Het Paastoernooi van A1 en B1 in Denemarken (april 1977)

Het Paastoernooi van A1 en B1 in Denemarken (april 1977)

Vroeger namen Roodenburg jeugdteams vaak deel aan buitenlandse jeugdtoernooien. In 1977 gingen de A1 en B1 naar Denemarken. A-junior Carel van der Born schreef een verslag voor het clubblad.

 

Expeditie naar Kibaek (Denemarken)

Hier volgt een verslag van de reis die de A- en B-junioren dit jaar naar het plaatsje Kibeak in Denemarken hebben gemaakt.

JeugdKibeak
B1
Staande v.l.n.r.: Gertjan Kok, Hans Rosheuvel, Ronald Guldemeester, Fred Otto, Kees Verver, Nico van As, trainer Jan Lovink.
Zittend v.l.n.r.: Hennie Koet, Ron Ouwerkerk, Theo Ouwerkerk,  Ron Halvemaan, Krijn Dekker.
Liggend v.l.n.r.: Ed Strijk, Hans Marks.

 

Woensdag 6 april, half elf ’s avonds, vertrok de bus met deelnemers en leiders richting Denemarken. Er zouden zo’n duizend kilometers afgelegd moeten worden, alvorens op plaats van bestemming aangekomen te zijn.

 

’s Ochtends om een uur of zes zagen we het licht worden en om negen uur waren we aan de Deense grens. Tot onze grote verbazing lag er in Denemarken nog sneeuw. In de stad Vejle maakten we een tussenstop van 2 uur, omdat we 2 uur op ons reisschema voor lagen en we pas om 2 uur in Kibaek verwacht werden. Op één tent na was in Vejle alles dicht en moest menigeen het uiterst merkwaardige weer in Denemarken doorstaan. Het ene moment sneeuwde het en het andere moment scheen de zon. Ook tijdens het verblijf in Kibaek werden we met dit merkwaardige weer geconfronteerd.

 

Om half twee ’s middags kwamen we op de plaats van bestemming aan, waar ons een ontvangst te wachten stond, die door een misverstand of een organisatorische fout enigszins de mist in ging. We werden nl. niet om de grote sporthal ondergebracht , maar in groepjes van twee bij pleeggezinnen.

 

In het begin waren er nogal wat mensen teleurgesteld (omdat ze nu geen keet konden schoppen), maar dat verdween langzamerhand toen bleek dat we bijna allemaal in bungalows waren ondergebracht. Enkele uitzonderingen daargelaten. Het eten was in het algemeen uitstekend en in het Engels kon je je vrij goed verstaanbaar maken.

 

De eerste avond moest iedereen om tien uur binnen zijn, om zodoende na de zware busrit een goede nachtrust te genieten. Door de Deense gids was voorspeld , dat de A-junioren , de volgende ochtend een zware tegenstander kregen nl. Fremad uit Henning. Deze voorspelling kwam jammer genoeg uit. De A-junioren werden vooral in het begin overspeeld door de uitstekend combinerende Denen. Gebrek aan motivatie, het niet compleet zijn, de zware busrit, namen niet weg dat Fremad een uitstekende ploeg had en de A-junioren met maar liefst 7-1 ten onder gingen.

 

’s Middags werd er weer aangetreden tegen Vildbjerg en draaide het een stuk beter. Vildbjerg werd met 1-0 verslagen.

 

De B-junioren ging het een stuk beter af. Kibaek II en snejberg werden met 5-0 en 2-1 verslagen en zodoende zaten de B junioren in de finale, die ’s zondagsmiddags gespeeld werd. Vrijdagavond was er niks te beleven in Kibaek, dat precies 1 café telde.

 

Voor zaterdag stond er een uitstapje naar de havenstad Esbjerg op het programma. I.v.m. Pasen gingen de winkels al om 12.00 uur dicht. Dus ook al niet veel te beleven

’s Avonds was er een discoavond georganiseerd door de jeugd van Kibaek. Doordat de discoavond in de hal gehouden werd, die ongeschikt was voor discoavonden 9 te groot en te kaal) en omdat er te weinig meisjes waren en er alleen limonade verkocht werd, ging de discoavond min of meer de mist in.

 

Zondagsmiddags werd er door de A-junioren tegen Kibaek een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld, die we met 4-0 wonnen. De finale, die ging tussen Fremad en het Duitse PSV Gilserberg, werd door de Denen met 41 gewonnen.

 

Bij de aanvang van de finale van de B-junioren tussen Roodenburg en het Duitse PSV Gilserberg deed zich een klein incident voor. De Duitsers weigerden onder de aangewezen scheidsrechter te spelen, omdat deze in de voorgaande wedstrijd een Duitser met een rode kaart het veld had uitgestuurd. Na een half uur kwam er een andere scheidsrechter en begon de wedstrijd. De B’s kwamen moeilijk op gang. Na vele kansen te hebben gemist , bleef het tot de rust 0-0. Na de rust ging Gilserberg door de knieën en liep Roodenburg ondersteund door claxonerende supporters (Denen) en aangemoedigd door de overige Roodenburgers uit naar 7-0.

 

Om 7 uur kon in de hal wat gegeten worden, waarna de prijsuitreiking plaats vond. Aanvoerder van de B’s Kees Verver werd uitgeroepen tot de beste speler van de B-junioren.

 

’s Avonds kon er door de A-junioren een uitstapje naar Henning gemaakt worden. We charterden een Duitse buschauffeur inclusief bus voor 5 Duitse Marken (DM) per persoon bezochten we waarschijnlijk één van de chicste en duurste discotheken van Denemarken. Om vier uur ’s nachts waren we weer op de plaats van bestemming. Voor sommigen van ons de leukste herinnering aan Denemarken.

 

De volgende ochtend vertrok de bus om over achten weer richting Nederland.

Ik kan besluiten met het advies om volgend jaar tegen Pasen , de zuidelijke richting op te zoeken in plaats van de noordelijke.

 

Carel van der Born

 

P.s.: Heeft u als deelnemer nog herinneringen aan of foto’s van dit toernooi, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie kan dan uw reactie plaatsen onder dit verslag van Carel. Carel speelde op het moment van schrijven in de A-junioren van Roodenburg.

 

Reactie van de trainer Jan Lovink

In het verslag staat dat de Deense supporters claxonneerden ter ondersteuning van de ploeg. De toeschouwers kwamen per auto naar de wedstrijd. Ze reden met hun auto door tot langs de zijlijn. Op die manier stonden er 15-25 auto’s naast elkaar langs de zijlijn. Met de neus richting het veld. Het was te koud om in de open lucht te genieten van de wedstrijd. Na ieder doelpunt gingen de voorlichten aan en werd er getoeterd.

 

De leiding sliep in een bovenzaal van de grote sporthal. Na de discoavond te Henning kwamen de heren terug en voordat ze gingen slapen, wilden ze nog een geintje uithalen met leider Nico Vogelenzang. Ze slopen in pikdonker naar binnen en zetten zijn bed op “scherp”. In zijn onderbroek en in de sneeuw ging Vogel de daders achterna. Hij kreeg ze niet te pakken, maar hij vermoedde dat Henk de Nobel (de vader van Henk de Nobel jr) en Nico van As de daders waren. Die bleven uit zijn buurt, bang om te worden vastgegrepen in de nek!


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.