Jeugdspelers zijn altijd gewild geweest

In 1984 was er nog geen district West 2, maar had de regio Leiden een eigen voetbalbond. Het was de Leidse Voetbalbond. Die bond was weer onderverdeeld in districten. Je had de Bollen- en Duinstreek, de Rijn- en Veenstreek, de stad Leiden.

 

De Leidse voetbalbond had een afdelingstrainer die de geselecteerde jeugd trainde. Dat kon hij toen nog op zijn eigen manier doen. In die tijd bepaalde Zeist nog niet hoe en waarop er werd getraind. De trainer in die tijd was Freek Filippo die in dienst was van de LVB, maar ook lid was van UVS.

 

De jeugdteams van UVS, Lugdunum en Roodenburg speelden in die tijd even hoog en wanneer er een vertegenwoordigend elftal moest worden gevormd, waren daar altijd wel spelers bij van de bovengenoemde teams.

 

Voordat er een Leids elftal werd geformeerd, waren er voorwedstrijden, waarbij de spelers zich in de kijker konden spelen. Dan speelde bijvoorbeeld het team van de stad Leiden tegen de Rijn- en Veenstreek, enz.

 

In 1984 sijpelden er echter berichten binnen dat Freek Filippo spelers adviseerde om voor UVS uit te komen. Toen Ron de Roode (Roodenburg) door hem werd benaderd, was de maat vol. Er werd overleg gepleegd tussen Roodenburg en Lugdunum en Lugdunum trok zijn A-spelers terug.

 

In oktober 1984 vond er een bijeenkomst plaats tussen het bondsbestuur (de heer Persoon, voorzitter LVB), Bert de Vries (jeugdtechnische commissie van de bond) en de besturen van de beide verenigingen.

 

T.a.v. punt 4. De clubs stelden voor om een andere trainer, die niet afkomstig was uit de LVB, aan te trekken.

 

Hier het verslag: Toen punt vier aan de orde kwam zei de heer Persoon het volste vertrouwen te hebben in de afdelingstrainer. Ziet probleem niet zo. Want een trainer van buitenaf kan net zo goed spelers "meenemen".

Nee, zegt Jan Werter. Want nu ligt de frictie binnen de afdeling Leiden. Er is nu een probleem met de collegialiteit onderling. Er wordt nu schade berokkent. Dat alles gebeurt niet met een trainer van buitenaf, als die spelers meeneemt. Dan ligt het buiten de afdeling.

De integriteit van afdelingstrainer wordt door niemand in twijfel getrokken. Maar er zijn "geruchten" (overgang 8 spelers naar UVS en niet naar Roodenburg en Quick Boys, die op hetzelfde niveau speelden), trainer informeert bij niet relevante mensen naar spelers. Dit allemaal is geen goede zaak. Voorkom je met een trainer van buitenaf.

Ook dit punt zal intern besproken worden.

N.a.v. dit verslag blijft Phiel Verstraten bij zijn standpunt, om geen spelers meer toe te laten.

 

De moraal van dit verhaal is geweest, dat naderhand is toegegeven dat Freek Filippo wel degelijk opdracht had om spelers te interesseren voor UVS. Oud-secretaris John Boom (UVS) heeft dit bevestigd. Het heeft de collegialiteit van de clubs sterk ondermijnd. Een voorbeeld daarvan is de kampioensreceptie. Was het vroeger de gewoonste zaak van de wereld om de andere stadsverenigingen te feliciteren, tegenwoordig zie je bestuurders nog zelden op een receptie. En het weghalen of proberen weg te halen van talentvolle jeugdspelers is blijven bestaan. Er werd zelfs een organisatie voor opgericht. Tegenwoordig zijn scouts en talentdagen het middel om jong talent te ontdekken.

 

Eén zaak mag niet onbenoemd blijven. Na een bloeiperiode eind jaren 80/begin jaren 90 zijn er relatief weinig Leidse spelers doorgebroken op eredivisieniveau. Braken in die jaren Hennie de Romijn, Jeffrey van As, Glenn Helder, Marco van Alphen, Ron de Roode, Peter Kruit, Marcel Valk en Alphons Groenendijk door. De twintig jaar daarna kom je niet aan hetzelfde aantal. Waarom niet is een moeilijk te beantwoorde vraag, maar kijk je statistisch, dan liegen de cijfers niet dat het de periode erna een stuk minder is geworden.

 

Was er dan een Leids elftal geformeerd dan speelde dit team tegen leeftijdsgenoten van andere districten. Daarvoor ging een team 3 dagen naar Zeist. Op 12 juli 1979 vertrok de groep naar Zeist en Jan Lovink nam de honneurs waar van de afdelingstrainer. Men verbleef er 3 dagen en de globale dagindeling zag er als volgt uit:

7.30 uur: opstaan, daarna boswandeling
8.30 uur: ontbijt
10 -12 uur: training
12.45 uur: lunch
13 -14.15 uur: verplicht rusten
15.00 uur: voetbalwedstrijden tegen andere afdelingen
18.00 uur: diner
’s avonds: film of spel
22.00 uur: slapen
Aanwezig waren de afdelingen: Gouda, Noord-Brabant, Rotterdam, Limburg en Leiden.

 

De volgende spelers waren uitgenodigd voor de Zeistdagen:

Koos Siera, Hans Schreuder, Hans de Kruys (UVS), Erik van der Drift (Katwijk), Henny Guyt (Quick Boys), Arno Schouten (DOSR), Ron de Roode, Martin Kerkman, John van Berkel, Wim Pikaar (Roodenburg), Peter Ruigrok (SJC), Klaas Vink en Guus Ramakers (Noordwijk) Peter Hoogeboom (DOCOS) en Michiel Waagenaar ( Alphense Boys).


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.