Roodenburg bijna kampioen van Nederland in 1973

Roodenburg won in 1973 de titel in de eerste klasse  en dwong daarmee het algemeen amateurkampioenschap van Nederland af. Het was de laatste keer dat een Leids voetbalteam een aansprekende prestatie neerzetten. De 51-jarige timmerman Maarten van Kooperen maakte deel uit van dit team. We hebben het over een verhaal van 2002.

 

"Het was een toevalstreffer. De trainer paste enkele jonge spelers in en het klikte nog ook. En allemaal jongens uit de eigen gelederen. Dat ging toen niet anders. Het was iedere trainers droom om zo'n elftal bij elkaar te krijgen. Ik behoorde tot de jonkies, samen met Peter Ciere (inmiddels overleden), Tisseur, De Klerk, Hannaart en Verkuylen (de vader van Martin en Erwin). Wij kwamen uit de A1 die zelfs van Feijenoord A1 won. Verder had je wat oudere legendarische spelers: Sam den Os, die aan een half kansje genoeg had en Mat Keereweer, de beste keeper die Leiden ooit heeft gehad. Hij pakte ballen soms met één hand.".

 

"Hoofdklassers bestonden nog niet.  De winnaars van die zes eerste klassen kwamen tegen elkaar uit om het amateurkampioenschap. We speelden tegen RBC, Elinkwijk, CEC, Eilermark en Veritas. Bij de uitwedstrijd in Roosendaal stonden 15.000 toeschouwers langs de kant en bij thuiswedstrijden kwamen tegen de 4000 bezoekers. Het is uiteraard het hoogtepunt van mijn sportieve loopbaan geweest. Het seizoen daarna moesten we bij de eerste zeven eindigen om in die nieuw te vormen hoofdklasse terecht te komen. Dat lukte ons niet en Roodenburg is ook nooit hoofdklasser geworden.”

 

“RBC is nu eredivisieclub (inmiddels failliet), de andere clubs spelen net als wij op een lager niveau. Roodenburg vooral de afgelopen tien jaar. Daar is een simpele verklaring voor: geld. Roodenburg wilde en kon niet op tegen de clubs uit het zaterdagvoetbal. Daar waren geen middelen voor en dat heeft bijgedragen aan de teruggang. Vroeger stuurden wij ons derde elftal naar cluppies als MMO en SJZ. Nu heeft het eerste elftal er al moeite mee.”

 

“Mijn zoon speelt in het eerste zondagteam. Maar mijn hart gaat uit naar het zaterdagelftal, een jonge groep die ik zelf nog een tijdje trainde. Het zaterdagvoetbal heeft de toekomst, maar dat heeft nog niet iedereen door bij Roodenburg.”

 

“Met een aantal medespelers van toen heb ik nog vaak contact zoals Ciere en De Groot. Mijn dochter "gaat" met de zoon van Sam den Os dus die zie ik ook nog regelmatig. Vijf jaar geleden hadden we een leuke reünie. Een herhaling hoeft voor mij niet meer zo nodig.”

 

“Roodenburg zal in de toekomst wel weer eens omhoog komen. Nee, niet zo hoog als wij toen. Als iemand tegen mij over voetbal begint, dan zeg ik vaak: "maar ik heb nog om het kampioenschap van Nederland gespeeld."

 

Naschrift redactie: op de vraag: kom je nog naar de reünie, antwoordde Maarten: “Dat weet je toch, natuurlijk ben ik er bij.”

 

En veel van de spelers, die op de foto staan hebben aangegeven op 2 juni 2012 present te zijn.

 

Roodenburg_zondag_1_1973

 

(Interview Leidsch Dagblad 2002 door Loman Leefmans)

 

Met dank aan Theo Budding.


Gold Picasa Gallery

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.