Interview met Remco van der Maat

Stel je eens voor.

Ik ben intussen 45 jaar, getrouwd en ik heb 2 jongens: Daniel (14) en David (12). Ik werk bij Heerema Marine Contractors in Leiden als Senior Systems en Network Engineer, ik beheer voornamelijk Dataopslag en Virtualisatie. Omdat Heerema veel kantoren in het buitenland heeft, ben ik daar ook regelmatig. Ik zit dan voornamelijk in Singapore, Indonesië (Batam), Amerika (Houston), Angola, Mexico, Australië en op andere locaties waar op dat moment onze kraanschepen liggen (nu nog 3, straks 4).

 

Wanneer ben je bij Roodenburg begonnen en voor welke teams ben je uitgekomen?

Ik ben vrij laat bij Roodenburg begonnen, op mijn 12/13e pas. Ik heb 1 wedstrijd in de C4 gevoetbald, waarna Hennie Kluivers me naar de C1 haalde, waar ik gebleven ben. Verder in de B-regionale, A-regionale, een aantal wedstrijden in het eerste (onder John Hugenin) en ik heb verder voornamelijk in het 2e elftal gespeeld.

 

Heb je nog elftalfoto's van die teams en ken je nog alle namen van je teamgenoten?

Ik heb nog 1 elftalfoto van de A-regionale jeugd, de meeste jongens waarmee ik in de jeugd gespeeld heb, ken ik ook nog wel. Bij Roodenburg heb ik uiteraard vrienden gemaakt, Duncan Alberga, Peter Schouten, Jaco van Staalduinen, Osmen Ahmed, Wim Tegelaar en nog wel wat meer, om er een paar te noemen. Sommigen kom ik ook nog wel tegen op scholen. Op voetbalvelden kom ik niet meer vaak, omdat mijn zoons op Rugby c.q. American Footbal zitten.

 

Aan welke persoon (leider/trainer) heb je de beste herinneringen?

De leiders die ik in die tijden heb gehad, waren allemaal prima jongens; Hennie Kluivers, Ron van Poelgeest, Gerard Theunissen en uiteraard onze verzorger in de A-regionale: Arie Fielemon zijn nog in de herinneringen duidelijk aanwezig. Tevens heb ik goede jeugdtrainers gehad waar het bij Hennie begon, daarop Hans Tisseur in de B (of ik vergis me nu in de naam) en Jan Lovink natuurlijk in de A.

 

De jeugdafdeling van Roodenburg deed in die tijd veel voor de spelers. In de voorbereiding ging de groep op trainingskamp in Huijbergen. Wat vond je van die voorbereiding en zou dit in deze tijd ook nog mogelijk zijn?

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen waren altijd een feest, we hadden zeker in de A een prima elftal en er werd altijd gelachen en gedold.Of dat tegenwoordig nog steeds kan, durf ik niet te zeggen, ligt een beetje aan de mentaliteit van de groep denk ik. In die tijd was voetbal onze uitlaatklep, er waren geen playstations, 40 televisiezenders en computers...

 

Hoe zat het ook alweer met de "gestolen radio" in Oostenrijk?

In Oostenrijk hadden we een toernooi waar we tijdens een feest in een hotel een radiocassetterecorder zagen (Duncan en ik). We dachten dat het wel een goed idee was om die mee te nemen omdat we geen muziek in ons hotel hadden. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want een dag later ging de politie in ons hotel zoeken en vonden het apparaat. Daarna werden Duncan en ik van het voetbalveld gehaald waarna ik uiteindelijk als schuldige was aangewezen. Na een uurtje of 5 op het politiebureau mocht ik wel weer weg, samen met Gerard onze leider die mee was en met Hans de Graaf als bestuurslid. Bij thuiskomst was het nog even een verrassing dat de recherche in de Driftstraat aan de deur stond om het een en ander te controleren. Mijn ouders waren daar zachtjes uitgedrukt niet blij mee, maar door te zeggen dat ik dat ding had gevonden viel het allemaal wel mee. Het enige was dat ik niet meer mocht meevoetballen in het toernooi van de organisatie en dat deed nog het meeste pijn, want we speelden de finale.

 

Na een paar jaar te hebben gespeeld in de senioren, heb je de overstap gemaakt naar VCL. Wat was de reden om naar de Vliet te verkassen? Hoe is het je vergaan bij VCL?

Op een gegeven moment, als vierdejaars senior, heb ik de overstap naar VTL gemaakt, daar in het eerste gevoetbald en het enige kampioenschap van standaard elftallen mogen meemaken, ik heb daar ontzettende leuke jaren gehad. Daarna nog een tijd bij VCL in het eerste gevoetbald met de laatste jaren tot mijn 36e in een vriendenteam, waar we ook nog een paar kampioenschappen hebben mogen meemaken. Daarna ben ik aan triatlons gaan doen, ¼ wel te verstaan, dat is lang zat. Tegenwoordig loop, zwem en fiets ik een hoop, maar niet meer in wedstrijdverband.

 

Bij Roodenburg was je destijds aanvoerder van de A-regionale jeugd? Leidinggeven aan de groep is een van de taken van een aanvoerder. Heb je in het bedrijfsleven eveneens een leidinggevende functie gekregen?

Ik ben tegenwoordig Engineer en werk in een team, maar ik geef geen leiding, ik vind dat persoonlijk ook niet leuk. Wel heb ik een jaar of 5 een helpdesk onder mijn hoede gehad. Om nu te zeggen dat het aanvoerderschap bij het voetbal daar een relatie mee had, nee. Bij het voetbal was het toch meer een gezellige sfeer creëren en plezier hebben in wat we deden

 

Naast het presteren door het voetbal, was het een team met diverse muzikanten. Ik herinner mij nog het feest met de ouders ter afsluiting van het seizoen, waarbij diverse spelers met een instrument kwamen opdraven. Deden jullie muzikale dingen onder elkaar naast het voetbal en weet jij wie er verder zijn gegaan in de muziek?

Ik weet nog van de A-jeugd dat Koos Siera gitaar speelde en samen met iemand van UVS (ben even zijn naam kwijt) in een band zat. Zelf speel ik wat gitaar maar heb daar verder niets mee gedaan, Koos ben ik ook verder uit het oog verloren.

 

Roodenburg krijgt volgend seizoen een nieuwe kunstgrasmat. De club wil graag beginnen met 45 + voetbal. Hoe sta jij daar tegenover en zou je daar een rol in willen spelen?

Voetval vind ik nog steeds een geweldig spelletje maar omdat mijn knieën niet meer geweldig zijn, is dat geen optie meer. Rechtdoor rennen is geen probleem tot op zekere hoogte maar kappen, draaien, stoppen, keren zit er niet meer in.

 

Ben je Roodenburg altijd blijven volgen?

Nog altijd kijk ik in de krant of op internet hoe het met Roodenburg gaat, eens een kooi-boy altijd een kooi-boy.

 

Is er nog iets wat niet is gevraagd, maar wat je toch kwijt wilt?

De tijd bij Roodenburg was echt prachtig en ik heb daar zeker vanuit de jeugd fantastische herinneringen aan. Had ik voor geen goud willen missen.

 

Wanneer de reünie er in mei is, wie zou je dan weer eens de hand willen schudden?

Uiteraard schud ik alle oude bekenden de hand, van sommigen zou ik wel willen weten wat ze zijn gaan doen, van een behoorlijk aantal eigenlijk. Ik ben van de partij en verheug me er wel op eerlijk gezegd.

 

Roodenburg-A-regionale

 

A-jeugd_Oostenrijk_Remco_vd_Maat

De A-jeugd op het toernooi in Oostenrijk. De spelers samen met de Oostenrijkse gastheren op de foto. We zien de volgende Roodenburgspelers:

Van links naar rechts: Luc Kok, Dik Akerboom met Marcel Valk op de nek, Duncan Alberga met Peter Schouten, Ge Tegelaar met Remco van der Maat, Marcel van der Burg met Emiel van Beek, Johan van Tongeren met Simon KijkindeVegte, Wim Tegelaar met Ties Sebrechts. 

 

A-jeugd_Huybergen_Remco_vd_Maat

Dit is een foto van het trainingskamp te Huybergen. Op de achtergrond onze schuur, waarin werd gegeten en geslapen. De ruimte bestond uit 2 aparte zaaltjes, de slaapzaal en de eetzaal. Vanaf onze trainingsaccommodatie liep men zo de velden op.

 

Op de foto herkennen we o.a.:

van links naar rechts Roger James, Johan van Tongeren, Emiel van Beek, zittend voor gebouw Ge Tegelaar, Marcel van der Burg, zittend op bal Remco van der Maat, trainer Jan Lovink, Eelco Fielemon, Hennie Noest, Duncan Alberga, Robert Prins, Osman Ahmed en Marcel van Spaandonck. Alleen de speler die met de rug zit naar Remco zoeken we: Anton Hemelaar?


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.