteit. Kun je beschrijven wat je daarmee bedoeld?

Nou, het zijn allemaal goede voetballers met techniek en alles. Alleen als het erop aankomt, was het altijd net niet en bij Roodenburg heb ik geleerd om er ook voor te vechten. Lukt het niet dan heb je nog dat je hard werkt voor het elftal. Zo heb ik dat geleerd en die mentaliteit miste ik bij RCL.

 

Momenteel train je de Mini F en daar lopen kinderen in die aanleg hebben. Hoe zie je jouw en hun toekomst als trainer en voetballer?

Over mezelf hoop ik lekker gewoon zo door te gaan. Ik vind het heel erg leuk om dit te doen en je hebt altijd leuke en iets mindere jaren. Ik voel mezelf wel thuis horen op het trainingsveld, dus ga ik door, zover het kan. Op de ukkies ben ik altijd positief, omdat ze allemaal hun best doen en zeker zitten er goede en iets mindere voetballers bij. Maar je weet nooit hoe ze zich ontwikkelen in de jaren dat ze C- of B-junioren zijn. Ik hoop wel dat ze bij Roodenburg blijven voetballen en over een aantal jaren uitkomen voor het eerste elftal.

 

Als oud spits van Roodenburg ben je als jeugdtrainer bij je cluppie aan de slag gegaan. Welke boodschap zou je andere oud-spelers willen meegeven als het gaat om de Roodenburgopleiding in stand te houden?

Ja, wat moet ik daarop zeggen, iedereen gaat zijn eigen gangetje en ik weet dat als jouw zoon ergens speelt, je toch eerder bij die club blijft hangen. Ik hoop dat er wel spelers zijn die graag gaan meehelpen. We hebben nu 23 ukkies en krijgen er dan stage mensen bij. Het mooiste zou zijn als de echte Roodenburgers dit konden doen.

 

Ben je Roodenburg altijd blijven volgen?

Altijd ben ik ze blijven volgen, even kijken op teletekst of website van Roodenburg, even kijken hoe het ervoor stond. Het is ook zo dat als jouw kinderen in de C, B of A terechtkomen, dat je dan ook geen tijd meer hebt om te gaan kijken bij het eerste elftal. Hun wedstrijd duurt inclusief vervoer minstens 3 uur.

 

Is er nog iets wat niet is gevraagd, maar wat je toch kwijt wilt?

Ja en het klinkt misschien raar, maar ik vind het jammer dat Cock Schlagwein is overleden, omdat ondanks alles, het een goeie gozer was.

 

Wanneer de reünie er in mei is, wie zou je dan weer eens de hand willen schudden?

Isaac van Weerlee, omdat ik daar veel respect voor heb en voor de rest iedereen die komt.

 

Groeten, Ronald Jansen

 

A1_1979-1980 

De A1 aan het einde van het succesvolle seizoen met versterkingen voor het jaar erop bij het toernooi van DCV. Dit was in seizoen 1979-1980. Met dit team promoveerde het team naar de A-regionalen. Achter sommige leden van dit team staat een (+). Deze leden zijn inmiddels overleden.

Staand: Nico Vogelenzang (+), Hennie van Duuren, Bob van Bohemen, Jurgen Kok, Henry Pouw, Wilco Penseel, Chris Tisseur, trainer Jan Lovink, Leo Compeer.

Zittend: Cock Schlagwein (+), Boudy Pijnakker, Ronald Jansen, Hennie Koet, Ron Halvemaan, Matty Rooyakkers, Martin Borsboom (+).

Liggend : Arno Lancel.

 

Wilt u reageren op dit artikel of zich aanmelden voor de reünie, stuur dan even een e-mailbericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.