Interview met Jeffrey van As

Stel je eerst even voor.

Ik ben Jeffrey van As, 39 jaar en vader van Nina (14 jaar), Levi (11 jaar) en Noa (7 jaar)

 

Wanneer ben je lid geworden van Roodenburg?

Dat weet ik niet meer precies, maar het was op 10-jarige leeftijd, inmiddels 29 jaar geleden.

 

In welk team ben je begonnen?

Ik ben begonnen in de pupillen E7 en heb daar precies één wedstrijd gespeeld. Rinus de Bruin, trainer/leider van de E5, zag me spelen en vroeg me voor dat team.

 

In welke teams heb je achtereenvolgens gespeeld?

In de E1, D2, D1, B-regionaal, A-landelijk en het 1e en 2e elftal van de zondagcompetitie.

 

Ken je nog leiders en/of trainers?

Uiteraard Rinus de Bruin en Jan Lovink, maar ook Bob van Bohemen, Hans Tisseur en Wim Rijsbergen.

 

Aan welke van hen heb je nog herinneringen en welke?

Aan alle trainers heb ik goede herinneringen, maar Rinus en Jan hebben mijn talent als eerste ontdekt.

 

Heb je nog kampioenschappen meegemaakt?

Dat zijn er een aantal, want we hadden een heel goede lichting spelers zoals Ron de Bruin, Henk Buyn, Frans van de Wetering, Maikel Verver met wie ik heb gespeeld.

 

Welke bijzondere gebeurtenissen zijn je bijgebleven?

Er zijn veel bijzondere momenten geweest maar ik kan er niet één specifiek uithalen. In alle elftallen heb ik met veel plezier gespeeld.

 

Kan je je nog namen herinneren van spelers met wie je hebt gespeeld?

De eerder genoemde spelers staan mij het meeste bij. In de B en de A heb ik gespeeld met Marcel IJzendoorn, Peter Eekel, Patrick Heymans, Marcel Prins en nog wel een aantal anderen.

 

Ben je Roodenburg blijven volgen?

Na mijn overstap naar Ajax ben ik Roodenburg altijd blijven volgen en wanneer ik tijd had, ben ik gaan kijken.

 

De periode na Roodenburg

In de Blauwzwarter van juni 1989 is het onderstaande artikel opgenomen.

 

Jeffrey van As naar Ajax

Jeffrey van As gaat als amateur naar Ajax. Hij gaat spelen in het C-team. Wat veel belangrijker is zijn de studiefaciliteiten, deze zijn perfect geregeld, want laten we eerlijk zijn, een VWO-diploma moet de echte basis zijn voor later. We hopen dat Jef zich verder goed zal ontwikkelen en wij wensen hem veel succes toe in Amsterdam.

 

Op de afscheidsavond van de A-jeugd zei Hans Tisseur het treffend. Het vertrek van Jeffrey naar Ajax is een cadeau aan de hele landelijke A-jeugd. Omdat die jeugd dit jaar zo goed heeft lopen voetballen, kon Jeffrey uitblinken en werd hij benaderd door verschillende clubs. Als een ploeg goed voetbalt, komt het talent vanzelf boven drijven.

 

Er gaan dit jaar verschillende talentvolle A-junioren over. De leiding van de senioren heeft de moeilijke taak om die spelers goed op te vangen. Wat wordt verwacht is een positieve instelling en een stuk enthousiasme. Hans zei het als volgt: jullie zullen de kar moeten trekken. We hopen dat de vonk over zal slaan op de anderen in de senioren.

 

Tot zover het artikel.

 

In dat artikel worden de studiefaciliteiten als belangrijk vermeld. Hoe was de combinatie voetbal/trainen versus studie?

Toen ik de overstap maakte naar Ajax was het de bedoeling dat ik in Amsterdam op school zou gaan. Ik heb besloten om op het Louise aan de Kagerstraat te blijven in mijn examenjaar VWO. Ik ben niet op deze school geslaagd en heb via deelcertificaten mijn diploma behaald. Ik heb 3 jaar bij Ajax gespeeld en er ook 3 jaar over gedaan om het diploma te behalen. Bij Ajax was er tussen en na de trainingen de mogelijkheid om, onder begeleiding, te studeren. Er waren docenten die bijles gaven.

 

In welke elftallen van Ajax heb je gespeeld en heb je uiteindelijk een contract gekregen?

Het eerste jaar heb ik in de A1 en het tweede elftal gespeeld. Het tweede en derde jaar op contractbasis vast in het tweede elftal en was van dat elftal aanvoerder. Ook trainde ik regelmatig mee met het eerste elftal maar heb nooit mijn debuut gemaakt in het eerste elftal. Dat is eigenlijk de enige smet op mijn loopbaan.

 

Noem eens enkele bekende spelers met wie je bij Ajax hebt gespeeld.

In Jong Ajax was ik aanvoerder in een elftal met o.a. Edgar Davids, Clyde Wijnhard, Dick van Burik en Michael Mols.

 

Wanneer ben je bij Ajax vertrokken en hoe is je verdere voetbalcarrière verlopen?

In 1992 werd ik door Ajax verhuurd aan M.V.V. Ook het jaar daarna speelde ik op huurbasis voor M.V.V. In 1994 ben ik verkocht aan M.V.V. en heb daar nog twee seizoenen gespeeld. Van 1996 tot 2002 heb ik voor N.A.C. Breda gespeeld en van 2002 tot 2004 voor A.D.O. Den Haag. Van 2004 tot 2006 heb ik mijn loopbaan afgesloten bij V.V.S.B. omdat mijn beste vriend Marcel IJzendoorn daar keeper was.

 

Heb je nog verdere studies gevolgd en zo ja, welke?

In mijn M.V.V.-tijd heb ik mijn diploma Nima-a behaald en ook de studie Nima-b gevolgd maar helaas niet met een diploma afgesloten (Nima-studies zijn marketingstudies).

 

Wanneer ben je als actief voetballer gestopt en wat was daarvan de reden?

Na mijn periode bij A.D.O. kwam er geen club voorbij waar ik een uitdaging in zag en heb ik besloten om voor V.V.S.B. te gaan spelen. Ik had wel de afspraak met A.D.O. om in januari 2005 aan de slag te gaan als hoofdscout.

 

Je bent al enige tijd technisch directeur bij N.A.C. Wat houdt deze functie op hoofdlijnen in?

Voorafgaand aan de functie van technisch directeur heb ik van 2006 tot 2010, samen met Earnest Stewart, het voetbalbeleid bepaald van N.A.C. Mijn functie was hoofdscout en ik stond als assistent-trainer op het veld bij de A1 en Jong N.A.C. In die periode heb ik TC3, TC2 en TC1 (trainer/coachopleidingen) behaald om zo ook een aantal trainerspapieren te bezitten. Na TC1 volgt de opleiding tot coach betaald voetbal. Die ambitie heb ik nog maar kom daarvoor thans tijd tekort. Vanaf 2010 werk ik als technisch directeur en heb onlangs mijn contract verlengd tot 2014. Ik ben met mijn mensen verantwoordelijk voor het voetbal in Breda. Van het eerste elftal tot en met de D1 werk ik met mijn mensen samen en zet de lijnen uit voor de club. Ik werk samen met een Algemeen Directeur en een Financial Controller. Uiteraard werk ik ook met de trainers en met elkaar komen we tot prestaties. Het aan- en verkoopbeleid vraagt de meeste aandacht en je moet alert zijn op de ontwikkelingen op de voetbalmarkt.

 

Zoals over velen heeft Johan Derksen in het programma Voetbal International zich ook over jou wel eens een denigrerende opmerking gemaakt. Raakt je dat of denk je het zal allemaal wel.

Dat raakt me totaal niet want ik ken hem niet eens persoonlijk. Ik vond het wel vervelend voor mijn kinderen en voor mijn moeder als ze slecht over mij spraken.

 

Wat heb je in de jaren in de voetballerij het meest gewaardeerd?

De hardheid in het voetbal. Dat past uitstekend bij mij en dat waardeer ik enorm.

 

Waar heb je je aan geërgerd?

Ik heb me eigenlijk nergens aan gestoord. Wellicht alleen aan de macht van hoofdtrainers in het verleden. Daarmee bedoel ik dat in het verleden alleen de hoofdtrainer de macht had. Nu heb je assistenten en een keeperstrainer die mede bepalen. De hoofdtrainer bepaalt uiteraard de opstelling maar heeft daarbij de steun van zijn assistenten. Daarbij is er overleg met mij en ik werk weer met de scouts samen. Een team van mensen bepaalt de kracht van een club.

 

Je hebt de voetbalwereld in nogal wat facetten beleefd. Van jonge amateurspeler via profspeler tot technisch directeur. Ben je tevreden met hetgeen je hebt bereikt of zijn er nog uitdagingen?

Ik ben blij met mijn loopbaan maar ik ben en blijf altijd gedreven. Wil het bij N.A.C. zo goed mogelijk doen om van N.A.C. zowel sportief als financieel een goede club te maken. We zijn dit seizoen goed op weg al mag je nooit op je lauweren rusten. Ik bekijk het van dag tot dag en waar ik over een paar jaar sta dat weet ik niet!

 

Welke adviezen zou jij, op grond van jouw ervaringen, willen geven aan jonge spelers die naar het betaald voetbal kunnen. Of zouden die adviezen ook aan de ouders gegeven kunnen worden?

Mijn ouders zijn heel bepalend geweest voor mijn loopbaan. Mijn broer in het judo en ik in het voetbal hebben op jonge leeftijd kunnen presteren door de steun van mijn ouders. Alles, maar dan ook alles stond in het teken van onze sport. Jonge spelers die vertrekken naar een B.V.O. moeten dat alleen doen als ze er voor de volle 100% voor gaan anders gaan ze niet slagen . Iedere training en iedere wedstrijd is ook een echte strijd om beter te worden.

 

In mei 2012 vindt er een reünie plaats i.v.m. het 85-jarig bestaan. Stel dat je daar aanwezig kunt zijn, wie zou je dan zeker willen ontmoeten?

Ik probeer daar zeker aanwezig te zijn en hoop daar veel oude bekenden tegen te komen.

 

Is er wellicht iets wat niet is gevraagd maar wat je nog zou willen toevoegen?

Ik hoop dat Roodenburg nog een mooie toekomst te wachten staat, een club waar ik veel aan heb te danken.

 

C1 1983-1984

C1_1983-1984

 

Staand van links naar rechts: Rinus de Bruin, Frans van de Wetering, Ron de Bruin, Harro Zanting, Marco Flippo, Casper van der Burgh, Marcel de Haas, Maickel Verver en trainer Jan Lovink.

Zittend:  Edgar van Tol, Henk Buyn, Patrick Preuter, Patrick Bavelaar, Peter van der Burg, Jeffrey van As.

 


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.