De D1 uit 1989

GEPLUKT VAN FACEBOOKPAGINA YMTE HOEKSMA. ROODENBURG D1 van 1989

De rubriek "Uit het rijke verleden " wordt weer aangevuld. Deze week kwam Dennis van der Pluijm deze foto tegen op de facebook pagina van Ymte Hoeksma. Een foto , die past in de rubriek uit het rijke verleden. Een aantal spelers zijn we uit het oog verloren.
Zij horen thuis op onze volgende reünie en kunnen dit nu al kenbaar maken door een e-mailbericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Leden, oud leden kunnen nog steeds materiaal aanleveren naar onze redactie van de website.

staand v.l.n.r.
Tino Siebert, Nanno Kruizinga, Johnny Fakkel,Raymond Stolk,Cees Montagne, Manuel Groenen,Jan Vinkestijn


zittend v.l.n.r.
Dennis Beekman, Jasper van der Meij,Paul Montagne, Ramon Buitenbos,Hans Moenen, Ymte Hoeksma,Michael Vinkestijn

 

Het was een elftal, dat op jonge leeftijd aan de weg timmerde. Het team versloeg bv. in de Meer AJAX D2 met 5-2. Geen van de spelers is in het betaalde voetbal terecht gekomen, maar Roodenburg 1 en 2 hebben wel kunnen profiteren van hun kwaliteiten. John Fakkel, Raymond Stolk, Hans Moenen en Ramon Buitenbos bleven voetballen en kwamen in de selectie terecht.

Roodenburg-Lugdunum

Zaterdag 17 november 2012 wordt op sportpark "Noord" de competitiewedstrijd uit de 3e klasse bij de zaterdagamateurs Roodenburg-Lugdunum gespeeld. Een echte Leidse derby dus. In het verleden vonden er regelmatig van deze wedstrijden plaats. Deze wedstrijden vonden echter, onder grote publieke belangstelling, op zondag plaats en op een hoger niveau.

 

R-L01

 

Zo werd in januari 1965 de wedstrijd Roodenburg-Lugdunum gespeeld, beiden toen uitkomend in de 2e klasse zondagamateurs. Dat was destijds de op één na hoogste amateurafdeling; er was nog geen hoofdklasse en topklasse. Lugdunum en Roodenburg waren toen, evenals U.V.S. en L.F.C., dat inmiddels is opgegaan in F.C. Boshuizen, toonaangevende verenigingen in Leiden. Hoe de wedstrijd uit januari 1965 verliep, blijkt uit de stukjes uit de krant van 17 januari 1965.

 

R-L02

R-L03

R-L04

 

In de loop der jaren is zowel Lugdunum als Roodenburg sterk teruggezakt en beide verenigingen proberen zich weer op te richten. Ze hebben daartoe het accent verlegd naar het voetbal op zaterdag en proberen van daaruit wat van het verloren terrein te herwinnen. Beide verenigingen hebben overigens nog steeds hun zondagafdeling. Het is te hopen dat de wedstrijd van a.s. zaterdag weer aardig wat publiek zal trekken waardoor iets van de oude tijd zal herleven. Maar bovenal is te hopen dat de wedstrijd een sportief verloop mag hebben.

 

Uit het plakboek van Rinus de Bruin deel 2

Eens speelde de roodenburg jeugd op het hoogste niveau. De periode voordat Rinus leider werd van de A1/B1 speelden deze teams op regionaal niveau. Rinus heeft veel bewaard van die periode. De periode 1987/1988 en 1988/1989. Hier zijn jaaroverzicht 1988/1989

 

Roodenburg – Elinkwijk: 4-3

In deze wedstrijd bleek vooral Jeffrey van As een goede neus voor doelpunten te hebben. Alle treffers kwamen voor rekening van de aanvaller die in samenwerking met ploeggenoot Abdel Maatoug Elinkwijk terugwees. De doelpunten van Elinkwijk kwamen vooral uit dode spelmomenten.

 

Quick Boys – Roodenburg: 1-0

Roodenburg had het beste van het spel, maar verzuimde de talrijke kansen om te zetten in doelpunten. Marco Klein gaf vlak voor tijd een lesje koelbloedigheid.

 

Roodenburg - Fc Lisse: 7-0

Lisse was werkelijk te zwak. Voor de rust was het al 3-0 via Jeffrey van As, Patrick Kamperveen en Abdel Maatoug. Na de rust nog 2x Kamperveen en 2x Maickel Verver.

 

UVV – Roodenburg: 2-1

Roodenburg hanteerde in de eerste helft teveel de lange bal en dat kwam het spel niet ten goede. UVV profiteerde de eerste helft en kwam op voorsprong. In de tweede helft een agressiever Roodenburg dat via een strafschop van Maickel Verver gelijkmaakte. De ploeg van Hans Tisseur ging daarna op jacht naar de winst maar één uitval van UVV was voldoende voor de Utrechtse winst.

 

Roodenburg – Hollandia: 1-1

Zeker het eerste half uur was Roodenburg sterker dan de ploeg uit Hoorn. De voor rust opgelopen 0-1 achterstand kwam wat rauw op het dak vallen. Na wat kansen over en weer was het Maickel Verver die de gelijkmaker erin schopte.

 

Quick H - Roodenburg :0-3

Het hoge tempo dat Roodenburg hanteerde was voor de Hagenaars klaarblijkelijk te veel. Het betekende voor de Blauwzwarte brigade dat voor het eerst beide punten in een uitwedstrijd werden behaald. Patrick Kamperveen scoorde op aangeven van Peter Eekel. In de tweede helft scoorden Maickel Verver en Patrick Kamperveen.

 

Roodenburg – DWV: 4-1

Nadat de bezoekers een strafschop hadden gemist, was Roodenburg niet meer te houden .Een strafschop van Maickel Verver en de doorgebroken Peter van Wanrooy bepaalde de ruststand op 2-0, terwijl hij na de thee met een afstandschot 3-0 aantekende. Jeffrey van As bouwde de score nog verder uit. Vlak voor tijd werd de sterk keepende Marcel IJzendoorn toch nog gepasseerd.

 

Hollandia – Roodenburg: 1-1

Een makkelijk combinerend Roodenburg schiep zich een behoorlijk aantal kansen, maar de afronding liet te wensen over. 1 minuut voor rust scoorden de Leidenaars wel toen Peter Eekel een voorzet losliet die door Patrick Kamperveen werd afgerond (0-1). De thuisclub drong aan en maakte vlak voor tijd gelijk.

 

Roodenburg vloert koploper. Roodenburg – Telstar: 2-0

Zeker in de eerste helft was Roodenburg de betere ploeg en werden er volop kansen gecreëerd. Peter van Wanrooy werd in de 15e minuut gevloerd en Maickel Verver schoot vanaf de penaltystip binnen. Telstar ontplooide weinig initiatieven en de aanvallen van e bezoekers hielden weinig dreiging in. De dikverdiende zege werd veilig gesteld door de verdediger Hans Mieremet die vlak voor tijd de veilige 2-0 binnentikte.

 

RVC – Roodenburg: 0-1

De Leidenaren hadden wel het initiatief maar moesten op hun hoede zijn voor de voorwaartsen van RVC. Pas diep in de tweede helft werd het pleit in Leids voordeel beslecht. Een vrije trap van Patrick Kamperveen stelde Paul Pikaar in staat de winnende treffer te scoren.

 

Roodenburg - Ajax A2: 2-0

RdB2-01 

 

Telstar – Roodenburg: 0-0

 

UVS – Roodenburg: 3-3

RdB2_02 

 

Elinkwijk – Roodenburg: 0-5

Het zoals altijd tomeloos aanvallende Elinkwijk kreeg snel de rekening gepresenteerd. Korte scherpe tegenaanvallen met Patrick Kamperveen voor rust tweemaal zetten Roodenburg op een verdiende 2-0 voorsprong. Het balbezit werd snel uitgebuit. Na de rust scoorden Patrick Kamperveen nog tweemaal, terwijl de vierde treffer voor rekening van Peter van Wanrooij kwam.

 

Lisse – Roodenburg: 2-5

 

De laatste wedstrijd uit het boek van Rinus is de wedstrijd Roodenburg - Quick Boys 2-0. In die wedstrijd scoorde Roodenburg tweemaal uit een strafschop. Omdat Kamperveen zijn tegenstander in de maling nam, mocht Maickel Verver zijn specialiteit vanaf de elfmeterstip uitvoeren. Dat gebeurde ook in de tweede helft. Toen ging Dik Straathof achter de bal staan.

 

Naast diverse verslagen heeft Rinus twee wedstrijdformulieren tegen Ajax bewaard. Niet die waarin werd gewonnen, maar het is leuk om te zien, welke Ajacieden toen in de opstelling voorkwamen en wie er daadwerkelijk zijn doorgebroken als prof. Want spelen in een A1 van een BVO wil nog niet altijd zeggen dat je daarna full prof wordt.

 

RdB2_03

RdB2_04

 

Uit het plakboek van Ton de Wit

Ton de Wit was op de reünie aanwezig en heeft een foto uit zijn plakboek toegezonden. Hij stuurde een foto van A1 van 1980-1981

 

TdW_01

 

Staande v.l.n.r.: Nico Vogelenzang (leider), Henry Pouw, Frank v.d. Berg, Edwin van der Vathorst, Arno Lancel, Hans Koree, Wilco Penseel, Martin Kerkman, Jan Lovink (trainer).

Hurkend v.l.n.r.: Martin Borsboom, Ton de Wit, Rene van Haarlem, Boudy Pijnacker, Marco van Alphen, Leo Compeer.

 

Keeper Martin Borsboom is een paar jaar later door een noodlottig verkeersongeval om het leven gekomen.

 

 

Uit het plakboek van Rinus de Bruin deel 1

"Rooie Rinus" was zijn bijnaam. Een man die als hij eenmaal zijn hart heeft verpand aan de club er voor 100% voorgaat. Niet trainen komt in het vocabulaire van deze oer-Roodenburger niet voor. Wij mochten een kijkje nemen in zijn plakboek, mits de 16 pagina's maar weer terugkwamen.

 

Rinus had de pech dat een keeper als Keereweer voor hem stond. Maar Rinus heeft jarenlang in de selectie gezeten. Met het derde elftal is hij in de jaren 80 kampioen geworden. Op de foto herkennen we Fred Ouwerkerk in dit team. Overgekomen uit de junioren, begon Fred in het derde en kwam daar onder de bezielende leiding van Isaac van Weerlee. Met routiniers om hem heen ging het na een jaar ervaring opdoen in de senioren voor Fred toch crescendo. Jarenlang kwam hij uit in het eerste elftal.

 

RdB01

Grensrechter Wim Neuteboom (+), Peter van Houten, Chris Hillebrand, Johan van de Boggard?, Willem Ruis, René van Dijk, ?, trainer Isaac van Weerlee

Zittend: Nico Jong, Rinus de Bruin, Per Crispijn, Fred Ouwerkerk, Rob van Alphen of John Beekman?, aanvoerder Martin Polman, Henk Prins


Terwijl hij nog voetbalde, werd hij leider van een team waar zijn zoon in voetbalde. Het was een hecht team, want naast voetballen trokken de ouders ook buiten het voetbal met elkaar op. Iedere week werd er door de ouders gespeeld in sporthal Broekplein. Een hechte groep heeft ook nadelen, want in de loop van de jaren komen er afvallers en met hen vallen dan meestal de ouders ook weg. In 1983-1984 was Roodenburg D1 kampioen.

 

RdB02 

Staande op de foto van links naar rechts: Dennis Lens (+), Marco Flippo, Marcel De Haas, Jeffrey van As, Ron de Bruin, Frans van de Wetering, leider Rinus de Bruin

Zittend van links naar rechts: Maickel Verver, Erwin Gorthuis, Patrick Bavelaar, Peter van der Burg, Henk Buyn, Peter Chaudron


In 1987/1988 werd ter voorbereiding van het seizoen een trainingskamp georganiseerd in Chaam. De foto die Rinus heeft gevonden, betreft de groep voor het hotel.

 

RdB03

Jeugdherberg Het PUTVEN te Chaam.

Stande van links naar rechts: Hans Tisseur, ?, Harro Zanting, Abdel Maatoug, Remco Tegelaar, Jeffrey van As, Marcel IJzendoorn, Frans van de Wetering, Peter van Wanrooij?, Paul Pikaar, Anton Plu

Zittend: Richard van der Weijden, Maurice Barends, Maurik Cornet, Peter Chaudron, Henk Buyn, Peter van der Burg, Marco Honders, Maickel Verver en leider Hennie Valk


Rinus en zaalvoetbal horen bij elkaar. Roodenburg had wel zaalvoetbal gehad, maar selectiespelers moesten maar niet zaalvoetballen. De snackbar om de hoek wilde wel sponsor worden, Brams Snackbar werd de naam van het zaalvoetbalteam. Een team uiteraard met Roodenburgers. De laatste foto is van zijn zaalteam.

 

RdB04

Staande: Patrick Kamperveen met krullen, Marcel ijzendoorn, Ron de Bruin, leider Rinus de Bruin

Zittend: Maurice Barends, Henk Buyn, Dik Straathof en Patrick Heijmans.

 


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.